Travel AdvisorTravel Advisor

Svi vole vino, a postoji li netko tko ne voli čokoladu?

Kemijski spoj koja se nalazi u crnom vinu i čokoladi, pomaže u obnavljanju stanica i tako usporava starenje.

Vino i čokolada često se daju kao poklon, povezuju se s pojmom ljubavi i pomalo zvuče kao klišej. Imaju hedonističke karakteristike, djeluju opijumski i stvaraju osjećaje euforije. Vino i čokolada prirodni su antidepresivi, a mogu značajno pomoći u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti i starenja.

Resveratrol, sastojak crnog vina smanjuje šećer u krvi i loš kolesterol. Katehini iz crnog vina povećavaju dobar kolesterol, a polifenoli sprječavaju nastanak toksičnih naslaga koje dovode do Alzheimerove bolesti. Flavonoli pospješuju vezu među neuronima. Tamna čokolada s više od 70% kakaa bogata je flavonoidima koji sprječavaju nastanke aterosklerotskih naslaga u arterijama, služe kao prirodni imunostimulatori i sadrže enzime koji mogu pomoći u borbi protiv tumora.

Čokolada diže raspoloženje jer bogata triptofanon koji potiče lučenje hormona sreće serotonina, endorfina i dopamina. Zato posežemo za čokoladom kada smo depresivni ili tužni. Teobromin, također sastojak čokolade, tijelu daje energiju, te je nužan kod velike tjelesne aktivnosti. Od flavonoida, antioksidansa iz kakaovih zrna koji krvne žile čini elastičnijima, snižava krvni tlak, potječe bogat okus čokolade. Flavonoid se i bori protiv slobodnih radikala koji oštećuju tjelesne stanice i ubrzavaju starenje.

Kako kombinirati vino i čokoladu?

Nije svako vino isto, niti svaka čokolada. Za koju god kombinaciju čokolade i vina da se odlučite, bitno se držati pravila da vino mora biti slađe od čokolade.

Uvijek birajte kvalitetne crne čokolade s čim većim udjelom kakaa. Tamna čokolada dobra je za zdravlje, što smo već naučili, a i jedina prava čokolada. Pokušajte je sljubiti s vinima kao što su merlot, crni pinot, dingač, plavac mali, cabernet sauvignon i zinfandel.

Način na koji se pravi čokolada vrlo je sličan je procesu izrade vina. Zrna kakaa isto kao i grožđe prolaze proces fermentacije uz istu vrstu kvasca.

Kombinacija čokolade i vina savršena je eksplozija okusa. Sada kad znamo koliko je dobra za zdravlje zvuči još privlačnije! Ipak, treba znati da u svemu treba biti umjeren i nikako ne treba pretjerivati, bez obzira koliko je nešto ukusno i zdravo.

Travel Advisor – Europa

Posjetite naš YouTube kanal.

Chateauneuf du Pape – papinski vinogradi

Donosimo listu najboljih restorana u Istri

Previous articleZavirite u albansku turističku ponudu
Next articleMuzej ratnog djetinjstva – mjesto tuge i nade u srcu Sarajeva