Što treba znati prije prvog odlaska na Kubu ?

Autor članka:
Podijeli:

Kuba je na listi želja mnogih putnika. Nekima zbog bizarnog razloga „vidjeti kako izgleda propast komunizma“ ili još gore „ vidjeti kako je moglo nama biti“, a nekome iz sasvim banalnih poput muzike, zabave, kupanja te seks turizma. Kubu volite ili ne volite. Nekima je fantastična, a drugima, poput mene, nije nešto posebno draga. Tuđi stavovi i iskustva nisu bitni za naša osobna, stoga je Kuba putovanje za preporuku bez obzira na motive putovanja.

Što je poželjno znati prije prvog putovanja?

Ponuditi ću vam nekoliko odgovora. Ne sve, samo nekoliko.

 • Pripremite se na čekanje: na granici, u banci, za kupovinu, na autobus,ukratko na sve u što je uključena neka vladina služba. Kada naiđete na čekanje u redu najbolje je pitati tko je zadnji. Dovoljno je da samo upamtite osobu koja je prije vas.
 • Osiguranje je bitno. Prilikom ulaska u zemlju mogu vas mogu tražiti da pokažete policu osiguranja. Na Kubi možete kupiti i lokalno osiguranje na aerodromu.Stoji oko 3 CUC po danu.
 • Smještaj može biti u hotelima koji su dio velikih hotelskih lanaca ili u državnom vlasništvu. Preko BNB možete naći velik broj stanova i casa particulares. Njihova kvaliteta ovisi o vlasniku i o dijelu grada u kojem se nalaze. Prilikom izbora treba biti vrlo oprezan.
 • Internet je vrlo rijetka povlastica na Kubi. Osim u međunarodnim hotelima, koji naplaćuju  i 12 USD na sat, vrlo se rijetko može pronaći. Postoji lokalni sistem Nauta za kojeg se može kupiti prepaid za 1,5 USD po satu. WiFi se nađe  na javnim prostorima i u parkovima, ali je, kako kažu spor.
 • Što treba znati prije prvog odlaska na Kubu
 • Ponesite novac, cash. Svakako bolje Eure nego Dolare. ATM bankomata za podizanje gotovine ima, ali rijetko. Također putnici tvrde da su velike provizije. Kuba nije jeftina te ponesite dovoljno casha. Mali biznisi ne primaju kartice. Dozvoljeno je unijeti do 5.000 USD u cashu što bi trebalo biti dovoljno.
 • Postoje dvije paralelne valute; CUC konvertibilna za strance i CUP (MN) nacionalna. Turisti za sve koriste CUC koja je vezana na kurs dolara. Omjer CUP i CUC je 25 prema 1. CUP  možete koristiti za javni prijevoz ili hranu na ulici. Kubanci vole raditi u turizmu jer zarade CUC što je 25 puta više nego doktor ili profesor koji je plaćen u CUP.
 • Što treba znati prije prvog odlaska na Kubu
 • Taksisiti su svugdje na svijetu “derači turističke kože”, a na Kubi su među najgorima. Od aerodroma do grada možete platiti između 30 i 100 eura. Ovisi na koga naiđete. Treba voditi brigu da vam ne uzvrate CUP umjesto CUC.
 • Kuba je sigurna zemlja za putovanja. Ipak, treba paziti jer je sve više prevaranata koji prodaju svašta i vode na svakojake “sumnjive” izlete. Nedavno je frend sav sretan donio kući kutiju cigara koje je na ulici platio deset puta manje nego u službenoj trgovini. Nakon otvaranja vidio je da su cigare zelene. Sumnjivog porijekla u originalno zapakiranoj kutiji.
 • Što treba znati prije prvog odlaska na Kubu
 • Zaboravite google maps ili bilo koje Internet servise. Sve što vam može trebati, uključujući mape, printajte ili kupite tiskano. Posebice ako mislite voziti. Oznake i putokaze ne očekujte na cestama i rakršćima.
 • Na putovanje obavezno ponesite: kreme za sunčanje jer ih nema, tablete poput aspirina i sve druge koje bi mogle zatrebati jer stranci ne smiju kupovati lijekove, adapter za struju, sprejeve protiv komaraca i buba kojih ima posvuda, vlažne maramice i tekućinu za dezinfekciju.
 • Za kraj ne zaboravite da je Kuba jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu u kojoj je za strance sve 25 % skuplje nego za lokalno stanovništvo. Kada vas žele prevariti imajte na umu, nije to ništa osobno. To je puko preživljavanje.
 • Travel Advisorputovanja

Nove objave