Gdje bi mogli slijedeći vikend ? Da nije daleko, a da je dobro.

Gdje bi mogli slijedeći vikend

Kuda za vikend pitanje je sad.
Srednja Europa u kojoj živimo je vrlo bogata raznim kulturama, a opet nekako bliska i lako se svuda osjetimo kao da smo kod kuće bez obzira na jezik kojim govorimo. Svi smo dio iste povijesti i puno sličniji nego što to dnevna politika želi prikazati. Bez obzira iz koje smo države i u koju odemo naći ćemo ljude koji misle slično kao i mi i koji ne vide neku veliku razliku. Stoka krenimo na put. Ovo je samo izbor iz velike ponude. Mjesta nisu poslagana po redu niti je ijedno bolje od drugoga. Samo drukčije.

Gdje bi mogli slijedeći vikend ? Da nije daleko, a da je dobro.

1) Bled, Slovenija – šetnja duga 6 km ili malo više od sata je najbolji početak za započeti dan na Bledu. Pogled na otok I jezero se mijenja I sa svakog mjesta nudi novu čaroliju. Patke, labudovi, Karavanke u zaleđu, čamci na jezeru…izgleda poput kulise iz bajke. Bledski dvorac koji potječe iz desetog stoljeća je najbolje mjesto za pogled na jezero kojeg ne treba propustiti. Vožnja brodicom koju lokalno zovu Pletna je jedan od ljepših doživljaja na jezeru, no za snažnije postoje I barke na vesla. Zak raj ono najslađe – ne zaboravite pojesti Bledske kremšnite.

Gdje bi mogli slijedeći vikend
2) Cinque Terre, Italija – možda se smanjila gužva u NP 5 Terre pa se lakše ukrcati na vlak. Ako krenete iz La Spezie najbolje je otići do zadnje stanice Monterosso al mare pa polako prema nazad. Vernazza, Corniglia, Manarola I Riomaggiore se kao da natječu bojama I vizurama za titulu najljepšeg mjesta. Teško je presuditi koje je ljepše, no svakako ih treba obići, poslikati, pojesti neke dobre morske plodove I pokoju čašu vina. Uživanje na najjače.

Gdje bi mogli slijedeći vikend
3) Mostar, BiH – grad kojeg bolje poznaju turisti nego mnogi naši građani bez obzira iz koje države ex Yu. Stariji tj. Još stariji most je vizura poznata s mnogih fotografija. Ono što privlači je također I autohtona gastro ponuda. Obavezno treba posjetiti I obližnji Blagaj I slapove Kravica. Mostar I okolica može ponuditi zabavan I ukusan vikend. U ovo doba godine je dobar izbor.

Gdje bi mogli slijedeći vikend
4) Sopron, Mađarska – grad na granici Mađarske I Austrije je bio mjesto značajnog sastanka diplomata koji je vodio prema rušenju “željezne zavjese”. Mađari ga naročito cijene jer su građani na referendum izglasali da pripadnu Mađarskoj , a ne Austriji.Smatra se jednim od najljepših malih gradova u ovom dijelu Europe, a konkurencija je vrlo jaka. Grad dobrog vina I dobre hrane, Sopron je idealno mjesto za dobar vikend.

Gdje bi mogli slijedeći vikend
5) Osijek, Hrvatska – grad na Dravi zaslužuje dolazak barem jednom godišnje. Nekako miran I tih na obalama rijeke uvijek nudi dobre restorane I lokale u Tvrđi. Obližnja Baranja je veliki plus u ponudi. Kopački rit je zasigurno jedinstveni doživljaj. Vozeći se čamcem kroz neobično područje jezera I kanala moramo se diviti prirodi. Osijek je lijepo uređen grad I treba ga posjetiti ostati koji dan. Grad I okolica nude dobar I zanimljiv vikend.

Gdje bi mogli slijedeći vikend

Gdje bi mogli slijedeći vikend ? Da nije daleko, a da je dobro ima mnogo odgovora, no od nekud je trebalo početi.

Travel Advisor : Alpe Adria , Beč , Ljubljane , Salzburg , Istarski biseri