Travel AdvisorTravel Advisor

Srednjovjekovni viteški grad u srcu Slavonije

SREDNJOVJEKOVNI GRAD CERNIK

Druga po redu manifestacija “SREDNJOVJEKOVNI GRAD CERNIK” održat će se u subotu 11.9.2021. u Kulmerovom dvorcu u Cerniku.

Jeste li znali da je Kulmerov dvorac jedini dvorac u Brodsko-posavskoj županiji?

Kulturno povijesno zabavna manifestacija prikazat će povijest mjesta Cernik dugu 8 stoljeća i dočarati kako je izgledao život u srednjem vijeku kad je Cernik često bio upravno i vojno središte šireg područja.

Program počinje od 10 sati kada će posjetitelji moći obilaziti viteške kampove, razgledati oružje, oklop i druge predmete iz tog vremena, okušati se u gađanju lukom i strijelom, praćkama, pucati iz katapulta, posjetiti srednjovjekovno „mučilište“ u podrumu Kulmerovog dvorca sa spravama za mučenje te doživjeti još puno zanimljivih sadržaja poput uprizorenja bitke, predstave za djecu i sl.

Za sav sadržaj ove godine zaslužne su dvije viteške skupine, Vitezovi Zelingradski iz Sv. Ivana Zeline i Družba vitezova zlatnog kaleža iz Donje Stubice.

Tijekom cijelog dana i večeri bit će prisutni craft pivari, izlagači, opg-ovi i drugi, a tu je i nezaobilazna gastro zona u kojoj će se nuditi topli i hladni napici i hrana. Program se od 20 sati nastavlja koncertima Teddy Lion Banda iz Poreča i grupe LET 3 iz Rijeke što jamči dobru zabavu do kraja manifestacije.

Program manifestacije

09.00 sati okupljanje, obrtnici, Craft pivari, vitezovi, kampovi, velika Gastro zona

10.00 sati početak manifestacije za djecu i odrasle, cjelodnevni viteški program

15.00 – 18.00 sati pečenje divljih svinja i prodaja na štandu kod Vitezova, paljenje vatre za večer na više lokacija oko dvorca

20.00 – 22.20 sati koncert Teddy Lion Band na glavnoj pozornici dvorca Kulmer, zabavni muški i ženski vokali, bogati repertoar stranih i domaćih hitova

22.30 – 00.00 sati koncert Let 3

Nakon koncerta zabava se nastavlja ispred dvorca Kulmer uz Craft pivare.

Viteški program

Viteški program uprizorit će interaktivni prikaz života u srednjovjekovnom vojnom logoru. Tu su puškari, topovi, mučilište u podrumu dvorca Kulmer, kovnica, kovačnica, izlog srednjovjekovnog oružja i oklopa. Posjetitelji će moći vidjeti kako je izgledala srednjovjekovna logorska oprema i logorska kuhinja te se okušati u raznim interaktivnim radionicama. Mlađe posjetitelje oduševit će praćkalište, streličarstvo i katapultiranje, a vjerujemo da ni oni stariji neće odoljeti da se okušaju u gađanju makete zida kuglama iz katapulta. Vitezovi će održati pravu vitešku bitku – mačevalački turnir plemića, a tu je i srednjovjekovni igrokaz za djecu.

Malo mjesto velike povijesti

Cernik je duhovno mjesto bogato kulturnim i povijesnim znamenitostima smješteno nekoliko kilometara sjeverno od Nove Gradiške. Iako malo mjesto po broju stanovnika, u njemu se nalaze čak dvije od pet najreprezentativnijih povijesnih građevina Brodsko-posavske županije. Jedna je dakako Kulmerov dvorac, a druga je franjevački samostan kao glavno uporište katoličanstva i dom začetnika slavonske kulture.

Za vrijeme Osmanlija bio je centar turskih upravnih jedinica sandžaka, a povjesničari spominju da je u njemu postojalo čak dvadesetak džamija. No u to doba se u njemu osniva i franjevačka župa s ciljem obrane kršćanstva u tim krajevima. Gradnja samostana završava sredinom 18. stoljeća izgradnjom monumentalne crkve Sv. Petra u sklopu samostanskog kompleksa.

Osim raskošno uređenog interijera, u samostanu ćete pronaći i knjižnicu registriranu kao spomenik nulte kategorije, zanimljiv muzej biblijske građe s opusom od 5.000 knjiga, mnogo starih rijetkih knjiga i dvije inkunabule, te jedinstvenu biblijsko – arheološku muzejsku izložbu koji pokazuje mjesta i vrijeme Božje objave.

Ovu subotu pravac Slavonija jer osim manifestacije Srednjovjekovni grad Cernik i viteških igara čeka vas i tradicionalna 35. Stupnička berba grožđa.

Travel Advisor – Lifestyle

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

 

Previous articleHotel Falkensteiner Beograd
Next articleHotel Heritage Beograd