Stari grad Vranduk: Kapija Bosne još čuva svoje tajne

Autor članka:
Podijeli:

Vranduk je dom tvrđave za koju se pretpostavlja da je izgrađena u 14. stoljeću

Dolaskom Austro-Ugarske Monarhije u Bosnu i Hercegovinu, Vranduk gubi vojno-strategijski značaj. Vojska Eugena Savojskog u dva pohoda nije ga uspjela osvojiti.

U žalbi dubrovačkih građana upućenoj mađarskom kralju Sigismundu Luksemburškom 10. ožujka 1410. prvi se put službeno spominje Vranduk. Dubrovčani, koji su bili zarobljeni u tvrđavi, žalili su se kralju na postupanje njegovih vojnika.

Dva Stjepana

Pogled na Vranduk

Ova srednjobosanska tvrđava ipak je najveću slavu stekla tijekom pohoda austrijskog princa Eugena Savojskog krajem 17. stoljeća. Kao što smo već napomenuli, njegova vojska u dva pohoda nije uspjela osvojiti grad Vranduk koji je ovim obrambenim podvizima opravdao svoje drugo ime – kapija Bosne.

Ključ i brava

Pored poznatih podataka, zbog toga što nema većeg broja povijesnih izvora, za Vranduk se uvijek vezao epitet najzagonetnijeg i najtvrđeg dijela Bosne. Pretpostavlja se da je tvrđava izgrađena u 14. stoljeću, kao i drugi srednjovjekovni bosanski gradovi poput Srebrenika, Bobovca te Kraljeve Sutjeske. Iako nema povijesnih podataka o gradnji tvrđave, gotovo je sigurno da je ona građena godinama na neosvojivoj stijeni iznad klisure, a da su je gradili domaći ljudi koristeći kamen iz okoline.

Po raspoloživim podacima, vrijeme vladavine Stjepana Ostoje i Stjepana Tomaša, dvojice značajnih bosanskih vladara, označeno je kao zlatni period vrandučke povijesti. Vranduk je tada predstavljao jedan od stolnih bosanskih kraljevskih gradova koji je obilježio politički, diplomatski, društveni i vjerski život srednjovjekovne bosanske države. Dugo vremena je bio i jedan od važnijih bilježničkih centara. Ovaj je grad u svojoj povijesti ugostio brojne delegacije koje su primali bosanski kraljevi, a posebno se ističu predstavnici Dubrovačke Republike.

Top u Starom gradu Vranduku

Neistražene arhive

Nakon zlatnog perioda, tvrđavu 1463. godine zauzimaju Osmanlije koji tu ostaju sve do 1878. godine. Osmanlije su iskoristili prirodno-geografske pogodnosti Vranduka i pretvorili ga, na samom početku svoje vladavine, u važno vojno-strategijsko uporište koje je dominiralo cijelom okolicom.

Također, u ovom periodu Vranduk poprima odlike gradskog naselja. Izgrađeni su sadržaji upravnog, zanatskog i trgovačkog značaja, ali i džamija sultana Mehmeda El-Fatiha, mekteb, javna česma te neke specifične osmanlijske institucije kao primjerice vakuf, kapetanija, čitlučenje…

Dolaskom Austro-Ugarske Monarhije u Bosnu i Hercegovinu Vranduk gubi vojno-strategijski značaj, a za mještane je to značilo konačni smiraj od ratova.

Zidine u Vranduku

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH 2005. je Stari grad Vranduk proglasila nacionalnim spomenikom BiH. Spomenik su zidine starog grada s objektima velike i male kule, džamija i pokretni arheološki materijal koji se čuva u Muzeju grada Zenice. Većina dokumenata u kojim se spominje ova tvrđava pronađena je u Državnom arhivu u Dubrovniku te arhivama u Zadru i Sarajevu.

Povjesničari koji su upućeni u razvoj Vranduka smatraju da arhive Beča, Budimpešte, Rima i Vatikana i danas kriju tajne bosanske kapije.


Izvor: BHPutovanja

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave