Stara Pazova: Gastro Srem vikend

Autor članka:
Podijeli:

Vikend uživanje na obalama Dunava

Stara Pazova se nalazi u Vojvodini u središtu istočnog Srema. Kulturno je središte slovačke narodnosti. Gastro Srem je manifestacija koja promiče kulturnu baštinu i domaće proizvođače hrane i vina.

Gastro Srem

Stara Pazova je šarmantno mjesto na Dunavu. Ne tako daleko od Beograda, ali sasvim drugi svijet. Vojvodina opuštena, ukusna i puna zanimljive i prelijepe prirode. Moćni Dunav tiho teče dok se oko njega mijenja život, države i politika. Dunav ostaje isti, kao i bijeli labudovi koji mirno plivaju, razne druge ptice i velike školjke na pješčanim obalama. Za nas koji nismo odrasli na velikim rijekama, posebno je iskustvo putovati Dunavom i razumjeti snagu rijeke i obala koje je definiraju.

Dunav splav

Negdje je to civilizacija u obliku biljaka ili ponosnih zvonika crkava, a negdje pješčane obale, otoci i divlji svijet rijeke. Impresivan izlet smo napravili iz Starih Banovaca. Najbolje jelo vikenda je bila prava riblja čorba koju smo jeli uz obalu Dunava u Bašti Pustolova od kuda smo krenuli na vožnju rijekom.

riblja čorba

Povod posjete bila je gastronomska manifestacija Gastro Srem. Vikend pun dobre hrane, dobrog vina i zabave na glavnom trgu Stare Pazove obećavao je dobar provod. Bio je to dovoljan razlog da napustimo Zagreb i dva dana se opustimo u gostoprimstvu domaćina TO Stara Pazova, hotela River Inn na poziv domaćina Radmila Bumbera i Đoleta Mihajlovića.

Muzej Macura

Posjetili smo i muzej Macura. Izložbeni prostor postoji kao institucija zadužena za čuvanje, proučavanje i izlaganje umjetničkih i povijesnih predmeta iz zbirke njegovog osnivača. Nalazi se usred voćnjaka na rubu mjesta na lokaciji iznad Dunava. Oduševio nas je pogled na rijeku te poseban mir kojim zrači ovo mjesto.

Gastro Srem

Program manifestacije odvijao se na glavnom gradskom trgu. Na štandovima su domaći proizvođači predstavili svoje delicije koje su se mogle kušati i kupiti. Rado sam radio oboje. Tu možete pronaći sireve, kobasice, razne slastice i kolače, kvalitetna vina i bermet. Posebno me oduševila Pazovačka nadlakca, slovački specijalitet od kuhanog tijesta sa slanim ili slatkim dodacima. Tijesto s makom je bilo savršeno.

Slovakinja
Vina iz regije su vrlo visoke kvalitete. Na putu do Zagreba posjetili smo vinariju Milanović na odličnoj lokaciji iznad Dunava i uzeli nekoliko butelja na kušanje.

Milanović

Glazbeni program na trgu bio je posebno poticajan i zabavan. U stilu za svakoga, mogla su se vidjeti domaća folklorna društva, čuti sjajne tamburaše u stilu legende Zvonka Bogdana i zaplesati uz Bandu drevnu. Za sebe su rekli da su “rock’n’roll tamburaši”. Zanimljivim aranžmanima i obradama popularnih hitova brzo su rasplesali publiku duboko u noć.

Gastro Srem

Zahvaljujem se na pozivu, posebno direktorici TO Stara Pazova Dragani Zorić Stanojković i Anđelki Kodžo iz Hotela River Inn. Hotel u kojem smo odsjeli vrlo je udoban i moderan te ima privatni parking. Kažu da su dobro popunjeni, pogotovo sa strancima koji dolaze na poslovna putovanja u regiju.

Dunav

Stara Pazova je mjesto u kojem se može provesti vikend. Eno-gastro ponuda je kvalitetna i dobra, Dunav je blizu pa je spoj ugodne prirode i hedonizma dobitna kombinacija.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Pretplatite se na naš YouTube kanal

Travel Advisor – Wine & Gastro

 

Nove objave