Travel AdvisorTravel Advisor

Tajland ukida 7-dnevnu karantenu i potiče cijepljene turiste na povratak

Tajland: od 1. veljače više neće biti 7-dnevne karantene

Tajland od veljače nastavlja sa svojim turističkim planom Test-and-Go. To znači da potpuno cijepljeni posjetitelji mogu zaobići sedmodnevnu karantenu i otputovati u bilo koji dio Tajlanda, pod uvjetom da prvi i peti dan posjete pokažu negativan test na COVID-19.

Potpuno cijepljeni turisti iz 63 zemlje uskoro će ponovno moći koristiti Test-and-Go program nakon što ga je vlada suspendirala u prosincu zbog neizvjesnosti oko varijante Omicron. Te zemlje uključuju i SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Australiju, Kanadu, Irsku, Njemačku, Kinu, Singapur, Španjolsku, Francusku, Italiju, UAE i Maleziju.

Što zahtijeva plan Test-and-Go?

Test-and-Go plan za ulazak (gotovo) bez karantene zahtijeva da su turisti koji dolaze potpuno cijepljeni i da imaju osiguranje od COVID-19 u iznosu od najmanje 50.000 USD. Također, trebaju predočiti dokaz o negativnom PCR testu prije odlaska na Tajland.

Novi kandidati za program Test-and-Go dužni su proći i dva dodatna testa na COVID-19 po dolasku. Moraju, o vlastitom trošku, provesti prvu i petu noć u karanteni u hotelu na Tajlandu koji je odobrila vlada dok čekaju svoje rezultate (obrada rezultata testa može potrajati oko 24 sata). Turisti moraju ostati u svojim sobama dok čekaju rezultat. Kada rezultat bude negativan, turisti će se moći slobodno kretati i putovati po Tajlandu na isti način na koji to može svaki stanovnik Tajlanda.

© Mathew Schwartz

Svi koji su se za program Test-and-Go prijavili prije 22. prosinca i dobili svoj QR kod, moraju umjesto toga pristupiti testiranju petog i šestog dana.

Postoji plan i u slučaju povećanja zaraženih

Vladin glasnogovornik Taweesilp Wisanuyothin rekao je novinarima, putem The Bangkok Posta, da se program Test-and-Go može nastaviti 1. veljače jer je prošao vrhunac Omicrona. Međutim, turistički program će se i dalje konstantno razmatrati, zajedno s programom Sandbox (prva faza povratka Tajlanda turizmu koja potpuno cijepljenim posjetiteljima iz bilo koje zemlje omogućuje da putuju na odobrena mjesta kao što su Phuket, Krabi i Ko Pha-ngan najmanje sedam dana prije nego što mogu slobodno putovati po Tajlandu).

“U slučaju da bude više zaraženih ili da se situacija promijeni, ponovno će se procijeniti dolazak inozemnih putnika i doći će do prilagodbe prema shemi Sandbox”, rekao je Wisanuyothin.

Putnici moraju preuzeti i aplikaciju MorChana koja služi za praćenje u kojoj će turisti biti podsjećeni da se peti dan moraju podvrgnuti antigenskom testiranju. Putnici mlađi od 12 godina oslobođeni su zahtjeva za cijepljenje, ali će se morati testirati.

© Humphrey Muleba

Necijepljeni putnici na Tajlandu

Ljudi koji nisu cijepljeni također mogu posjetiti Tajland u okviru programa alternativne karantene. Moraju se prijaviti za Thailand Pass, a putnici stariji od šest godina moraju imati negativan test na COVID-19 ne stariji od 72 sata prije odlaska na putovanje. Također, morat će imati i policu osiguranja s pokrićem od najmanje 50.000 USD te platiti smještaj u karanteni prije putovanja na Tajland, kao i svoje PCR testove.

Putnici koji su u potpunosti cijepljeni odobrenom dozom (ili barem jednom dozom za putnike mlađe od 18 godina) moraju biti u karanteni sedam dana i podvrgnuti se na dva PCR testa. Putnici koji nisu potpuno cijepljeni moraju biti u karanteni 10 dana i podvrgnuti se na tri PCR testa. Kada završi razdoblje karantene, putnici će moći slobodno putovati po Tajlandu.

© Yavor Punchev

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleCondé Nast otkriva najstrašnija mjesta na svijetu
Next articleKoja su najbolja party skijališta u Europi?