Travel AdvisorTravel Advisor

Sud je presudio: njemački hoteli mogu oglašavati jeftinije cijene od Booking.com-a!

Presuđeno je kako njemački hoteli mogu oglašavati jeftinije cijene od Booking.com-a

U utorak je sud presudio kako njemački hoteli mogu oglašavati jeftinije cijene od Booking.com-a. Poznati portal za hotelske rezervacije hotelima iz ove zemlje više ne može zabraniti oglašavanje nižih cijena soba.

Vrhovni sud potvrdio je ranije donesenu odluku njemačke kartelske vlasti. Smatrali su da zabrana hotelima da oglašavaju niže cijene na vlastitim web stranicama “nije kompatibilna sa zakonom o kartelu”.

Zabrana korištenja klauzula o najboljim cijenama u zemlji

Savezna uprava kartela (The Federal Cartel Authority) 2015. godine je zabranila Booking.com-u da u zemlji i dalje primjenjuje takozvane “uske” klauzule o najboljim cijenama. Prema tim klauzulama, hoteli su Booking.com-u uvijek bili dužni ponuditi najniže cijene soba, maksimalni kapacitet sobe te najpovoljnije uvjete rezervacije i otkazivanja dostupne na svim mrežnim i izvanmrežnim kanalima za rezervaciju.

© Roberto Nickson

Booking.com je 2019. godine uspješno osporio odluku na višem regionalnom sudu. Međutim, Bundeskartellamt je tada pokrenuo žalbu.

Andreas Mundt, predsjednik Bundeskartellamt, u utorak je pozdravio presudu te je rekao da klauzule o najboljim cijenama mogu “ometati konkurenciju među platformama”. Nadodao je kako te klauzule mogu raditi na štetu davatelja usluga, u ovom slučaju hotelijera, a to onda znači i veće cijene za potrošače.

Slične su se situacije već događale

Amazon je već napustio slične klauzule za trgovce na svojoj platformi Marketplace. To se dogodilo 2013. godine nakon intervencije kartelskih vlasti. Zatim postoji situacija gdje je regulator rivalu Booking.com-a, HRS-u, zabranio korištenje klauzula o najboljim cijenama.

U drugim europskim zemljama klauzule o najboljim cijenama zabranjene su zakonom. Mundt je rekao da je odluka Vrhovnog suda otvorila put za različite poglede na takve klauzule ovisno o industriji i tržišnom položaju platforme.

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleNova nevjerojatna teorija: Je li Kristofor Kolumbo bio Hrvat?
Next articleJelsa je domaćin izložbe Juraj Dobrović