Travel AdvisorTravel Advisor

Tajland od 1. svibnja za cijepljene putnike ukida testiranja na COVID-19

Tajland: ako ste potpuno cijepljeni, više se nećete morati testirati

Dobre vijesti za cijepljene putnike: Tajland je nastavio s ublažavanjem zahtjeva za testiranje. Od 1. svibnja ukida testiranje na koronu, kao i rezervaciju hotela SHA++, a turisti više neće morati niti u izolaciju. Više se neće zahtijevati niti brzo antigensko testiranje petog dana boravka. Potpuno cijepljenim posjetiteljima preporučit će se antigensko testiranje tijekom boravka samo ako imaju simptome COVID-19.

Što je još novo?

Ova vijest znači da više neće postojati zahtjevi za rezervaciju hotel SHA Extra+ za jednu noć. To je zbog toga jer testiranje više neće biti obvezno, što znači da će putnici moći uživati u putovanju i istraživanju zemlje odmah po dolasku.

© JC Gellidon from Unsplash

Smanjili su se i minimalni uvjeti putnog osiguranja za posjetitelje. Oni će biti smanjeni s 20.000 USD na 10.000 USD. Nažalost, Thailand Pass zasada ostaje. Tako će se znati vaš status cijepljenja te jesu li ispunjeni uvjeti osiguranja. Međutim, obrazac će izgleda biti pojednostavljen, a izgledno je da će u narednim mjesecima biti u potpunosti uklonjen.

Vijest dolazi nakon što je Tajland 1. travnja ukinuo PCR testiranje prije odlaska. Tako je dopustio potpuno cijepljenim putnicima da u matičnu zemlju stignu bez testiranja te su postali tek druga članica ASEAN-a koja je uklonila ovaj zahtjev, odmah nakon Kambodže.

Novi proces putovanja (Singapur – Tajland)

Saznajte kako će izgledati novi proces putovanja bez karantene i testiranja iz Singapura na Tajland za potpuno cijepljene putnike od 1. svibnja 2022. pa nadalje.

Kvalificiranost

  • državljani Tajlanda i strani putnici koji dolaze iz svih zemalja
  • osobe koje su potpuno cijepljene odobrenim cjepivom najmanje 14 dana prije polaska, ako imate 18 ili više godina
  • djeca mlađa od 18 godina mogu putovati s potpuno cijepljenim roditeljima čak i ako nisu potpuno cijepljena
  • djeca u dobi od 12 do 17 godina koja putuju na Tajland bez pratnje (bez roditelja) moraju primiti najmanje jednu dozu cjepiva

Prije putovanja

  • potrebno je prijaviti se za Thailand Pass, i to minimalno sedam dana prije putovanja kako bi se zahtjev mogao obraditi
  • treba imati policu osiguranja s pokrićem ne manjim od 10.000 dolara (nije potrebno za državljane Tajlanda)

Dolazak

  • potrebno je nastaviti do Imigracijske i zdravstvene kontrole kako bi se provjerila tjelesna temperatura i dokumenti
  • preuzmite i instalirajte aplikaciju MorChana (Google/Apple) te ju koristite tijekom putovanja kako biste bili upućeni o mjerama opreza protiv COVID-19 na Tajlandu

Brzo antigensko testiranje

  • brzo antigensko testiranje preporučuje se samo ako tijekom putovanje osjetite simptome COVID-19
© Guido Hofmann from Unsplash

Što ako ste već platili PCR test?

Ako na Tajland dolazite 1. svibnja ili nakon toga i već ste unaprijed platili PCR test po dolasku u zemlju, vjerojatno će vam biti ponuđen puni povrat novca nakon što se pojednostavljeni proces dolaska potvrdi u Royal Gazette.

Ukupni troškovi testiranja

Za potpuno cijepljenog putnika za relaciju Singapur – Tajland – Singapur, procijenjeni troškovi testiranja će se promijeniti prema režimu koji će vrijediti od 1. svibnja 2022. Zahvaljujući novom procesu Vaccinated Travel Framework (VTF) za potpuno cijepljene putnike koji stižu u Singapur, dodatni troškovi za putovanje već su se smanjili. Uklanjanje svih testiranja u smjeru Singapur – Tajland trebalo bi značiti da će ukupan račun za testiranje iznositi 20 dolara po putniku i to za brzi antigenski test prije povratka kući.

Singapur će u narednim tjednima ukinuti ovaj zahtjev za testiranje prije polaska za putnike koji dolaze, odnosno u ovom slučaju one koji se vraćaju s Tajlanda. Tako će za ovakvo putovanje u potpunosti nestati svi zahtjevi za testiranje u oba smjera.

Nema testiranja za putnike koji su nedavno preboljeli koronu

Ako ste preboljeli COVID-19 te imate pozitivan test najmanje 7, a najviše 90 dana prije polaska u Singapur, možda se nećete morati testirati prije polaska. To znači da se na povratnom putovanju na Tajland ne biste morali testirati, kao niti ići u izolaciju. Naravno, ovo također vrijedi od 1. svibnja.

Možete koristiti ICA-in alat za samoprovjeru kako biste utvrdili može li se odustati od zahtjeva za testiranje prije polaska. Također, navodi što se sve zahtijeva od dokumentacije i što svakako morate ispuniti.

© Jeremy Bezanger from Unsplash

Kako se prijaviti za Thailand Pass?

Kako biste koristili program Test & Go i dalje ćete se morati prijaviti za Thailand Pass. Iako se nakon 1. svibnja više neće zvati Test & Go (postojat će samo protokoli “Cijepljeni” i “Necijepljeni”), i dalje ćete morati obaviti prijavu. Ovaj novi, opušteniji režim testiranja stupit će na snagu samo za one koji stignu na Tajland od 1. svibnja 2022. pa nadalje, no možete se prijaviti do 60 dana prije svog putovanja.

Prijave za Thailand Pass su besplatne, a prema nedavnim promjenama, odobrenje će vrijediti za rok od 15 dana (vaš namjeravani datum ulasku +/- 7 dana s obje strane), bez potrebe za novom popratnom dokumentacijom. Odobrenje bi trebalo doći u roku od 3 do 7 radnih dana. Nakon što vam Thailand Pass bude odobren, primit ćete QR kod.

Autor naslovne fotografije: © Mathew Schwartz from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleDani janjetine na Cresu
Next articleStaza Gospi Sinjskoj