Travel AdvisorTravel Advisor

Slovenija olakšava ulazak

Pozitivna vijest iz Slovenije

Ulazak u Sloveniju od subote će biti moguć bez karantene ili predočenja negativnog testa na korona virus za one koji su cijepljeni s dvije doze cjepiva protiv bolesti COVID-19 i one koji su COVID-19 preboljeli, te o tome imaju potvrdu liječnika, odlučila je slovenska vlada.

Od cijepljenja drugom dozom mora proteći najmanje 14 dana, a od trenutka kad su preboljeli COVID-19 ne smije proći više od šest mjeseci. Ulazak u zemlju tako odnosi se samo na državljane i rezidente članica EU-a i Schengenskog prostora, a ne i za one iz trećih država koji će i dalje morati predočiti negativni test ili u karantenu. Odluka se odnosi se i na hrvatske državljane pod spomenutim uvjetom.

Zapravo velike promjene

To je promjena u odnosu na dosadašnji režim po kojemu su bez negativnog testa ili obvezujuće karantene u Sloveniju mogle ulaziti samo neke kategorije ljudi, poput radnika-dnevnih migranata iz susjednih država, onih koji u zemlju ulaze zbog školovanja, u okviru policijske ili vojne suradnje, diplomata s putovnicama i slično.

Kako na skijanje?

Krvavec

Što se tiče skijališta koja do sada nisu primala one bez negativnog testa na koronavirus, na njima će se od ponedjeljka moći skijati s negativnim testom, ne starijim od sedam dana, dok je do sada rok morao biti 24 sata. To baš i nije neka dobra vijest za potencijalne . skijaše jer se i dalje taži negativni test. Izuzetak su oni koji su cijepljeni i koji su preboljeli Covid- 19.

Odluka slovenske vlade je dobrodošla za sve, a pogotovo za nas iz Hrvatske. Tko je “privilegiran” time da je prebolio Covid-19 ili je cijepljen moći će slobodno putovati ili se zadržati u Sloveniji što zadnjih par mjeseci nije bilo moguće.

Mi to vidimo kao dobar znak normalizacije putovanja u zemljama regije. Slovenija je bila vrlo restriktivna  glede slobode putovanja. Ova je odluka dobra za sve i dobar znak za ljude i promet iz regije.

 

 

 

 

Previous articleGdje treba poći u ekskluzivni šoping?
Next articleŠto je najbolje piti uz karnevalske slastice?