Što raditi dva dana u Osijeku ?

Na ravnici na desnoj obali Drave, smjestio se najveći grad istočne Hrvatske Osijek.

Od Zagreba je udaljen svega 250 km autoceste. Brže se stigne nego do Rovinja ili Zadra iako se mnogim zagrepčanima čini da je Osijek negdje daleko na istoku. Nije.

Kada ste u Osijeku obavezno prošećite Tvrđom, utvrđenim starim gradom s baroknim zavjetnim kipom Sv. Trojstva i General-vojarnom, poznatima s novčanice od 200 kuna. Promenadom uz Dravu doći ćete do Osječke katedrale koja je s 90 metara visokim tornjem druga najviša jugoistočnoj Europi.

dva dana u Osijeku

Budite spremni na tradicionalne i  ljute okuse kulena, gulaša, paprikaša i čobanca. Riba je također jedan od specijaliteta Slavonije. Isprobajte šarana na rašljama i fiš-paprikaš. Kušajte i prvo hrvatsko pivo spravljano još od 1664. godine. Uz Osječko pivo i jedinstveni osvježavajući Crni Radler,grad je poznat i po velikom povratku malih pivara.

I vinoljupci će ovdje doći na svoje jer grad je okružen đakovačkim i feričanačkim vinogorjem te onima na Dunavu, u Baranji s najvećim vinskim podrumom u Hrvatskoj iz 1526. godine. Najpopularnije vinske sorte u su pinot, Chardonnay, merlot, frankovka, slasni Zweigelt, te osvježavajuća graševina.

dva dana u Osijeku

Tvrđa

Danas je barokni grad iz 18.stoljeća, ne liči više na utvrdu koja je dugo bila bastion na strateškom mjestu prelaza preko Drave. Nije bila u funkciji jer kako su se Turci povukli više nije bilo svrhe. No, jedan detalj je vrlo koristan i danas. Gdje bila vojska, bila je i piva pa je tako Osijek i danas grad pive. Mi smo probali razne i odlične u maloj pivovari/pubu Beckers na glavnom trgu.

dva dana u Osijeku

Kompa

Dravu možete prijeći mostom ili „kompom“, skelom. Kompa je u Osijeku počela prometovati 1916. i dio je gradskog života koji ne smijete propustiti vidjeti. Osječanima je kompa omiljeno prijevozno sredstvo za posjet zoološkom vrtu i parku koji ga okružuje. Koristi se i zbog rekreacije.

Zoološki vrt

Osječki zoološki vrt osnovan je još 1955. Daleko od gradske buke, savršeno je mjesto za mirni boravak osamdesetak vrsta životinja. S površinom od 11 hektara, osječki zoo jedan je od većih parkova u srednjem Podunavlju.

Perivoj Kralja Tomislava i parkovi oko Tvrđe

dva dana u Osijeku
Perivoj kralja Tomislava nalazi se između Gornjeg grada i Tvrđe. Nastao je početkom 18. stoljeća, a uz njega su Park Kralja Petra Krešimira Četvrtog i Park Kralja Držislava. Na prostoru parkova oko Tvrđe nalazi se niz spomenika.Na jugoistočnom kraju Tvrđe nalazi se jedan od najmlađih parkova, Park Mladenaca.

Park Sakuntala

Najromantičniji park u Osijeku nazvan prema kipu Sakuntale, djevojke iz indijske mitologije koja je živjela u skladu s prirodom. Kip je poklon grada Berlina.

dva dana u Osijeku

Mačkamama

Najpopularnija Osječanka bila je i do danas ostala barunica Paulina Hermann, velika dobrotvorka. Kažu da nitko u potrebi od nje nije otišao praznih ruku, a najpoznatija je bila po velikoj ljubavi prema mačkama. Zato su je Osječani prozvali Mačkamamom.
Rondel velikana
Na južnom ulazu u Tvrđu 2006. godine podignut je na inicijativu Družbe Braće Hrvatskog Zmaja Rondel velikana. U središtu spomenika je fontana uokolo koje se nalaze biste poznatih Osječana.

Tramvaj

1884.u Osijeku je počeo prometovati konjski tramvaj, jedan od prvih u srednjoj i jugoistočnoj Europi. Osječkim ulicama danas voze četiri različita modela tramvaja od kojih je najstariji onaj iz 1926. godine te služi za turističke vožnje gradom.

dva dana u Osijeku

Promenada i zimska luka

Osijek se naziva Grad na Dravi. Grad se cijelom svojom duljinom proteže uz rijeku Dravu, a cijela je obala zaštićena utvrdom. Utvrđeni dio obale uređen je kao šetnica, popularna Promenada.

Copacabana i krunska utvrda

Najveće i najposjećenije dravsko kupalište izgrađeno 1965. nosi naziv po poznatoj brazilskoj plaži, od milja u skraćenoj domaćoj varijanti zvanoj Kopika. Tijekom ljeta može se kupati u Dravi, sunčati na pješčanoj plaži ili zabaviti na obližnjim bazenima.
Utvrda KorogyvarKorogyvar je utvrda iz 13. stoljeća, okružena većinom isušenom močvarom. Nalazi se nadomak Osijeku između sela Ivanovac i Čepin.

Bio sam više puta u Osijeku i svaki puta je bilo nešto novo.

Što sam ovaj puta doživio u Osijeku ?

dva dana u Osijeku

Miroslav Kljajić i ono što radi u svom baru Craft je u najmanju ruku zanimljivo, a da ne ponavljam klišeje poput odlično i vrhunski. Koktel s okusom kulena je nešto što nisam ni pomislio da bi bilo moguće, ali je. Probao sam i to u posebnoj čaši i s posebno velikom kockom leda koja se ne topi. Probao sam još neke i bilo je prilično veselo društvo nakon svega.

dva dana u Osijeku

Ono što sam posebno upamtio je da se na listu upišu željeni okusi, a Miro onda složi za svakoga posebni koktel. On za sebe kaže da je miksolog. Radio je na kruzerima po svijetu i vratio se sa suprugom Kolumbijkom u rodni grad i tu nastavlja karijeru. Nadam se za duže jer si i zbog tih koktela isplati doći u Osijek.

Čarda kod Baranjca

Čarda kod Baranjca je prilično slavno i poznato mjesto. Zbog hrane i zbog kuhara Denisa Šoštarića koji je skuhao najveći fiš i time ušao u Guinnessovu knjigu rekorda. Ne znam kakav je bio taj veliki fiš, no onaj koji smo jeli kod njega je bio vrhunski. Posebno mi je dobar bio čips od šarana kojeg bi mogao i češće jesti kad bi ga bilo. Takva vrsta snacka bi lako prošla u proizvodnji i potrošnji umjesto kaloričnih krumpirića i slične loše fast food hrane.

dva dana u Osijeku

Najuzbudljiviji doživljaj je svakako bila vožnja Quadovima kroz osječke prašume. Dobro, ne baš prašume, ali kroz vrlo lijepe šumske puteve. Sve je počelo ozbiljnom obukom nas početnika u upravljanju tom vrstom vozila. Dečki iz Moto Sporta Osijek su to ozbiljno shvatili pa smo nekih pola sata vozili u krug, penjali se i spuštali po nasipu i stjecali rutinu što je kasnije dobro došlo. Imali smo i posebnu odjeću jer smo nakon vožnje bili blatni do pasa.

dva dana u Osijeku

Iz šume smo u jednom momentu izašli na livadu na obali Drave i sjeli u Izletište Udičarski Dom. Ručak je bio još jedan specijalitet – Perkelt od soma. Osječko pivo i perkelt odlično idu zajedno. Vožnja Quadovima traje oko dva sata i košta 250 kn što je izuzetno jeftino. Na zapadu bi teško bilo ispod 100 E.

dva dana u Osijeku

Vožnja malim čamcima po kanalima Kopačkog rita je uvijek lijep doživljaj. Ujutro prije najezde turista i većih brodova ovo je prava meditacija i spoj s prirodom. Voda i ptice svuda oko nas. Nismo vidjeli životinje, no nismo ni komarce. Nema ih na suncu i na vodi. Nije mi prvi put i rado se svaki put vraćam.

dva dana u Osijeku

Kopački rit kao najveća močvara ovog dijela Europe je zanimljiv u svako doba godine.

Spavali smo u dobrom hotelu Waldinger u središtu grada. Uređenje hotela u nekom pseudo baroknom stilu je odgovarajuće uz tradiciju imena. Doručak je vrhunski. Po gradu nas je vodio Mislav Pavošević. Koliko god mislili da poznajete neko mjesto, vodič uvijek zna više i bolje. Hvala Mislavu na opsežnim informacijama i zanimljivim pričama.

Osijek i njegova okolica su u svako godišnje doba vrijedni posjeta.

Travel Advisor – business

Pretplatite se na naš YouTube kanal

Znate li da u Osijeku postoji tvornica leda?

Čarda kod Baranjca

Uvijek privlačna Baranja

 

Previous articleKoji gradovi imaju najbolje plaže ?
Next articleSlikoviti Cotswold
Vlado Šestan
Profesionalni putnik, turistički novinar i influencer na putu oko 200 dana godišnje i tako desetljećima. Skijanje je odredilo mnogo toga u životu i uvijek bi radije izabrao tjedan dana skijanja od par tjedana neke dosadne plaže.