Travel AdvisorTravel Advisor

Svi putevi vode u Rim(ske) terme

Volite li opuštanje i odmor u termama otkrila sam pravo mjesto za vas! Niti jedne toplice u regiji ( a u potrazi za savršenim mirom obišla sam mnoge) ne mogu se usporediti s Rimskim termama.

Savršena kombinacija tri lijepo uređena smjestajna objekta, izvrsnog wellnessa i kupališta uređenog moderno, ali u potpunosti u stilu onih u kakvima su uživali stari rimljani već zvuči kao savršena kombinacija. Međutim dodate li tome gostoljubivost domaćina, izvrsnu hranu, vrhunska vina i sve začinite konjakom na kraju dana ovo će vam mjesto, kao i meni postati omiljena oaza za bijeg iz užurbane, pretrpane i kaotične svakodnevnice.

Priča o Rimskim termama započinje još u vrijeme antike kada su u svim njihovim blagodatima uživali stari Rimljani.

1840. godine u ime svoje žene Amalije kupio ih je trgovac iz Trsta Gustav Adolf Ulrichm. Od tog doba do danas Rimske terme posjetili su mnogi ugledni gosti kao što su pruska prijestolonasljednica Viktorija, Napoleonova sestra, princeza Murat, austrijski književnik Franz Grillparzer, car Ferdinand i mnogi drugi.

Tijekom Drugog svjetskog rata Rimske terme zauzeli su nijemci pretvorili ih u bolnicu. U vrijeme Jugoslavije ljekovitost  termalne vode i pogled na bajkoviti okoliš bio je rezerviran samo za uzak vojni krug.

Danas su Rimske terme još ljepše i bajkovitije, te dostupne svima.

U vlasništvu su armenskog poduzetnika Valeriya Arakelova, zanimljivog čovjeka, odlične poslovne strategije i ljubitelja svega lijepog. Već za prvog posjeta Sloveniji zaljubio se u ove terme, a kada ih posjetite odmah će vam biti jasno zašto.  Savršeni mir, priroda, svježi zrak, mnogim pričama i poznatim imenima protkana bogata povijest, te voda iscjeliteljskog učinka  osvajaju na prvi pogled.

Međutim, to je ono što prati ovo mjesto od samog nastanka. Novi vlasnik je uz svoju ljubav i posvećenost  poslu koji voli termama dao jedan posve novi, moderan i čaroban hedosnistički štih, a da pri tome ni u jednoj sitnici nije narušio bogatu i poštovanja vrijednu povijest i tradiciju ovog mjesta.

Za nastanak Rimskih termi vezana je zanimljiva legenda.

Priča kaže da su Isus Krist i Sveti Petar putovali preko današnje Slovenije prema Rimu. Zaustavili su se u Rimskim Toplicama. Sveti Petar se poželio okupati, a obližnja rijeka Savinja bila previše hladna. Tada je  Isus zabio svoj štap u zemlju, i na tom mjestu je potekla topla voda. I, tako su, prema legendi, nastali izvori tople ljekovite vode u ovim prekrasnim toplicama.

O bogatoj i šarolikoj povijesti i njihovim zanimljivim i poznatim gostima Rimskih termi danas se može puno toga naučiti u Muzeju u prizemlju zgrade starog kupališta uz izvrsnu kolekciju starih fotografija i poučnih tekstova. Muzej je dostupan svim gostima koje bi  zanimljivi detalji ovog čarobnog mjesta kroz povijest mogli zanimati.

Staro kupalište obnovljeno je po uzoru na to kako je nekada izgledalo

Svi su detalji koji su se izvorno ovdje nalazili restaurirani, prilagođeni potrebama modernog gosta, te su i dalje na raspolaganju. Užitak boravka u ovim prostorima posebno je iskustvo, pa ćete se i sami ako se upravo ovdje odlučite opustiti i uživati u ljekovitim učincima termalne vode osjećati kao kakav kralj ili kraljica.

I danas Rimske terme ostavljaju dojam savršene idile u srcu Slovenije.

Dojam mira i specifičnog načina uživanja u životu i prirodi iz nekih prošlih vremena u kojima su ljudi znali uživati u životu prisutan je na svakom koraku. Atmosfera poziva na odmor, opuštanje, brigu o sebi, sreću i uživanje u sebi i svemu što ovaj prirodni komadić raja nudi.

Termalna izvorska voda u Rimskim termama jedna je od najbogatijih i najzdravijih u Sloveniji.

Blagotvorno djeluje na ljudsko tijelo i pomaže pri liječenju mnogih zdravstvenih. Izvori u termama nalaze se na dubini većoj 1000 metara, a čisti zrak i netaknuta priroda pozitivno utječu na cijeli organizam.

Kada se ogladnite iz čarobnih bazena popnite se u izvrstan a la carte restoran Rimskih Termi Sofijin dvor.

Ovo mjesto koje  spaja najbolja autohtona jela od sezonskih namirnica s biranim okusima svjetskih kuhinja pravi je užitak za gurmane. 

Gastro užitke zaokružuje vrhunska vinska karta koja na kojoj su vina svih slovenskih vinarskih regija, a od pogleda s terase zastaje dah.

Ako ste ljubitelj dobre kapljice, svakako morate probati i armenski konjak proizvodnja kojeg je također dio poslovnog carstva vlasnika Valeriya Arakelova. Bit će to savršen začin svakoj večeri provedenoj ovdje. Vjerujte na riječ.

Travel Advisor – Lifesytle

Posjetite naš YouTube kanal.

Hotel kom nije odolio ni Bond, James Bond!

Slovenija – lider u održivom turizmu u Europi 

Ovo mjesto na pola sata od Zagreba treba okusiti

 

Previous article7 vrsta fotografija s kojima se morate vratiti s godišnjeg
Next articleRoad trip – Na zapad 2019