Travel AdvisorTravel Advisor

Znate li kako se treba štiti od sunca? Što to znači SPF?

Sredstva za zaštitu od sunca su vrlo važna. Izlaganje suncu većine ljudi koji provode dane u zatvorenom prostoru je vrlo rizično i trebali bi ozbiljno shvatiti da je potrebno zaštiti se. Nije samo estetski faktor bitan. Da, dobit ćemo suhu kožu i bore, no bitna je i opasnost od različitih zraka koje uzrokuju karcinom kože.

Upravo zbog prevencije karcinoma, sredstva te vrste su regulirana propisima te je vrlo važno čitati deklaracije. Svaka krema za sunčanje, sprej ili ulje mora sadržavati broj SPF (sun protection factor) koji indicira nivo zaštite od UVB zraka te jeli učinkovito protiv UVA zračenja sunca. UV su ultra ljubičaste zrake.

UVA su 95% zraka koje, bez obzira na vrijeme, dopiru do naše kože. Čitave godine, dolaze i kroz oblake, staklo i odjeću te prodiru u epidermu. Uzrokuju Fotostarenje, netoleranciju na sunce, poremećaje pigmentacije te razvoj karcinoma kože. Fotostarenje je se očituje kroz nastanak dubokih bora, tamnih mrlja, smanjenje elastičnosti kože te nastankom pjegica i grubljom, suhom kožom.

UVB zrake čine oko 5% zračenja, ne prodiru kroz oblake i staklo. Uzrokuju opekline, alergijske reakcije te karcinom kože. Od tih zraka se tijelo štiti tako da dobijemo brončanu boju. Pri izlaganju suncu u koži se stvara više melanina koji je zaslužan za dobivanje tamnije boje. Razlog je zaštita kože od sunca i sprečavanje prodora štetnih UV zraka. Zato je tamnija koža otpornija na sunce od svijetle. Pretjerano izlaganje UV zrakama u solarijima ima isti učinak starenja kože.

Jednostavno rečeno dok se sunčamo, naša koža se bori protiv sunčevih zraka. Ovisno od vrste kože, kod nekih osoba će se umjesto pojačane pigmentacije javiti crvenio i opekline. Koža sve pamti pa bi te opekline mogle u budućnosti stvoriti probleme. Najbolje je izbjegavati sunce ljeti u period od 10 do 16 sati.

Zaključak je  da sunčeve zrake nisu opasne za kožu samo za vrijeme sunčanja. Bez obzira bilo oblačno ili sunčano uvijek je dobro zaštiti se. Bilo da idete u šetnju, kod kuće radite u vrtu ili samo pijete kavu na svježem zraku, bitno je zaštititi se od štetnog utjecaja UV zračenja.

Što zapravo znači SPF?

Važno je znati da veći faktor ne znači i veću zaštitu – SPF 30  apsorbira oko 97%, a SPF 50 oko 98% UV zraka. Ljudima osjetljive kože je preporučljivo koristiti najviši faktor iako se na prvi pogled ne čini velika razlika. Možda baš tih 1% spasi kožu od štetnih zračenja.

Sredstvo za zaštitu treba nanositi svaka dva sata.

Primjerice, ako bi bez zaštite dobili opekline na suncu za 10 minuta, SPF 30 će vam teoretski omogućiti da budete zaštićeni 300 minuta.

Eaue Thermale Avene

Kad kupujete kreme znajte da europski i američki standardi nisu isti. Američki SPF 50 odgovara europskom 15 do 20, stoga pazite čije produkte kupujete.

Ako na deklaraciji piše waterproof ne znači da se čitav dan možete kupati i da će krema ostati na tijelu. Brisanje ručnikom skida 80% nanesene zaštite. Kreme i ulja ne traju vječno, najviše dvije do tri sezone tako da je dobro baciti ostatke u polupraznim bočicama od prije tri ljeta.

Ponavljamo – najbolje je svaka dva sata namazati se. SPF 30 je najbolji za većinu ljudi. Nama s plavim očima i svijetlom kosom je najbolji SPF 50. Uvijek je dobro na suncu imati šešir, kapu, marame i boravite što više u hladu.

Travel Advisorlifestyle

Pretpaltite se na naš YouTube kanal.

Termalnu izvorsku vodu Avene treba imati u avionu

Koji gradovi imaju najbolje plaže ?

Bahami idealna destinacija za prave romantičare

 

Previous articleRoad trip po Irskoj
Next articleNe slikajte se s drogiranim životinjama