Staza Gospi Sinjskoj

Autor članka:
Podijeli:

Dalmatinski El Camino

Marijanska svetišta su oduvijek imala posebno mjesto u srcima vjernika. Štovali su i častili Blaženu Djevicu Mariju i u teškim vremenima i nevoljama molili joj se za pomoć. Pouzdali se u njezin nebeski zagovor časteći je iz zahvalnosti kao kraljicu Hrvata. Zazivali su je kroz povijest i fidelissima advocata Croatiae (najvjernija odvjetnica Hrvata).

Staza Gospi Sinjskoj

Staza Gospi Sinjskoj

Proteže se na relaciji Solin – Sinj – Livno – Tomislavgrad – Rama i duga je 148 kilometara. Hodočasnički je to put kojim se, iz nekoliko pravaca, stoljećima pješači k najvećem marijanskom svetištu na južnohrvatskim prostorima. Projekt Staza Gospi Sinjskoj odobren je u sklopu programa IPA Hrvatska – Bosna i Hercegovina i oslanja se na tradicionalne pješačke i konjske staze te napuštenu trasu Rere, nekadašnje sinjske željeznice.

Rama
Rama

Razvijanjem prateće infrastrukture i podizanjem svijesti o neizmjernoj vrijednosti kulturnog i vjerskog nasljeđa, Staza Gospi Sinjskoj polako nadilazi lokalne okvire i dobiva međunarodnu dimenziju. Staza je aktivna tijekom cijele godine, ne samo u vrijeme svetkovina Velike i Male Gospe.

Slika Čudotvorne Gospe Sinjske

slika

Sliku su još  davne 1687. godine u Sinj iz Rame donijeli franjevci u bijegu pred osmanlijskom najezdom. Otada se vjerni puk rado utječe svojoj zaštitnici koja ih je, prema predaji, 1715. obranila od mnogostruko brojnije neprijateljske vojske.

Svake godine, uoči blagdana Velike Gospe, u noćima između 8. i 15. kolovoza, na hodočašće prema gradu Sinju kreću tisuće hodočasnika, osobito mladih, a 15. kolovoza se održava središnja vjerska svečanost. Praćena slavljenjem zvona i sviranjem fanfara, slika Čudotvorne Gospe Sinjske se iznosi iz crkve u svečanu procesiju ulicama grada. Velika je čast ponijeti Sliku na ramenima.

Svetkovina Velike Gospe

Zauvijek okrunjena slavi slavlje i sva lijepa korača u haljinama zlatom vezenim

Na zlatnoj kruni kojom je splitski nadbiskup Stjepan Cupilli 22. rujna 1716. godine svečano okrunio sliku Majke od milostī na spomen slavne obrane Sinja stoji natpis In perpetuum coronata triumphat 1715.

U Sinju, jednom od najvećih hrvatskih marijanskih svetišta, uvijek je osobito svečano uoči i na blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Stoljećima vjerni svojoj zaštitnici i spasiteljici, Sinjani i brojni hodočasnici slave Veliku Gospu, a odanost svjedoči i određenost toga datuma za proslavu dana Grada Sinja.

gospa sinjska

Crkva je pretijesna tijekom Devetnice i uvodne molitve krunice, kako večernje u 19 sati, tako i one jutarnje, zornice, u 6 sati. Na Gospinu Vigiliju, večer užežin samoga blagdana, sveta misa slavi se na Trgu dr. Franje Tuđmana, a svečana proslava počinje već u 4 sata tradicionalnom misom zornicom. U 9 sati slijedi procesija s Gospinom slikom i svečana sveta misa. Nepregledna rijeka vjernika ispunjava u Gospinu čast ukrašene gradske ulice posute laticama cvijeća, mačkule sa Staroga grada pucnjem označavaju mjesta blagoslova, a fanfare ispraćaju i dočekivaju Gospinu sliku koju na ramenima ponosno nose alkari, alkarski momci, članovi vojne i civilne vlasti, članovi udruga, svećenici, redovnici i redovnice.

Večernja sveta misa slavi se u 18 sati, a sutradan i tradicionalna misa zahvalnica na Starom gradu. Na prvu nedjelju poslije blagdana Velike Gospe, na samostanskom dvorištu, posveta je djece Gospi Sinjskoj.

Gospina svetišta

Povijesna povezanost vjernika i Gospinih svetišta proplamsa i uoči 8. rujna, blagdana Male Gospe, proslave rođenja Blažene Djevice Marije, koja se osobito svečano slavi u Solinu, u Prasvetištu Gospe od Otoka. Iz Sinja će prema Solinu, kao i iz mnogih drugih mjesta Lijepe Naše, poteći rijeke hodočasnika. Poseban je doživljaj krenuti pješice drevnim utabanim putevima na duhovno putovanje, daleko od gradske buke i žamora, i pronaći mir i utočište u sigurnom Gospinu okrilju.

hodočasnici

Hodočasnici će zavjetni korak Pričistoj Divici Mariji Majci Gospodina našega Isukrsta uputiti obilježenim stazama kroz slikovite krajeve bogate povijesnim nasljeđem. Na duhovnom pohodu nebeskoj majci proći će uz ostatke starih staza i mostova, gradine, utvrde, stećke, sakralne objekte i muzeje.

staza

Staze Gospi Sinjskoj izvrstan su primjer funkcionalnog suživota turizma i religije bez narušavanja prirodne ravnoteže. Vrijedan su i kvalitetan doprinos turističkoj ponudi grada Sinja i Cetinske krajine i dokaz pametnom raspolaganju kulturnim i estetskim vrijednostima te prirodnim bogatstvima, što svakako daje pozitivan uzlet upravo održivom turizmu, dobrobiti i blagostanju cjelokupnog društva.

Travel Advisor – Hrvatska

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

Nove objave