Travel AdvisorTravel Advisor

Izrael će ove godine biti HOT destinacija

Izrael tako blizu, a opet daleko

Zbog masovne cijepljenosti Izrael će biti ove godine destinacija koju će mnogi odabrati za prvo putovanje poslije opuštanja epidemioloških mjera za putovanja.    Evo našeg pokušaja da vam približimo neke naše ideje iz Svete zemlje na jednom popisu  –  stvari koje biste u Izraelu doista trebali vidjeti i učiniti, bez obzira jeste li ovdje prvi put ili ste već bili.

Lebdite u Mrtvom moru

Najniža točka na Zemlji jedno posebno mjesto i treba ga posjetiti. Ako se želite rashladiti, Mrtvo more je idealno mjesto. Ponesite knjigu ili novine za savršenu fotku iz mora, razmažite malo blata Mrtvog mora po sebi i plutajte na leđima u toplom, slanom moru. Izbjegavajte ronjenje!

Obiđite Stari Grad Jeruzalem

Stari Grad Jeruzalem morate vidjeti, uključujući zid plača,  crkvu Svetog groba , i Kupolu na stijeni. Ovdje možete lako provesti cijeli dan. Molitvu ostavite u pukotinama kamenja koje čini zapadni zid, pogledajte štandove u uskim uličicama starogradske tržnice i posjetite mjesto Isusova raspeća.

Prošetajte i kupite nešto na tržnici Carmel

Tržnica Carmel u središtu Tel Aviva pruža mogućnost da usavršite svoje pregovaračke vještine i osjetite pravi Izrael. Počevši od ulice Allenby Street, prođite pored brojnih štandova s odjećeom prije nego naiđete na epicentar tržnice; hranu i začine. Nevjerojatne boje i mirisi… slušajte prodavače kako nude svoju robu i raspravčjaju se međusobno zbog prostora, cijena, kvalitete ili sportskih timova.

Ronite u Crvenom moru

Eilat je mjesto u koje želite ići ako želite vidjeti nevjerojatne koraljne grebene, ribe i kristalno čisto more. Vremenske su prilike dobre gotovo cijele godine. Alternativno, za manje avanturistične uvijek postoji Eilatov impresivni podvodni opservatorij i lijepe plaže. Eilat ima vlastitu zračnu luku s direktnim letovima iz Europe pa je lako doći.

Posjetite Yad Vashem

Vjerojatno ne postoji mračnije mjesto za posjetiti, ali Yad Vashem važno je mjesto koje treba vidjeti kako bi se dublje razumjelo Izrael. Ovo je memorijal za šest milijuna židovskih žrtava holokausta. Nalazi se na zapadnoj periferiji Jeruzalema, a veliki kompleks muzeja, spomenika, izložbenih dvorana s glavnim arhivima, knjižnicama i drugim resursnim centrima prostire se na 45 hektara.

Stanite na rub kratera Ramon

Nevjerojatna geološka značajka pustinjskog juga Izraela, krater Ramon (ili Machtesh Ramon) nalazi se oko sat vremena južno od Beersheva. Krater je dugačak 40 km i širok 2-10 km, gotovo u obliku srca, i prirodno je isklesan vodom i klimatskom erozijom. Najveći krater na svijetu, potonuo je nekih 500 metara na svojoj najdubljoj točki. Pogledajte nevjerojatan krater Ramon iz centra za posjetitelje Mitzpeh Ramon, gdje možete stajati na rubu najvećeg kratera na svijetu!

Posjetite utvrdu Masada

Planinska tvrđava Masada stoji na izoliranoj visoravni na jugoistoku Izraela, s pogledom na Mrtvo more. Prošećite se stazom do vrha Masade ako se osjećate avanturistički, inače sjedite na žičaru ili pokušajte pješačiti sa zapadne strane Masade.

Prošetajte Baha’i vrtovima u Haifi

Čarobne terase Baha’i vrtova u Haifi su izvan primarne turističke staze. Ali, stvarno bi ih trebalo vidjeti za posjeta Izraelu. Bahajski vrtovi jedan su od najljepših vrtova na svijetu i spomen su osnivačima bahajske vjere, koji privlače hodočasnike iz cijelog svijeta.

Što raditi tjedan dana u Izraelu pročitajte ovdje

Travel Advisor – Wine & Gastro

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Ski & Outdoor Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

Previous articleGurmanski užitak u najljepšem zagrebačkom restoranu
Next articlePriča o vješticama s Kleka koju treba sada pročitati