Travel AdvisorTravel Advisor

Što je najbolje piti uz karnevalske slastice?

Karneval i vino

Vrijeme je karnevala, maškaranja i uživanja u uštipcima, kroštulama, krafnama i fritulama.  Ovo vrijeme neki  nazivaju peto godišnje doba: tjedni su to veselja i ludovanja te posebnih slastica. Što masnije to bolje –  jer nakon Pokladnog utorka dolazi Čista srijeda/Pepelnica – a to je početak Korizme, često i odricanja od slatkog – sve do Uskrsa.

 

Karnevalske slastice uz slatka vina  – uštipci, kroštule, fritule i krafne

Razdoblje prije Korizme obojano je najljepšim bojama nepčanih užitaka – u hrani i piću.  A karnevalska kuhinja nije komplicirana, sve se pokladne slastice rade na sličan način –  tijesto se prži u ulju, a detalji čine razliku i ukazuju na posebnosti različitih naroda.  U Hrvatskoj se najviše spominju fritule i kroštule – tradicionalno se pripremaju u Primorju, Istri i Dalmaciji. U Italiji se pripremaju cannoli i chiacchiere. Iz Njemačke nam dolaze krafne  koje su navodno  prvi put spomenute davne 1485. godine u kuharici „Majstorstvo kuhinje“, a u njoj je bio i prvi recept za punjene krafne “Gefüllte Krapfen“.

Uz dobru feštu i  tradicijske karnevalske slastice – idu i vina. Nedavno smo fritule, kroštule, krafne „zalili“  vinima s ostatkom šećera koja su nam se zatekla u podrumu, pa evo kako su se (s)ljubili.

Glavni zavodnik bio je Amoureux (fr. zaljubljen; dragi, ljubavnik, zaručnik) vinarije Barun iz Krašića. Pjenušac od muškata žutog, mirisan, prepoznatljivih sortnih aroma. Vino je slatko, dopadljivo, fino. Nježnog perlanja, ugodne slatkoće, proizveden tradicionalnom metodom, oznake extra sec  (govori nam da sadrži između 12 i 20 g/l neprovrela sladora). Izvrsno je išlo uz kroštule i fritule. Pun pogodak!

Drugi pjenušac bila je –  Jasminka, zavodnica za ljubitelje intenzivnijih okusa. Vino je nastalo suradnjom dviju vrhunskih zagorskih vinarija  Vuglec & Bodren.  Proizvedeno je tradicionalnom metodom od chardonnaya s dodatkom graševine, rajnskog rizlinga i zelenog silvanca, odležava oko 4 godine, a ekspedicioni liker je Bodrenovo ledeno vino koje donosi medne note. Miriši na sušene smokve, datulje, marelice. Mjehurići postojani, okus dug. Lijepo je išao uz krafne s pekmezom od marelice. Na etiketi piše demi-sec, što znači da je u kategoriji pjenušaca od 33 do 50 g neprovrelog sladora.

Muškat žuti vinarije Pavlomir (2018) iz Novog Vinodolskog, desertno mirno vino od istoimene sorte, izraženih muškatnih aroma, punog i snažnog tijela priljubio se uz kroštule! Proizvodi se dehidriranjem bobica i u malim količinama i zavodi žensku publiku bez problema.

Četvrti pratitelj karnevalskih slastica bio je elegantni Muškat bijeli (2019) istarske vinarije Valenta. To je slatko vino nastalo od grožđa iz vinogorja središnje Istre. Nježne je žute boje, vrlo je pitko, umjerene slatkoće, izražene arome muškata. Profinjeno vino – spojilo se fino  s fritulama.

Prošek vinarije Bačić ostavili smo za sljedeći put – kod prošeka nema dvojbi, to je desertno vino koje paše na kraju svakoga obroka (i samostalno, umjesto deserta) – a idealno je uz slastice koje u sebi imaju bademe, smokve, korice limuna, naranče i – sve ono što podsjeća/miriši na Mediteran. Budući da se u tijesta za fritule dodaje korica limuna/naranče, pa i sam prošek (ili rum ili rakija), vjerujem da bi mu kroštule bile dobar par.

Svaka  slastica može naći svog vinskoga pratitelja – a svako slatko može naći svoj najbolji slatki zalogaj.

Vrijeme maškaranja i dalje traje – virtualni balovi, karnevali i mesopusti događaju se na društvenim mrežama, priključite se i vi,  napravite svoje karnevalske slastice i sljubite ih s polusuhim/poluslatkim/slatkim  vinima koja volite – nađite svoj „perfect match“ ovogodišnjeg Karnevala.

Foto: Julio Frangen

Travel Advisor – Wine & Gastro

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleGdje treba poći u ekskluzivni šoping?
Next articleTenerife – sve što treba znati na jednom mjestu