Što vas ovog ljeta očekuje u Sinju?

Autor članka:
Podijeli:

Ljeto u Sinju: otkrijte koja vas događanja očekuju

Sinj, središte Sinjske i Cetinske krajine, grad je koji nudi toliko toga. Definitivno je najpoznatiji po Sinjskoj alki, viteškoj igri koja datira od početka 18. stoljeća te svetištu Gospe Sinjske. Međutim, Sinj nije samo to. Nastavite čitati i otkrijte koja vas događanja ovog ljeta očekuju u ovom gradiću.

Predstava Opsada Sinja 1715.

Predstava Opsada Sinja
© Nikola Belančić

Predstavu Opsada Sinja 1715. možete pogledati 11. kolovoza u 20:30 sati na Pijaci (Trg kralja Tomislava) te u 21:15 sati u Alkarskim dvorima. Turistička zajednica grada Sinja po šesnaesti put organizira uprizorenje slavne i mnogostruko opjevane te umjetnički ovjekovječene bitke pod Sinjem iz 1715. godine, kao i događaja koji su netom prethodili.

Povijesni spektakl Opsada Sinja 1715. odvija se u dva čina. Prvi čin uprizoren je na Pijaci, glavnom sinjskom trgu, a prikazuje trenutak kada Osmanlije u dramatičnom i silovitom naletu osvajaju sinjsku varoš, pale crkvu i odvode narod u roblje. Oduševit će vas autentičnost scene, a sve zahvaljujući iznimno realističnim svjetlosnim i zvučnim efektima.

Glmci se penju po zgradi
© Ivana Pavičić

Drugi čin odvija se u izvornom ambijentu Alkarskih dvora, nekadašnjih Kvartira. Prikazuje kako Vijeće obrane nije odustalo od grada unatoč gotovo bezizlaznoj situaciji. Odlučili su braniti svoj grad od brojnijeg, nadmoćnijeg i snažnijeg neprijatelja. Prema predaji, Osmanlije su poražene upravo zahvaljujući Gospinoj pomoći. Sinj je tako oslobođen od neprijatelja te je postao predziđe kršćanstva. Predvođeni fra Pavlom Vučkovićem, radosni i zahvalni vjernici otad s još većim žarom slave svoju zaštitnicu. Fra Pavla Vučkovića utjelovljuje gimnazijski profesor, znanstvenik, pisac, urednik i izdavač fra Gabrijel Hrvatin Jurišić, samozatajni svećenik i neiscrpno vrelo mudrosti.

Opsada Sinja
© Nikola Belančić

Autor dramskog predloška uprizorenja je profesor Velimir Borković. Predstava je realizirana zahvaljujući suradnji sa svetištem Gospe Sinjske i Viteškim alkarskim društvom. Sudjeluju brojni glumci amaterskih kazališta, a neki od nositelja glavnih uloga su Gabrijel Jurišić, Marko Duvnjak, Bruno Barać, Marijan Grbavac, Damir Žane Alebić, Saša Miletić, Bobo Delonga, Dijana Ivić Kundid…

Za kočiju se brine Marko Vuković, za scenografiju Vesna Bader i Branka Marinović, a za zvučnu kulisu Miki Nopling. Redatelj je istaknuti kazališni, televizijski i filmski glumac Robert Kurbaša, asistent režije je Bruno Barać, a dramaturg i producent je Luka Perković.

Glumci u kočiji
© Nikola Belančić

Nakon što su prošle godine održali svoj prvi nastup, Gradski zbor Brodosplit ponovo se vraća. Nastupit će pod ravnanjem maestra Vlade Sunka, čuvenog glazbenog pedagoga, dirigenta i skladatelja, a izvest će kantate Gospi Sinjskoj.

Opsada Sinja 1715. zaista je jedinstveni scenski spektakl koji nikako ne biste smjeli propustiti. Pod okriljem sinjske kolovoške noći cijeli grad postaje pozornica koja svojom izvornošću gledatelja u trenu prenese čak 307 godina u prošlost. Ulaz je u potpunosti besplatan, a predstava se održava uz podršku Grada Sinja i Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije.

Glazbene večeri na tvrđavi Kamičak

Sudar Perscussion na tvrđavi
© Nikola Belančić

Tvrđava Kamičak sagrađena je prije 310 godina, a zahvaljujući projektu Sinj u sridu nedavno je zasjala novim sjajem. Ovaj neveliki bastion zvjezdolika tlocrta bio je promatračnica s kulom i satom, koji i dan danas u potpunosti funkcionira. Zvono je izliveno u jednoj od najpoznatijih ljevaonica Colbachini u pokrajini Veneto u Italiji, a iako su prošla stoljeća, ono i dalje nepogrešivo kazuje vrijeme.

Autentična i jedinstvena pozornica pod vedrim nebom idealna je kulisa za koncerte koje Turistička zajednica grada Sinja organizira vrlo uspješno već dulji niz godina. Pomalo zanemareni žanrovi tradicionalne, klasične i jazz glazbe u alkarskom gradu iznimno su dobro prihvaćeni. Na tvrđavi su do sada nastupili Akademski harmonikaški orkestar „Ivan Goran Kovačić“, Sara Renar, Jazz swing kvintet „Repassage“, Puhački kvintet „Kalamos“, jedinstveni samoborski udaraljkaški ansambl „Sudar Percussion“ i brojni drugi. Svi su nastupi izazvali pravo oduševljenje, a ambijent stare utvrde pod zvijezdama pokazao se kao pogodak u sridu.

I ove vas godine očekuje izvanredan program. Sve počinje 19. kolovoza u 21:00 sat, a u predivnoj glazbi moći ćete uživati sve do 23:45 sati. Sinjanima i gostima ono najbolje od klasične i jazz glazbe predstavit će trio Sudar Percussion i Black Coffee.

Nastp benda Sudar Percussion
© Nikola Belančić

Ovaj događaj prepoznali su i Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Sinj i Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije te se glazbene večeri u Sinju se održavaju pod njihovim pokroviteljstvom.

Alka

Alkari na konjima
© Ante Gašpar

Gospa Sinjska nebeska je zaštitnica ovog grada, a prema predaji, upravo je ona otjerala Osmanlije (”vidješe ženu u bijelom kako hoda zidinama Sinja”). Kao vječni zavjet odanosti i poštovanja, Sinjani su utemeljili vitešku igru Alku, koja se svake godine tradicionalno održava prve nedjelje u kolovozu.

Naziv Alka (tur./arap. halka: prsten, obruč) potječe od detalja podloge stremena na sedlu zaplijenjenog konja turskog serasker-paše Čelića. U alkarskoj ceremoniji dva momka vode za uzde konja koji simbolizira pašinog, edeka.

Alkar
© Željko Zrnčić

Alka ima dva koncentrična željezna kruga povezana s tri kraka, tako da je razmak između krugova podijeljen na tri jednaka dijela. Središnji, najmanji krug vrijedi tri punta, gornje polje dva, a dva donja polja po jedan. Alkar u punom galopu drvenim kopljem sa željeznim vrhom gađa u alku. Slavodobitnikom postaje onaj tko u tri trke Alke skupi najviše punata. Ako više alkara ima isti broj punata, onda se pripetavaju dok jedan ne skupi više punata.

Dijete na Alki
© Ante Gašpar

Nastala je u vrijeme kad su u Europi postojale mnoge slične viteške igre. Međutim, sve su danas prepuštene zaboravu, a samo je Sinjska alka održala kontinuitet preko tri stoljeća. Nalazi se pod zaštitom UNESCO-a kao svjetska nematerijalna baština. Alka je simbol svake borbe za slobodu, mir i ognjište, vjeru i nadu. Ujedinjuje prošlost i budućnost, slavi čast i poštenje, običaje pradjedova, junaštvo i hrabrost.

Proslava blagdana Velike Gospe

Proslava blagdana Velike Gospe
© Ivan Alebić

Sinj je jedno od najvećih hrvatskih marijanskih svetišta te se blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije (15. kolovoza) slavi posebno svečano. Nepregledno mnoštvo hodočasnika dolazi u Sinj sa samo jednim ciljem – kleknuti i sklopiti ruke pred Čudotvornom Gospom Sinjskom.

Mnogi na zavjet dolaze bosi, pješke, iz dalekih krajeva. Sinj je već dan prije slavlja pun svijeta i žamora pa ulice i crkva postaju pretijesni. Prva misa, tradicionalna zornica, slavi se već u 4 sata ujutro. Zavjetna sveta misa služi se u crkvici na Gradu, čime se odaje zahvalnost Gospi za oslobođenje od neprijateljskoga jarma i utjehu u mnogobrojnim kušnjama. Stara tvrđava odzvanja pjesmom O Gospe Sinjska, Djevo sveta, divno te, divno, proslavi Bog, slave te glasi svega svijeta, premila Majka puka si svog…

Klape Gospi Sinjskoj
© AB foto

U 9:30, praćena slavljenjem zvona i sviranjem fanfara, slika Čudotvorne Gospe Sinjske iznosi se iz crkve u svečanoj procesiji ulicama grada. Velika je čast ponijeti Sliku na ramenima. Nose je alkari, alkarski momci, policajci, hrvatska vojska, vatrogasci, članovi udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca, članovi udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata te brojni drugi. S Grada pucaju mačkule označavajući mjesto blagoslova, a Sinjani s prozora posipaju Gospin put laticama cvijeća. Praćena molitvom krunice i marijanskim pjesmama, Gospina slika vraća se na trg ispred crkve, gdje se slavi bogoslužje. U večernjim satima također se slavi sveta misa na trgu, no bez procesije. Na Veliku Gospu obilježava se i Dan grada Sinja.

Procesija
© Ivan Alebić

Kako biste saznali više detalja o ovom svečanom danu posjetite web stranicu.

12. Sinjski sajam sela

Sinjski sajam sela
© Ivan Alebić

Nakon prošlogodišnjeg iznimno uspješnog sajma i ove će se godine u Sinju od 5. do 6. kolovoza na Trgu dr. Franje Tuđmana održati 12. Sinjski sajam sela. Sve organizira Turistička zajednica grada Sinja uz potporu Grada Sinja, LAG-a Cetinske krajine – Dinara back to life i Splitsko-dalmatinske županije.

Više od 30 izlagača iz Cetinske krajine, Kaštela, Marine, Splita, Vrgorca i Zagorja predstavit će i ponuditi najrazličitije proizvode – od ukrasa i rukotvorina do gurmanskih delicija i proizvoda sela i otoka. Kako bi se tradicionalni zanati očuvali i otrgnuli neumoljivom zaboravu, za vrijeme održavanja sajma održat će se njihovo predstavljanje.

Domaći proizvodi na Sinjskom sajmu sela
© Ivan Alebić

Ovo je odlična prilika za posjetitelje koji će imati priliku upoznati tradicionalno lončarstvo ručnoga kola iz Potravlja kroz izradu glinenog posuđa pod vještim rukama majstora Ivana Knezovića. Ovaj tradicionalni zanat Ministarstvo kulture je nominiralo za UNESCO-ovu zaštitu, a Turistička zajednica pod pokroviteljstvom Ministarstva svake godine organizira iznimno dobro posjećene edukativne radionice. Važno je spomenuti i gotovo zaboravljenu vještinu izrade opanaka, ali i tkalačkog umijeća i pletenja košare od šiblja. Sve će to demonstrirati Ljilja Vojković.

Opanci
© Branko Čović

Posjetitelji će se i sami moći okušati u izradi. Dobit će odličnu priliku za bolje povezivanje s običajima ovoga kraja i to kroz autohtone proizvode, tradicijske zanate i vještine poput gradnje suhozida s Udrugom Dragodid. Tu je i radionica obrade vune koju će prezentirati članovi KUD-a Cetina. Zatim, ove će se godine održati još dvije nove radionice: izrada i ukrašavanje medenjaka koju će voditi Ankica Župić, dok će radionicu Art & wine voditi Ana Poljak. Na sajmu će biti izloženi i učenički radovi Obrtničke škole Split na temu „Žene u Alki“ te radovi polaznika prošlogodišnje sinjske fotoradionice „Svijet u bojama“.

U sklopu sajma bit će organizirane brojne degustacije lokalnih proizvoda i jela (uštipci, mladi sir). Posjetitelji će moći uživati ​​i u zabavnom programu uz koncerte glazbenog sastava @LjutaKuća, Sinjskih mažoretkinja, brojnih klapa, udruga i kulturno-umjetničkih društava (KUD Cetina, Udruga za očuvanje baštine cetinskog kraja, KUD Dicmo, KUD Glavice, KUD Vrilo – Obrovac Sinjski i brojni drugi).

Sinjske mažoretkinje
© Ivan Alebić

Turistička zajednica Grada Sinja organizacijom Sinjskog sajma sela uveseljava posjetitelje, ali i mala i srednja poljoprivredna gospodarstva. Zainteresiranim građanima i posjetiteljima grada Sinja omogućuje degustaciju i kupnju visokokvalitetnih tradicionalnih domaćih proizvoda do kojih potrošači teško dolaze jer ih većina nije dostupna u trgovinama. S druge strane, malim i srednjim poljoprivrednim gospodarstvima s ruralnoga prostora grada Sinja i okolice te ostalih dijelova Hrvatske pomaže u promociji i prodaji njihovih proizvoda. Ove godine očekuju i veći broj izlagača iz svih krajeva Hrvatske, a minimalno 20% lokalnih proizvođača.

Domaća nošnja
© Branko Čović

Ulaz za sve posjetitelje sajma, kao i sudjelovanje na radionicama je besplatno.

Autor naslovne fotografije: © Ivan Alebić

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave