Travel AdvisorTravel Advisor

Stolac: Poslastica za sve ljubitelje antropologije, arheologije i povijesti

Stolac je mjesto prepuno zadivljujuće osmanlijske arhitekture

Stolac je tiho, sunčano mjesto na jugoistoku koe je istinska poslastica onima koje intrigira antropologija, arheologija i povijest. Ovo područje je bilo naseljeno prije 15.000 godina, što dokazuju crteži pronađeni u pećini Badanj, za koje eksperti procjenjuju da potiču 12,000 -16,000 godina prije nove ere.

Kroz svoju dugačku povijest, Stolac je uvijek bio grad s bogatom kulturom. Nijedan drugi grad u Bosni i Hercegovini nije dao toliko intelektualaca, umjetnika, pjesnika i vođa. Dok šetate kroz Stolac i slušate hitru Bregavu te cvrkut mnogobrojnih ptica shvaćate što je to inspiriralo mnogobrojne generacije izvanrednih stolačkih ličnosti.

Ovo je izvanredno mjesto za šetnju, kušanje domaćeg vina, smokava ili narova koji ovdje rastu u svakom dvorištu. Također, ovo je odlična baza za daljnje istraživanje ove regije na biciklu. Gradić ima uspavljujući mediteranski zrak i prepun je kafića duž kristalno čiste rijeke Bregave. Ona je omiljeno mjesto za kupanje i ronjenje mladima te ćete vrlo vjejovatno primijetiti da je tijekom vrelih i suhih ljetnih dana cijeli grad na obalama rijeke.

© BHPutovanja

Centar grada je prepun bujnog drveća, s jedinstvenim borovima koji streme ka nebu. Nedaleko je drevna starogradska tvrđava Vidoška, izgrađena u 14. stoljeću. Bregava čini Stolac i njegovo okruženje (zvano Dubrava) jednim od najplodnijih područja u zemlji. Čini se da voće i povrće koje dolazi odavde ima bolji ukus.

U ovim krajevima proizvodi se i vrhunsko vino Žilavka i Blatina, zato svakako vrijedi posjetiti podrume vina.

Na sjevernom prilazu gradu, tri kilometra zapadno od Stolca, na putu M-6 Čapljina – Stolac, na lokalitetu Vidovo polje, nalazi se najstarija nekropola stećaka u zemlji – Radimlja. Tu su nalaze 133 nadgrobna spomenika, Slavenima sljedbenicima Bosanske crkve, koji po sebi imaju jedinstvenih gravura, a datiraju iz perioda između 13 i 15. stoljeća. Stećci su restaurirani i ponovo su u punom sjaju kao u davna vremena. Nekropola je svakodnevno dostupna za razgledavanje, ulaz je besplatan, a tu je i info punkt, koji je stalno otvoren.

© BHPutovanja

Zapadno od Stolca, niže sela Borojevića, nalazi se vrlo bogato paleolitsko pećinsko nalazište – Badanj. Nalazi se 45 metara iznad rijeke Bregave odakle se pruža predivan pogled na okolinu. Nalazište je datirano u 13.000 – 12.000 godina p.n.e., a za ovaj je lokalitet posebno važno otkriće graviranog crteža u stijeni, koji prikazuje figuru konja napadnutog strelicama. Put do Badnja je označen putokazima, a pristup pećini je uređen.

Na lokalitetu Gradina i Banje, iznad sela Ošanići, tri kilometra sjeverozapadno od Stolca, nalaze se ostaci najstarijeg ljudskog naselja u Bosni i Hercegovini. Vjeruje se da je pleme Daorsa živjelo u ovim krajevima prije 4.000 godina. Ostaci helenske umjetnosti i rukotvorina sugeriraju da su neki od elemenata helenske civilizacije stigli do ovih krajeva. 

Masivni kiklopski zidovi grada Daorson, kojeg mnogi nazivaju i “hercegovački Stonehenge” skriveni su u trnovitom žbunju iznad Stolca i Bregave. Cesta do zidina je uska, strma i krivudava, ali svakako vrijedi truda kako biste se mogli diviti veličini ove ingeniozne građevine sagrađene prije četiri tisućljeća.

Vrijedna posjete je i Crkva Sv. Petra i Pavla u Ošanićima. Crkva je podignuta prije 1500. godine. Dvije sudačke stolice klesane u žive krečnjačke stijene u neposrednoj blizini crkve najbolje govore o feudalnom statusu i visokom društvenom položaju obitelji Miloradović – Hrabren, koji su dali sagraditi ovu crkvu.

Ljubiteljima vrhunskih vina preporučuje se i posjeta vinskim podrumima u Stolcu i Domanovićima (tradicionalne i autohtone sorte Žilavke i Blatine te poznate sorte Merlot i Vranac). U blizini sela Domanovići, iz grožđa koje dolazi iz okolnih vinograda u vinariji Domanović, proizvode se vrhunska vina i pjenušac od Žilavke – prvi i još uvijek jedini na prostorima BiH. U podrumu je najveća drvena bačva u BiH kapaciteta 16.230 litara. U vinariji možete kušati i kupiti vino, ali je posjet najbolje unaprijed najaviti. Više informacija o vinskim podrumima te kontakt telefone možete naći na www.vinskacesta.ba.

Muzeji i galerije

Makova hiža

Makova hiža je kulturni centar posvećen životu, djelu i duhu velikog bosanskohercegovačkog pjesnika Maka Dizdara. Jezgru Makove hiže čini spomen-soba u kojoj je izložena kolekcija Makovih originalnih rukopisa, knjiga s bilješkama, dokumenata, fotografija i nekoliko Makovih portreta autora Maria Mikulića, Mirze Ibrahimpašića i Magdalene Nuneske. Također, u knjižnici se čuvaju i različita izdanja Makovih djela, prijevodi njegove poezije na mnogim jezicima, eseji i osvrti na njegova djela. Konačno, tu je i knjižnica posvećena različitim aspektima bosanskohercegovačke povijesti, umjetnosti, kulture i identiteta.

Muzej umjetnosti stećaka

U skladu s Makovim shvaćanjem značaja stećaka, odlučeno je da se ovdje, u Stolcu, gradu u čijoj se okolini nalaze najpoznatije nekropole stećaka, u kući posvećenoj njegovoj poeziji, stvori dom za umjetnike čija su djela inspirirana stećcima i bosanskim srednjovjekovljem općenito.

Pored stalne postavke, Hiža je služila i služit će i kao mjesto održavanja izložbi, koncerata, pjesničkih večeri, promocija knjiga i raznih formalnih i neformalnih susreta pisaca, umjetnika, naučnika i drugih putnika namjernika.

Makova hiža nalazi se u stolačkom naselju Uzinovići, pored magistrale Stolac-Trebinje, oko 300 metara južno od centralne stolačke raskrsnice. Posjete su moguće samo uz najavu na mail adresu info@makdizdar.ba ili broj telefona 061 203 818.

Cijena ulaznice je 5KM, za učenike i studente 3KM. Za veće grupe i školske izlete nude posebne aranžmane.

Web: www.makdizdar.ba

© BHPutovanja

Dolazak

Sarajevo-Stolac: autobus za Stolac kreće svakim danom s glavne sarajevske autobusne stanice u 17:00 sati. Karta u jednom pravcu košta 23,50 KM.


Izvor: BHPutovanja

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištimaSavjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleKuala Lumpur: gdje jesti, koje parkove posjetiti i još ponešto
Next articleDominikanska Republika: idealna destinacija za odmor