Travel AdvisorTravel Advisor

Što treba za ulazak u Italiju

Važeći propisi za ulazak u Italiju

Ministar zdravstva donio je Odluku kojom se uređuje ulazak u Italiju iz inozemstva u razdoblju od 16. svibnja do 30. srpnja 2021. godine. Za sve osobe koje su u periodu od 14 (četrnaest) dana prije ulaska u Italiju boravile ili prošle kroz jednu ili više od slijedećih država i teritorija: Austrija, Belgija, Bugarska, Cipar, Hrvatska, Danska (uključujući Farske otoke i Grenland), Estonija, Finska, Francuska (uključujući Guadeloupe, Martinik, Gvajanu, Reunion, Mayotte i isključujući druga područja smještena izvan europskog kontinenta), Njemačka, Grčka, Irska, Izrael, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska (isključujući područja smještena izvan europskog kontinenta), Poljska, Portugal (uključujući Azore i Madeiru), Ujedinjeno Kraljevstvo, Češka, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska (uključujući područja na afričkom kontinentu), Švedska, Mađarska, Island, Norveška, Lihtenštajn, Švicarska, Andora, Kneževina Monako ova Odluka predviđa obvezu predočavanja zelene potvrde Covid-19 iz koje je vidljivo kako se osoba unutar 48 sati prije ulaska na nacionalni teritorij podvrgnula nalazu brisa (putem molekularnog ili antigenskog testa) s negativnim rezultatom.

U slučaju nemogućnosti predočavanja istog, osoba podliježe obveznoj mjeri samoizolacije i zdravstvenog nadzora u trajanju od deset (10) dana, uz obvezu obavještavanja o vlastitom ulasku na nacionalni teritorij Odjela za prevenciju nadležne zdravstvene ustanove i provođenja molekularnog ili antigenskog testa na kraju perioda samoizolacije. U iščekivanu potrebnih smjernica vezanih za zelenu potvrdu Covid-19, i dalje je moguće predočiti potvrdu kojom se dokazuje posjedovanje negativnog nalaza na molekularni ili antigenski testa proveden putem brisa unutar 48 sati prije ulaska u Italiju. Na izneseno se primjenjuju iznimke navedene u čl. 51. stavak 7. Uredbe Vijeća ministara od 2. ožujka 2021., a koje je moguće provjeriti na slijedećoj poveznici: http://www.governo.it/sites/governo.it/files/DPCM_20210302.pdf.

VAŽNO:

Sukladno navedenoj Odluci, počev od 24. svibnja 2021. godine, svatko tko ulazi u Italiju na bilo koji period, bilo kojim prijevoznim sredstvom, prije nego što stupi na nacionalni teritorij, dužan je ispuniti Digitalni obrazac za lociranje putnika koji je dostupan na sljedećoj poveznici: https://app.euplf.eu/#/. U iznimnim slučajevima, odnosno isključivo u slučaju tehničkih poteškoća, moguće je ispuniti obrazac u papirnatom obliku koji se može preuzeti na sljedećoj poveznici: https://www.esteri.it/mae/resource/doc/2021/05/modulo_rientro_sintetico_16_maggio_2021_eng_compilabile.pdf

Preuzeto sa stranice Ambasade Italije u Zagrebu.

Travel AdvisorEuropa

Posjetite naš YouTube i Tik Tok.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Ski & Outdoor Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleNajbolja zaštita od sunca: 10 savjeta
Next articleStancija Kovačići skriva razne gastronomske tajne koje treba otkriti