Search
Close this search box.

Slovenske toplice za svaki džep

Autor članka:
Podijeli:

Slovenske toplice za svaki džep ! Budući je došlo zimsko vrijeme, mnogima nedostaje brčkanje u moru, donosim kratak pregled zanimljivih i cjenovno prihvatljivih slovenskih toplica. Čatež, Dolenjske terme, Strunjan, Vodni park Bohinj i Rimske terme. Svake od toplica su smještene u različitom dijelu Slovenije kao što možete vidjeti niže  na karti.

Kroz razne kategorije kao što su smještaj, bazeni, wellness, restorani i hrana, te okolica, osvrnuo sam se na toplice i dodijelio ocjene od 1 do 5.

Slovenske toplice za svaki džep

Smještaj

Od svih smještaja u najboljem sjećanju su mi ostali hotel Čatež u istoimenim toplicama i hotel Zdraviliški dvor u Rimskim termama. Zbog modernog namještaja i prostranih soba s kvalitetnom kupaonom sam im i dodijelio najviše ocjene.

Soba u hotelu Balnea u sklopu Dolenjskih termi je ipak bila za jednu stepenicu niže kvalitete od Čateža. Nešto stariji namještaj, vrlo nelogičan razmještaj, kupaona bez klasičnih vrata, već s običnom kliznom pregradom. Spavaća soba i “dnevni boravak” razdvojen, bez televizora u spavaćoj sobi. Za informaciju, u sklopu Dolenjskih termi su 3 hotela međusobno odvojena, ali povezana velikim predvorjem i hodnicima.

Bungalovi uz Talaso Strunjan hotel su bili, najblaže rečeno, osrednji te najgori od smještaja u termama. Zato je bliža okolica termi bila odlična. Ogromni park sa stazama, visoko staro drveće i zelenilo, kafići s pogledom na Strunjanski zaljev.

Bazeni i wellness

Najam sobe u hotelu Čatež vam daje pravo na dnevno besplatni odlazak u Spa & Wellness centar. To je puno bolja opcija nego Termalna rivijera Čatež jer u wellnessu nema puno ljudi, nije gužva na hidromasažnim ležajevima. Vanjski bazen fizički je odvojen od unutarnjeg tako da se može zagrijati i na nešto višu temperaturu. To je posebno ugodno u zimskim mjesecima. Kupanje u toplom vanjskom bazenu zimi je poseban doživljaj. Preporučam! Termalna rivijera je do 19h svakog vikenda puna obitelji s djecom, pa stoga pokušajte zaobići odlazak  u tim popularnim satima i dođite navečer na kupanje.

Slovenske toplice za svaki džep

Bazeni hotela Balnea su u rangu čateškog wellnessa s mnogo hidromasažnih ležajeva, no tople kupelji hotela Vital su pravi adut Dolenjskih toplica! Neposredno ispod bazena u hotelu Vital se nalaze izvori termalne vode koji zagrijavaju vodu  na visokih 35-38°C. Uistinu daju poseban doživljaj. Ti bazeni su kao i Rimske terme uređeni u rimskom stilu.

Bazeni u sklopu hotela Talaso Strunjan su razočaranje i ne izgledaju ništa bolje od naše Mladosti. Stavio bi ga u rang s najstarijim zagrebačkim bazenom u Domu Sportova. Vodnom parku Bohinj dajem visoku ocjenu (4,5) samo zbog odličnih tobogana i ostalih sadržaja.

Rimske terme, kao što im sam naziv govori, sagrađene su u rimskom stilu i najoriginalnije su terme od svih koje sam posjetio u Sloveniji. Sam kompleks, ali i bazen je ispunjen poznatim i manje poznatim latinskim izrekama te njihovim prijevodima. Mislim da je terme nepotrebno opisivati već je  dovoljno pogledati donje fotografije. Najveći plus Rimskih termi je struktura gostiju.  Jako je malo obitelji s djecom, a većina gostiju su mladi parovi.

Slovenske toplice za svaki džep

Restorani i hrana

Restoran u Čatežu nažalost izgleda kao da je “zapeo” u 80-im godinama prošlog stoljeća. Bez modernih jedinica za posluživanje hrane. Samo obične catering grijalice postavljene na stolu, osoblje u borosanama itd. No, čisto da se zna, hrana je bila vrlo dobra. Jedino se u Čatežu i Rimskim termama poslužuje se vrhunska slovenska slatka delicija – “carski praženec. To je slovenska varijanta američkih palačinki, no mnogo nesavršenijeg izgleda, u komadićima, ali meni osobno mnogo ukusnija od običnih palačinki.

Obzirom da su hoteli Balnea, Kristal i Vital spojeni i čine jednu cjelinu Dolenjskih termi, jedini restoran se nalazi u hotelu Kristal i mogu reći da je najbolji od posjećenih. Dobar ambijent, ugodan prostor te odlična ponuda hrane bez ikakvih zamjerki!

Iako je restoran u Strunjanu nešto modernijeg izgleda nego restoran u Čatežu, čini se da je i on zapeo u prošlom stoljeću. U restoranu postoji čudan i iritantan sustav rezervacije stolova. Pretpostavljam zbog nedostatka mjesta ili zbog sprječavanja korištenja restorana od strane gostiju koji nemaju polupansion.

Restoran u Rimskim termama je za nijansu slabije kvalitete nego u Dolenjskim termama. Kao prvo, nedostaje Wi-Fi, a sami obroci su znali dosta varirati. Od fenomenalnih do osrednjih. Plus je da je to jedini restoran koji uz nezaobilazni carski praženec nudi waffle i knedle kao slatka jela.

Slovenske toplice za svaki džep

Okolica

Poznate Brežice u blizini Čateža i Novo Mesto pokraj Dolenjskih termi su slični i tipična su slovenska mjesta. Novo Mesto je urbanistički zanimljivije sa svojim uskim starinskim uličicama. Lokacijski je smješteno na rijeci Krki. Ako ogladnite, a nalazite se izvan Dolenjskih termi, posjetite čisto solidnu “Pizzeriu Totalka” u centru Novog Mesta. Inače, Dolenjske terme s hotelima su smještene u centru mjesta Dolenjske toplice.

Slovenske toplice za svaki džep

Mjesta na slovenskoj obali u okolici termi Strunjan Piran, Portorož, Izola i Koper vrlo dobro izgledaju i imaju dušu. No, nekako je ipak najživopisniji Piran sa svojom visokom utvrdom iznad mora te s uskim malim ulicama i velikim trgom u središtu staroga grada.

Koper  ima zanimljivu i vrlo prostranu utvrdu koja se nalazi tik uz novouređenu rivu na kojoj dojam kvare kržljave palme koje djeluju kao loš pokušaj imitiranja Splita i ostalih dalmatinskih gradova. Od zanimljivih lokala na rivi preporučam “Mornarček” – vrlo dobar riblji restoran.

Izola mi je pak ostala u sjećanju po svjetioniku i vrlo dugačkoj obali.

Slovenske toplice za svaki džep
gitek

Portorož je ipak krunski dragulj slovenske obale, mislim da ga ne moram previše opisivati. Na svakom koraku kockarnice, pješčane plaže, dodatni sadržaj, molovi, palme, uređeni lokali i zanimljivi restorani. Dajem preporuku za restoran “Majestic” s odličnim pogledom na pješčanu plažu. Slovenska obala, toliko spominjana posljednjih godina u vidu arbitraže oko Piranskog zaljeva je inače dugačka samo 46,6 km.

Na Bled i Bohinj ne znam jel’ uopće potrebno trošiti riječi. Mislim da su svima već poznati. Samo ću ih pokušati pomalo usporediti. Bled je generalno urbaniji od Bohinja i oko cijelog jezera postoji određeni sadržaj.

Iznad Bleda se nalazi dvorac (posjet se plaća 5€) na kojem se mogu napraviti odlične panoramske fotografije i neizbježni “selfiji”.

Slovenske toplice za svaki džep
thedreampackers

Bohinjsko jezero je veće i samo na jugoistočnom dijelu je nešto ozbiljnija koncentracija određenih sadržaja. Ostatak jezera je netaknut bez većih zahvata u prirodu. Na zapadnom dijelu se nalazi poznati slap Savica te podno njega živopisna koliba s domaćom hranom. Na tom dijelu se nalazi i žičara kojom se može posjetiti vrh Vogel, što toplo preporučam.

Neposredna okolica Rimskih termi je pak “najzelenija”. Šume, parkovi, fontane, brijegovi i vidikovci. Prvo veće mjesto je Laško koje nažalost nisam stigao posjetiti zbog vrlo kišnog vremena. Vrlo blizu, svega 10-tak kilometara udaljen, je  Zidani most. Povijesno željezničko mjesto koje je na vrlo uskom području ispresijecano s čak 3 mosta preko Save.

U svim termama su bili smještaji s 3 zvjezdice, osim Rimskih termi koje imaju 4 zvjezdice. Rimske terme su u standardnoj ponudi dosta skuplje. No, imaju vrlo česte akcijske popuste za posjetu radnim danima. Akcije su u pola cijene i objavljuju se na portalima za grupne kupovine .

Koje god toplice u Sloveniji izabrali nećete pogriješiti jer su sve vrlo kvalitetne. Razlike su u sitnicama. Što god neki mislili o Sloveniji kao zemlji, Slovencima se doista mora skinut kapa zbog načina na koji su maksimalno iskoristili svoj kopneni turistički potencijal.

Slovenske toplice za svaki džep by KK.

 

Posjetite naš YouTube kanal.

Travel AdvisorLifesytle

Ako vam treba ideja gdje u šoping onda provjerite naš mali vodič

Obiteljski izlet u Celje

5 razloga da češće putujete

 

 

Nove objave