SWAP PARTY: donesi vlastitu odjeću, zamijeni za nešto tuđe i učini nešto za zeleniji svijet

Autor članka:
Podijeli:

ItGirl: Swap Party stigao je u Zagreb

Ovaj ekološki, održivi trend stigao je i u Zagreb – Swap Party je zabava na koju svi nešto donesu, odjeću i modne dodatke koji im ne trebaju, pa onda zamijene za nešto tuđe. Kod nas su projekt pokrenule Ana Marija Mileusnić, asistentica na Programu održivog gospodarenja otpadom u Zelenoj akciji i Dora Sivka, koordinatorica Aktivističke grupe Zelene akcije.

Swap Party

“Sljedeći termin je 23. veljače, planiramo ih održavati jednom mjesečno otprilike u to vrijeme. Adresa je Frankopanska 1, u prostorima Zelene akcije. U doba klimatske krize, u kontekstu rastuće proizvodnje, konzumerizma i gomilanja otpada, ovakvim praksama želimo dati svoj doprinos promociji vrijednosti poput (samo)održivosti, kulture popravaka, ponovne uporabe i dijeljenja te skrenuti pozornost na ulogu koju u tome imaju zajednice”, istaknula je Ana Marija.

Organizacija ovog događaja nije zahtjevna te ga može organizirati bilo koja grupa, inicijativa ili udruga

“Treba pronaći javno dostupni prostor, na primjer prostori mjesnih odbora su potencijal, a onda i odabrati termin, pozvati građane i građanke, postaviti stolove, klupe i vješalice te kreirati ugodnu atmosferu. Predlažem dobru, ali ne previše napadnu rasvjetu i laganu glazbu”, otkriva Ana Marija recept za ovo cool događanje.

Dora Sivka i Ana Marija Mileusnić
Dora Sivka i Ana Marija Mileusnić

Pritom nekoliko volontera treba prijateljski dočekivati posjetitelje i posjetiteljice te im pomoći da smjeste predmete na odgovarajuće mjesto.

Svi posjetitelji i posjetiteljice s kojima su razgovarale bile su zadovoljne ostvarenom trampom, ali i ukupnim iskustvom swap partyja. Što se tiče odaziva, kao organizatorice su zadovoljne te se nadaju da će se interes zadržati, pa čak i porasti upravo zbog dosadašnjih pozitivnih iskustava.

Swap Party u Zagrebu

 

Planiraju održavanje događaja barem jednom mjesečno

“Nakon odličnog feedbacka odlučili smo zadržati termin održavanja barem jednom mjesečno tijekom cijele godine. Nadamo se novom zlatnom dobu i masovnijoj popularizaciji kulture popravaka, razmjene i ponovne uporabe. Zbog velikog medijskog interesa, nadamo se da ćemo potaknuti ‘revoluciju’ održavanja swap partyja diljem cijele Hrvatske”, dodala je Dora.

Zelena akcija

I one vole ovaj način kreiranja stila, cijene vintage te vlastite kombinacije smišljaju prema raspoloženju i prigodi.

“Što se tiče modnog stila, ne pridajemo toliku pozornost nekom određenom stilu, već smišljamo kombinacije prema raspoloženju i prigodi. Ono što nam je objema zajedničko je da ponekad volimo spajati nespojivo i jarke boje, odnosno upečatljive uzorke. Moguće zato što odjeću uglavnom kupujemo u second-hand trgovinama, na buvljacima, a često ju i razmjenjujemo, zamjenjujemo i slično, pa nekako uvijek odaberemo koji ‘strše'”, zaključile su Ana Marija i Dora.

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave