Sve što treba znati o turbulencijama u avionu

Autor članka:
Podijeli:

Sve što treba znati o turbulencijama u avionu

Da odmah na početku raščistimo.

Mnogi putnici se preplaše naglih turbulencija u avionu, no one nisu ništa posebno. Ne znači da je doživljaj ugodan, naprotiv, no nije opasno. Posve su normalna pojava i ne utječu na sigurnost aviona.

Sve što treba znati o turbulencijama u avionu
Među putnicima su turbulencije broj jedan na ljestvici straha. Za pilote su normalna pojava oko koje se ne uzbuđuju. Ako se mogu predvidjeti, piloti će zaobići dio neba na kojem su moguće zbog udobnosti putnika. Istina, vrlo rijetko mogu dovesti do ozljede putnika koje u prouzročene ispadanjem stvari iz gornjih pretinaca za odlaganje. Oni se kod jakih turbulencija mogu otvoriti pa stvari padnu na nesretne putnike.

Sve što treba znati o turbulencijama u avionu

Zašto nastaju?

Zbog nestabilnog zraka kroz koji prolazi avion, promjene vjetra, toplinskog strujanja, oluja i pritiska. Najčešće je to vjetar koji može promijeniti smjer i ako u to uleti avion dolazi do neugodnog podrhtavanja. Putnicima to može izgledati kao poniranje, no u stvarnosti je to uglavnom podrhtavanje aviona od metar, dva gore dolje. To se najbolje vidi kad avion nakon polijetanja prolazi kroz sloj oblaka koji uzrokuju turbulencije. U trenutku kada se uzdigne nad oblake avion se smiri.

Sve što treba znati o turbulencijama u avionu

Još niste uvjereni da su bezopasne?

Broj nesreća uzrokovan turbulencijama je zanemariv. Možda je najpoznatiji slučaj iz 1996. kada je pilot British Overseas Airwaysa na letu iz Tokija u Hong Kong skrenuo s rute prema planini Fuji kako bi putnici imali bolji pogled. Zna se da planine uzrokuju turbulencije i da je oko njih strujanja zraka nestabilno. To se dogodilo i avionu koji je uletio u jak vjetar koji je otkinuo rep Boeinga 707. Modernim avionima se to ne može dogoditi.

 

Sve što treba znati o turbulencijama u avionu
Turbulencije se ne mogu uvijek izbjeći

Važno je uvijek ostati vezan. Nepredvidivo strujanje toplog zraka s površine, ili promjena vjetra mogu uzrokovati nagle turbulencije. Ako je putnik vezan gotovo da se ne može ništa dogoditi. Jednom davno na letu iz Johannesburga prema Zurichu sam doživio nagli pad aviona. Nekoliko putnika koji nisu bili vezani su u trenu završili na plafonu i pali nazad na sic. Srećom se nije ništa dogodilo.

Sve što treba znati o turbulencijama u avionu

Stražnji dio aviona je osjetljiviji od prednjeg. Najbolja mjesta su u sredini aviona kod krila. Veći avioni bolje apsorbiraju turbulencije od manjih. Ako ste letjeli malim privatnim avionima onda vam je sve jasno. Oni su kao ljuske oraha na riječnoj bujici.

Kad se usred leta pojavi znak za obavezno vezanje, iako se čini da nema razloga, odmah to učinite. Najbolje je da ostanete vezani tijekom čitavog leta. Tako i ja radim, a pogotovo ako mislim spavati i ako ima više praznih mjesta pa legnem. Tada je vrlo važno biti vezan. Ako se pojave turbulencije primite svoju čašu ili vruću šalicu kave.

Posjetite naš YouTube kanal

Travel Advisorputovanja

Singapur je grad budućnosti

Toronto je mini New York ?

Baltimore je šarmantan lučki grad

 

 

Nove objave