Travel AdvisorTravel Advisor

Što vidjeti u Esfahanu

Esfahan od milja zovu Pola svijeta

Što vidjeti u Esfahanu

Grad broji oko dva milijuna stanovnika. Nalazi se na visini od 1500 m. u samom srcu Irana. Stoljećima predstavlja središte znanstvenog i intelektualnog života Irana. Grad je poseban u svakom ogledu i jedan od najljepših koje ikad vidjeh. U kaosu prometa i gužvi Teherana sa sjetom se sjećam Isfahana, sjenovitih ulica, rijeke i brojnih mostova. Parkovi koji okružuju rijeku i palače u središtu su mjesta okupljanja građana do duboko u noć. Osvijetljeni mostovi i pokošena trava upravo pozivaju na opuštanje nakon vrućeg i užurbanog dana.

Što vidjeti u Esfahanu 
Safavidska vladavina je donijela duh ovom gradu stvorivši ga u 16. stoljeću. Do tada je bio dva grada u oazi u pustinji. Prijestolnica Safavida je doživjela vrhunac za Šaha Abasa Velikog (1588.-1629.) Tada je bio , a i danas ostao najljepši grad Perzije. Glavni trg je jedan od najvećih na svijetu, kažu drugi po veličini. Naqsh-e Jahan (Slika Svijeta), sada Trg Imama Homeinija, dimenzija 525 x 162 metra. Sedam puta je veći od Trga Svetog Marka u Veneciji. Koristio se za održavanje svečanosti nove godine, koja je tada bila 21.ožujka, sajmova, te se igrao polo.

Naqsh-e Jahan (Slika Svijeta)


Trg je sa svih strana okružen prolazima u kojima je smješten bazar. Dominantna građevina džamija šaha Abasa se nalazi s južne strane. Zovu je Imamova džamija. Na zapadnoj strani je Abasova palača – Ali Qapu, poznata po muzičkoj sobi na gornjoj etaži. Na istoku je lijepa džamija Abasova tasta šaha Lotfallaha. Na sjeveru je ulaz u bazar jedan od najvećih na Bliskom istoku. Trg je takav savršen primjer orjentalne arhitekture da turisti kad padne mrak leže na travi i ne vjeruju svojim očima. Doslovno tako.


Posebno su atraktivni mostovi preko rijeke Zayandeh Rud. Oni stari su pješački, ako izuzmemo lokalne frajere koji se prošuljaju motorima. Znameniti Si-o-se Pol, Khajoo i Joui su najbolji primjeri safavidske arhitekture.
Kraljevski most, dug 137 metara je u narodu poznat kao Most susreta. Od davnina se na njemu sastaju ljudi svih naroda i vjeroispovijesti. Ujedinjuje ljude i parove. Treba ga vidjeti danju , a pogotovo lijepo osvijetljenog noću. Na njemu i oko njega se okupljaju mnogi u nekoj vrsti piknika i ležerne šetnja nakon što padne mrak.

Što vidjeti u Esfahanu je pitanje o kojem bi se moglo pričati danma negdje u sjeni s mirisom kave i šafrana polu žmireći sa bojama grada u mislima.

Esfahan, Isfahan, Sepahan, Spadana ili prema nadimku Nesfe Džahan – „Pola svijeta“ je grad kojeg svakako treba vidjeti. Ništa slično ne vidjeh i nakon dugo godina me jedan grad toliko očarao ljepotom da se želim vratiti.
Iz Europe ima nekoliko letova dnevno. Meni se najbolji činio pet sati dugi let Austrianom u Beč kojim smo se vratili. U Iran smo ušli u Teheranu koji je udaljen nekih 370 km. Ili oko 6 sati vožnje uglavnom kroz pustinju. Od prilike isto toliko je i južno do Shiraza. Avio karte za unutarnje letove su jeftine, oko pedesetak Eura. Osim Iran Aira ima nekoliko kompanija i svi avioni koje sam viđao na aerodromima su novi Airbusovi 319 i 320. Po gradovima Irana preporučujem javni prijevoz ili taksije, a najbolje je imati auto s vozačem jer je promet totalni kaos bez puno pravila. Vozači ne staju na zebri zato oprez.

Travel Advisorputovanja

Posjetite naš YouTube kanal

Donosimo odgovore na pitanja koja putnici najčešće postavljaju

Moja Afrika

Šri Lanka – biser Indijskog oceana

 

Previous articleMarakeš, jedan od četiri Marokanska kraljevska grada
Next articleBaltimore Aquarium