Kristina preporučuje – Što vidjeti u Londonu

Put u London je uvijek bio tu negdje u planu, a osvojene karte na nagradnoj igri u grupi Savjetnik za putovanja su ga ubrzale. Objavljeni putopis na stranici www-travel-advisor.eu je dobio najviše glasova te nam je agencija Croatia Active poklonila avio karte za London.

Što vidjeti u Londonu ?

  • TOWER OF LONDON

Prvo mjesto posjeta i odmah na početku, između pripadnika raznih rasa i nacionalnosti slučajno smo naišli na čovjeka s ovih prostora. Fotkamo se, u pozadini Tower of LondonTower Bridge, prilazi nam gospodin srednjih godina, kaže da mu je drago da čuje poznati jezik i da bi mu bilo drago da nam pokloni ulaznice za Tower of London, te nam nabavi dvije ulaznice i to ne bilo kakve, nego za posebne posjetioce, te nam daruje edukativan vodič bez kojega posjet ne bi bio toliko interesantan.

Tower of London natopljen je krvavom povijesti engleskih dinastija. Poznati je zatvor, mučilište i mjesto pogubljenja značajnih osoba engleske povijesti. Na mirnoj travnatoj površini između Beauchamp tornja i Bijelog tornja nalazi se spomenik na mjestu gdje su se vršila pogubljenja. Od svih pogubljenika tri su bile engleske kraljice: Anne Boleyn (druga supruga Henryja VIII) čiji duh i danas šeće oko Bijele kule, zatim Catherine Howard (Henryjeva peta supruga) i Jane Grey koja je bila kraljica točno devet dana, a pogubljena je u dobi od 16 godina.

Obilazak Tower of London nije potpun bez posjeta kuli Jewel Tower u kojoj se čuvaju prelijepo ukrašene krune, žezla, mačevi, krunidbena odjeća i drugi krunidbeni predmeti. Kraljevski dragulji su moćni simboli britanske monarhije, a od njihove ljepote zastaje dah.

  • TOWER BRIDGE

Od 1894. godine promet se odvija i jednim od glavnih simbola Londona pomičnim Tower Bridgeom. Zanimljivost vezana uz most: godine 1952. u trenutku podizanja mosta na sredini se nalazio autobus koji nije uspio na vrijeme proći, nego je „preskočio“ na drugu stranu mosta. U tornjevima mosta nalazi se Tower Bridge Exhibition, a posjet izložbi otvara mogućnost za penjanja na šetnicu na vrhu mosta odakle se pruža lijepi pogled na rijeku Temzu.

  • SKY GARDEN

Uvijek volim posjetiti vrhove raznoraznih građevina u potrazi za što ljepšom panoramom grada koje me svaki put oduševe. U Londonu je odluka pala na SkyGarden, poslovna zgrada neobičnog oblika: u podnožju je uži nego na vrhu, a upravo zbog njegovog oblika londončani ga zovu Walkie-Talkie. Posjet SkyGarden neboderu je besplatan, ali uz prethodnu rezervaciju termina preko interneta barem par dana unaprijed. Sa 35-og i 37-og kata nebodera puca prekrasan pogled na sve strane, pa je idealno mjesto za fotografiranje. Kružeći vrhom zgrade gledamo: Tower of London, Tower Bridge, TheShard-najvišu zgradu u Europi, istočni dio Londona, St. Paul´sCathedral, neboder 30 St MaryAxe iliti krastavac (´Gherkin´) i još mnogo toga. Ukoliko imate vremena i niste zaokupljeni fotografiranjem, ovo je lijepo mjesto za popiti piće u nekom od kafića koji se ovdje nalaze. Kao što ime nebodera sugerira, ovdje se nalazi lijepa zelena oaza raznih biljnih vrsta koja je u totalnom kontrastu s gradom.

 

  • POSLOVNI DIO LONDONA-CITY, ST. PAUL´S CATHEDRAL, SHOPPING CENTAR „ONE NEW CHANGE“

NakonSkyGardena uputili smo se prema katedrali Sv. Pavla, a usput nas prate prepoznatljivi neboderi City-ja kao što su popularno zvani „ribalica za sir“ (TheLeadenhall Building) i „krastavac“ (30 St MaryAxe). Katedrala Sv. Pavla je jedna od najvećih crkvi na svijetu, a najljepši pogled na njenu kupolu pruža se s vrha „One New Change“ shopping centra.

  • ULICE I TRGOVI LONDONA

Središte Londona zauzimaju živahne ulice i trgovi lijepe arhitekture kao što su Regent Street, Oxford Street, Bond Street, Soho, PiccadillyCircus, TrafalgarSquare,…tu se sastaje, šopingira, uživa u mnogim pubovima ili u kasno večernjim posjetima kazalištima i noćnim klubovima.

Grad čine ljudi, a već na prvi pravi pogled na London bilo je jasno da se nalazimo u izrazito multikulturnoj sredini sa stanovnicima i posjetiocima iz cijeloga svijeta. Sredinom XX. stoljeća zbog manjka radne snage dogodila se takozvana „obrnuta kolonizacija“ što je dovelo do stvaranja preduvjeta za multikulturalizam. Danas u Londonu živi 58% britanskih bijelaca, a stiče se dojam stvaranja „Trećeg svijeta“ u samom centru grada.

Zbog političkih razloga, mjere sigurnosti su na visokoj razini, pa gotovo svaki ugao ulice ili trga zauzimaju pripadnici specijalne policije naoružani do zuba automatski oružjem. No uz svu tu sigurnost, dva puta smo svjedočili krađi na ulici. Nažalost, i meni su pri povratku, na aerodromu ukrali mobitel, pa sam tako ostala bez puno vrijednih dragocjenih forografija koje sam htjela podijeliti s vama.

  • CHINA TOWN

Kineska četvrt smještena je u blizini LeicesterSquarea, a prostire se na nekoliko okolnih uličica. U svakoj od njih nalaze se kineska vrata koja obilježavaju teritorij kineske manjine. Uličice su prepune restorana iz kojih se šire identični mirisi hrane kao u Kini. Ovdje smo se više puta dobro najeli uz prihvatljive cijene. Natpisi na restoranima, jelovnici, i ostale informacije su dvojezične, a zanimljivo je da neki stanovnici koji već dugo žive u Londonu još uvijek ne govore engleski jezik.

  • LEICESTER SQUARE

Leicester Square je mjesto održavanja svjetskih premijera filmske industrije. Razgledavajući središte Londona slučajno smo naletjeli na premijeru filma „50 nijansi mračniji“. Kako nije bilo puno vremena do početka odlučili smo pričekati dolazak glumaca usprkos kiši i hladnom vremenu.  Kada su stigli glavni glumci povici „Jamie“, „Dakota“ i „E L“ su nadjačali su sve ostale zvukove grada. Tako smo iz prve ruke svjedočili „glamuru“ koji se kod nas može vidjeti samo na televiziji.

  • WESMINSTER PALACE, WESTMINSTER ABBEY, BIG BEN; ST JAMES´S PARK, BUCKINGHAM PALACE I SMJENA STRAŽE

Područje Wesminstera je najljepše u Londonu. S jedne strane Temze moderan London eye, a s druge impozantan simbol Londona – Westminster Palace, slavni Big Ben i crkva Westminster Abbey u kojoj su okrunjeni gotovo svi engleski kraljevi.

Nastavljamo šetajući St James´s parkom uz društvo vjeverica i raznih vrsta pataka koje nam bezbrižno prilaze, prema BuckinghamPalace. Palača je sagrađena 1703. godine, a rezidencija je kraljevske obitelji je od 1837. Tijekom ljetnog perioda, park u sklopu palače otvoren je za javnost, a u ovo zimsko doba godine, u određene dane može se vidjeti smjena straže. Dalje smo krenuli pokraj Wellington Arch spomenika koji je izgrađen u razdoblju nakon Napoleonovog poraza kod Waterlooa 1815. godine., prema dijelovima grada Chelesa i Kensington.

  • MUZEJI

Prvi koji smo posjetili i koji nam se najviše svidio je Natural HistoryMuseum koji je prepun interakrivnih eksponata. Iako je dobar dio ove prelijepe građevine u adaptaciji,  muzej je pun posjetitelja svih uzrasta koji ovdje provode sate i sate u postavu, kafićima, suvenirnicama,…

Modern Tate Museum nalazi se na južnoj obali rijeke Temze, a sa sjevernom stranom ga spaja  pješački most – Millennium Bridge  koji je dva nakon otvaranja zatvoren zbog vibracija koje su bile potencijalno opasne za pješake. Ponovo je otvoren nakon ponekih izmjena u konstrukciji. Cilj posjeta Modern Tate  muzeju nije bila samo nepregledna zbirka djela suvremene umjetnosti nego i pogled s terase na panoramu Londona koja je puno ljepša u večernjim satima.

U British Museum čuvaju se impresivne zbirke vrijednih predmeta iz cijeloga svijeta. Muzej je podijeljen na sekcije po kontinentima, ali i on je u obnovi pa je azijski dio zatvoren za posjetioce. Stekli smo dojam da od British u nazivu, nema niti „B“, osim britanske sposobnosti da zbog svojeg utjecaja u svijetu i moći dopreme neprocjenjivo vrijedne predmete iz svojih kolonija.

  • GREENWICH

U kasno poslijepodnevnim satima dolazimo u Greenwich Park, hitamo prema observatoriju koji se nalazi na malom brdašcu s kojeg se cijelo vrijeme pruža lijepa panorama na National Maritime Museum, University of Greenwich i blještave nebodere s druge strane Temze. U muzeju se nalazi linija Nultog meridijana zbog koje smo i došli.  Nulti meridijan se može vidjeti i to besplatno iako ne na ovom mjestu. Sa sjeverne strane Greenwich Parka, nalazi se ulica Park Vista. Njome se treba kretati u smjeru istoka, a kada se nalazite nasuprot Boating Pond jezerca, pažljivo gledati u pločnik na kojem se vide metalne uzdignute točke koje označavaju nulti meridijan. Sa južne strane na zidiću nalazi se i pločica s natpisom „Nulti meridijan“.

Iz Greenwicha smo se uputili pješke prema sjevernom djelu grada. Sjevernu i južnu obalu rijeke  Temze spaja tunel za pješake koji se nalazi ispod nje. Sam tunel osim spoznaje da se šetate ispod rijeke, ne oduševljava svojim izgledom, ali je dosta prometan i svaki čas projuri neki biciklist ili jogger.

Što vidjeti u Londonu ? Nema lakog odgovora na ovo pitanje.

Smještaj u Londonu potražite na Booking.com

Travel AdvisorEuropa

Pratite naš YouTube kanal.

Besplatne atrakcije u Londonu – 6 prijedloga

 

24 sata u Dublinu

 

Amsterdam nisu samo droga, sex i tulumi