Travel AdvisorTravel Advisor

Švedska uvodi digitalnu “putovnicu cijepljenja”

U četvrtak je objavljeno kako Švedska uvodi digitalnu “putovnicu cijepljenja”

Na tiskovnoj konferenciji u četvrtak je objavljeno kako Švedska uvodi digitalnu “putovnicu cijepljenja”. Trenutno je u tijeku rad na izradi digitalnog “certifikata o cijepljenju” za one osobe koje su se u svojoj zemlji cijepile protiv COVID-19.

Švedska Vlada naložila je trima državnim agencijama da započnu s radom na digitalnom certifikatu o cijepljenju koji bi trebao biti spreman na ljeto. To su izjavili na tiskovnoj konferenciji na kojoj su sudjelovali ministrica zdravstva Lena Hallengren, ministar digitalnog razvoja Anders Ygeman i direktor švedskog Zavoda za javno zdravstvo Johan Carlson.

Certifikat će se koristiti kao dokaz da je osoba cijepljena. Također, Hallengren objašnjava kako bi se putovnica cijepljenja mogla koristiti kada se želi otputovati u inozemstvo na odmor ili susresti s voljenom osobom.

Alexandra Koch

U Švedskoj svatko ima pravo na certifikat o cijepljenju

U Švedskoj je već uobičajeno da svaka osoba koja primi cjepivo ima pravo na certifikat koji joj izdaje davatelj cjepiva. To je tako uvijek, neovisno o tome radi li se o COVID-19 cjepivu ili nekom drugom. Promjena koja je najavljena u četvrtak odnosi se na digitalizaciju tog certifikata.

Ygeman je izjavio kako trenutno rade na digitalnoj infrastrukturi za “putovnicu cijepljenja” i njenoj verifikaciji. To bi certifikat o cijepljenju trebalo učiniti sigurnijim, jednostavnijim i međunarodnim. “Kada se Švedska i zemlje oko nas počnu otvarati, vjerojatno će postojati zahtjevi za cijepljenje kako bi se moglo putovati i sudjelovati u drugim aktivnostima.”

Moguće je da će i poduzeća tražiti dokaz o cijepljenju

Ygeman navodi kako postoji mogućnost da će u budućnosti pojedina poduzeća, uključujući i restorane, tražiti dokaz o cijepljenju od svojih kupaca. Međutim, razina širenja zaraze je ono što će određivati ograničenja.

Cilj je uspostaviti digitalnu putovnicu cijepljenja do 1. lipnja ove godine. Vlada se obvezala ponuditi COVID-19 cjepivo svim odraslim osobama do posljednjeg vikenda u lipnju. Hoće li to biti moguće, ovisi o dostupnosti cjepiva, a na to bi mogli utjecati i problemi povezani s dostavom ili organizacijom na regionalnoj razini.

Švedski susjed Danska također je najavila planove za izdavanje putovnice za cijepljenje, a prema njihovim riječima, trebala bi biti spremna kroz tri do četiri mjeseca.

© Alexandra Koch

Travel Advisor – Vodič po skijalištima

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous article10 najboljih europskih gradova za studiranje u inozemstvu
Next articleBali: Opasno putovanje na vulkan koji je pun mafijaša, majmuna i turista