Travel AdvisorTravel Advisor

Štajerska je zeleno srce Austrije

Štajerska je čarobno zelena

Za vikend smo pobjegli u hladnije krajeve – Štajerska na prosječna 23 austrijska stupnja. Pogled na zelene šume, uredno pokošene livade poput tepiha, kravice koje pasu i kuće prepune cvijeća ostavit će vas bez daha. Jednostavno se prepustite ugođaju. Dijelim ideje – možda vas potaknu na izlet.

Dachstein Krippenstein

Nudi osim prekrasne prirode i pogleda koji oduzimaju dah još nekoliko atrakcija. Na 2.100 metara doći ćete s dvije (od tri) žičare, a na vrhu vas čeka šetnica s dva vidikovca od koji je 5 Fingers za hrabrije. S jedne strane je pogled na glečer, a s druge na doline i jezera. Temperatura je bila 15 stupnjeva i sunčano, nije bilo vjetra i nije bilo hladno. No, nemojte da vas zavara temperatura i namažite se kremom za sunčanje jer bi vrlo lako mogli izgorjeti. Na njihovoj web stranici možete pogledati i ostale sadržaje poput Mamutove špilje, Giant Ice Cave ili kanjona.

Iako na Krippensteinu postoji ledena špilja, mi smo odlučili otići u malo udaljeniju, ali najveću svjetsku.

Eisriesenwelt

je svijet za sebe u kojem je vrijeme stalo. Unutra će vas dočekati do 7 metara debeo sloj leda star 5.000 godina, oko kojeg ćete napraviti 700-tinjak koraka po stepenicama. Do sada je istraženo 42 km dužine puteva do 7 km dubine, a dalje se nitko ne usudi ići. Špilja se nalazi na 1.656 metara i do nje ćete malo pješačiti i voziti se žičarom. Toplo se obucite, unutra je 0 stupnjeva, no na ulazu i izlazu u špilju jako puše. Vođena tura traje oko sat vremena.

Hohenwerfen

 

900 godina star dvorac Hohenwefen s utvrdom je prekrasno očuvan i uređen sa zanimljivim izložbama. U cijenu ulaznice nije uključena vođena tura po dvorcu i bez koje ne možete ući unutar njega po sobama (doplata je 2€). Najveća atrakcija su sokolari. Dva puta dnevno možete pogledati show u kojem se demonstriraju let sokolova, supova, orlova i lokalnih ptica. Određenim danima se održavaju i srednjovjekovne igre, mistične noći i posebni programi, pa provjerite prije na stranici.

Treutenfels

U blizini našeg smještaja bio je dvorac Treutenfels; nismo ga posjetili, samo razgledali izvana; i malo jezero Putterersee koje je u biti kupalište za koje se plaća ulaznica.
Obišli smo Hallstatt u kojem je bila najveća gužva. Slavni photopoint je na glavnoj cesti nakon crkve. Schladming je pust, svi su tamo samo po zimi na skijanju. Kao i u Bischofshofenu u koji smo svratili vidjeti skakaonicu.

Svašta za vidjeti

U tom kraju na do sat vremena vožnje ima još mnogih ljepota za istraživati. Poput kanjona Donnersbachlamm, slapovi, adrenalinski parkovi, dvorci i razna mjesta. Imate što istraživati i tjedan dana.
Trgovine nedjeljom ne rade, a subotom do popodne (između 15 i 18). Poželjno je rezervirati mjesto u restoranu nekoliko dana prije jer su svi bolje ocijenjeni većinom puni par dana unaprijed. Štajerska ponuda je vrlo bogata.

COVID info

Granice smo prešli bez problema. Cijepljeni smo jednom dozom AZ i imamo EU digitalnu COVID putovnicu. Za posjet bilo kojoj atrakciji trebat će vam potvrda o cijepljenju ili testiranju. Maske na otvorenom nisu potrebne, a u zatvorenom su obvezne i to samo tip FFP2.

Tekst i fotke: Morana Tomičić

Travel Advisor – Lifestyle

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

Previous articleGrad na rubu Skopja i ovog vijeka: Shuto Orizari, najveća romska općina na Balkanu
Next articlePurica – svjetska putnica