Travel AdvisorTravel Advisor

Скијање

Val d’Isere – најдоброто скијалиште за време на лето

Ски реcортите не спијат кога нема снег. Голем број од нив се прилагодуваат на годишните времиња и организираат разни активности, гастрономија и екскурзии за авантуристите. Сите сериозни скијачи знаат дека Val d’Isere е најдоброто скијачко одморалиште. Толку многу добри, долги и стрмни падини, веднаш до прекрасно село, не може да се најде на ниедно друго […]

Трката Inferno – најголемата аматерска скијачка трка

Трката Inferno која се одржува во швајцарското алпско одморалиште Murren, за првпат беше организирана во 1928 година од страна на група таканаречени “ski-crasy” Британци. Денес таа е најголемата аматерска скијачка трка во светот. Arnold Lunn, кој е основач на скијачкиот клуб Kandahar, исто така е основач и на трката Инферно, па голем број од учесниците […]

Скијалиштето Nassfeld – сонце и добра забава

Мал е бројот на скијалишта на Алпите кои можат да се пофалат со поголем број на сончеви саати во текот на зимскиот период. Дали бројот на вакви скијалишта е 100 или е многу поголем, тешко е да се каже. Но општо познато е дека бело – сината комбинација е таа што е најпримамлива за скијање. […]

Vail Resorts компанијата – водечка во ски-светот

Деловните интереси на Vail Resorts компанијата се насочени кон најдобрите северноамерикански скијачки центри. Компанијата работи во три одделни, но интегрирани сегменти. Во ски – центрите компанијата поседува и управува со жичари, ски училишта, ски – наем а исто така и  некои продавници, ресторани и агенции за изнајмување. Vail Resorts компанијата, поседува или управува со луксузни […]

Skyway жичарата – најубавата во Европа

Courmayeur, Aosta е последното место во Италија ситуирано пред влезот во тунелот што поминува низ планината Mt.Blanc или Monte Bianco како што го нарекуваат Италијанците. За скијачите местото е познато како добро високо алпско скијалиште. Многумина пред да продолжат понатаму остануваат ден или два тука за скијање. Притоа уживајќи и во погледот што се пружа […]

Page 2 of 2