Travel AdvisorTravel Advisor

Вино И Храна

Зачини , заради нив почнале патувањата

  Зачините се користат многу , многу одамна и трагови за нивно користење датираат од времето на старите цивилизации , старите Грци ,Египјани а во Кина се основа дури и за древната традиционална медицина.Трговијата со зачини во историјата имала големо значење за развојот на некои региони па дури и држави. Добро јадење без зачин и […]

Дали ви се допаѓа авионскаta храна?

  Дали ви се допаѓа авионскатa храна? “United Airlines” објави книга готвач, па сега можете да јадете авионска храна дома спремена по рецептите од готвачот. На овој начин тие сакаат да докажат дека авионската храна е вкусна. Дали ви се допаѓа авионска храна? Сега можете да уживате во оброците на авиокомпанијата во удобноста на Вашиот дом. […]

Чилито херој на глобализацијата

    Кристофер Колумбо ја напуштил Шпанија во 1492 година во потрага по нов свет. Тогаш, во Европа, црниот пипер беше користен како еден од најраспространетите зачини. Се користи и во медицината и како зачини уште од времето на Римјаните. Но сепак „Чили“е херојот на глобализацијата. Црниот пипер првично беше донесен од Азија и беше […]

Употребата на циметот – која е неговата тајна?

Ако се погледне подлабоко во историјата, може да се заклучи дека најголем дел од откритијата се резултат на потрагата по богатство, а богатството се зачините. Глобализацијата во светот всушност започна со трговијата со зачини. Употребата на циметот започнува 2800 години пред Новата ера. Египјаните го користеле за мумификација поради мирисот, кинезите за лекување поради неговите […]

Чили зачинот – Херој на глобализацијата

Кристофер Колумбо ја напушти Шпанија во 1492 година за да го бара новиот свет. Во тоа време, како еден од најраспространетите зачини во Европа се користел црниот пипер. Се користел и во медицината, а и како зачин за храна од времето на Римјаните. Чилито се смета за херој на глобализацијата. Бил увезуван од Азија и […]

10 најдобри ресторани во Будимпешта

Будимпешта е дом на некои од најдобрите ресторани во светот. Постојат безброј ресторани, кафулиња и бистроa, кои можат да се пофалат со служење на одлична храна. Наоѓањето на вистинските автентични ресторани, кои одговараат на вашите пари е тешко. Ако сте во потрага по вистинско гастрономско искуство, а не само оброк, следниве ресторани се одличен избор: […]

Знаете ли кои инсекти можат да се јадат?

Инсектите во нашата земја не се честа појава на менито, меѓутоа постојат места во светот каде што често се користат во исхраната. Дали знаете кои инсекти се јадат?Факт е дека околу 2 милијарди луѓе јадат инсекти како дел од нивната традиционална кујна. Повеќе од 1900 различни инсекти се користат за храна според извештајот на ОН. […]

Page 2 of 2