Travel AdvisorTravel Advisor

Što je Jelsa Art Biennial?

Upoznajte Jelsa Art Biennial – festival suvremene umjetnosti

Jelsa Art Biennial festival je suvremene umjetnosti koji se na otoku Hvaru održava od 1. srpnja do 2. kolovoza 2021. godine. Uglavnom se izvodi u javnom prostoru, a široj publici približava suvremenu umjetnost i nosi poruku društvene odgovornosti. Podržani Saturnovim opozicijama (astronomski fenomen koji će se uprizoriti na noćnom nebu u vrijeme bijenala) s Venerom, Marsom i Suncem, u programu bijenala predstavit će se promišljanja lokalnih i međunarodnih umjetnika.

Zašto Saturn?

Zbog toga što podrazumijeva moralne i materijalne krize kao cijenu svakog razvoja osobnosti, ukazuje na velike životne kušnje, ograničenja, neizbježne padove te moć društvenog i duhovnog uzdizanja. JAB2021 fokus će staviti na vrijeme kao osnovnu dimenziju našeg postojanja i činjenicu da koliko toga stvori, zauzvrat jednako uništi. Sukladno tome su i odabrane glavne lokacije istraživanja i prezentacije Jelsa Art Bijenala. S jedne strane to će biti napušteni objekti koje nezaustavljivo preuzima priroda, a s druge strane lokacije u prirodi u kojoj život buja i obnavlja se te ih nezaustavljivo preuzima čovjek. Neke od tih lokacija su:

  • Ager – Starogradsko polje (lokalitet pod zaštitom UNESCO-a)
  • Hotel Jadran, Jelsa
  • Opservatorij Hvar
  • Ambulanta, Jelsa
© Turistička zajednica Jelsa

Ono na što se Jelsa Art Bijenale 2021 želi osvrnuti su goruća pitanja naše svakodnevice. Ta pitanja se odnose na prividno ubrzanje vremena u opresci s njegovim usporavanjem, procese propadanja i procese izgradnje, prolaznosti i smrtnosti, izvjesnosti i neizvjesnosti, međugeneracijske odnose ili pak vječno raspršivanje materije i vremena u kontrastu s nemogućnošću raspadanja u jeku ekološke krize. Upravo ekološka kriza obilježava vijek u kojem živimo.

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

Previous articleBesplatne atrakcije u Veneciji
Next article15 razloga zbog kojih je vjerojatnije da će ljudi koji često putuju biti uspješni