Najveća i najsigurnija prirodna luka na Jadranu

Autor članka:
Podijeli:

Uvala Telašćica smještena je u središnjem dijelu istočne obale Jadranskog mora, na jugoistočnom dijelu Dugog otoka. Zahvaljujući svojoj  ljepoti i prorodnom bogatstvu  ova uvala, okružena s 13 otoka i otočića,  proglašena je Parkom prirode 1988.

telašćica

Status zaštićenog područja dobila je još 1980. zahvaljujući svojem  vrijednom biljnom i životinjskom svijetu, geološkim i geomorfološkim fenomenima, vrijednim zajednicama morskog dna te zanimljivom arheološkom nasljeđu.

telašćica

Mnoštvo prirodnih suprotnosti vuče vam pogled na sve strane. Izražen je sukob mirnih uvala s robusnim strmcima, šuma alepskog bora i hrasta crnike, te polja, vinograda i maslinika nasuprot kamenjarskih travnjaka. U Parku je zastupljena mediteranska vegetacija s preko 400 biljnih vrsta, a zabilježene su i brojne rijetke i endemične biljke.

telašćica

U podmorju živi oko 250 biljnih i 300 životinjskih organizama, uključujući danas prorijeđene crvene koralje i mesojednu spužvu. Park je i utočište za otočke magarce kojih danas ima 14, a koji slobodno šeću na području uvale Mir.

Ljubitelji prirode i zaljubljenici u biljni svijet zasigurno će se oduševiti činjenicom da na ovim stijenama postoji i dubrovačka zečina, endemska vrsta koja raste samo u Hrvatskoj. Ornitolozi i ljubitelji ptica znat će da se na stijenama gnijezdi sivi sokol, a isto tako može se susresti i eleonorin sokol.

telašćica

Tri temeljna fenomena predstavljaju osnovna obilježja ovog područja: jedinstvena uvala Telašćica kao najsigurnija i najveća prirodna luka na Jadranu,  strmci otoka Dugi otok ili takozvane “stene“, koje se uzdižu do 161 metar nad morem i spuštaju se u dubinu do 90 m i slano jezero “Mir” s ljekovitim svojstvima.

U uskom dijelu kopna, između zaljeva Telašćica i otvorenog mora, smjestilo se jezero Mir. Vjeruje se da je nastalo nakon posljednjeg ledenog doba, kada je došlo do podizanja morske razine, pri čemu se ova krška depresija ispunila morem, koje i danas u nju prodire kroz mikropukotine. Dužina jezera je 900 metara, najveća širina 300, dok mu je dubina do 6 metara. Zbog velikog saliniteta, u jezeru ima jako malo života, a u tim uvjetima preživljava samo plankton i nekoliko vrsta morskih organizama.

telašćica

O tome da je Telašćica od davnine naselje svjedoče  ostaci rimskih građevina u Maloj Proversi, kao i brojne predromaničke crkvice.

U Parku prirode moguće je roniti na nekoliko atraktivnih mjesta u blizini klifova, te šetati po zanimljivim mjestima, a prekrasan pogled s vidikovca Grpašćak ne smije se propustiti.

telašćica

Park posjetiteljima nudi organizirane ture prirodom, krstarenje, sportove na vodi, ronjenje, ribolov, vožnju biciklom, i foto-lov .

telašćica

Ulaz je moguć kroz kopneni ulaz Dolac, a morem uz svjetionik Vela Sestrica te prolaze Vela i Mala Proversa. Dnevni izleti u Park organiziraju se iz okolnih mjesta, te iz Zadra i Biograda. U Telašćici je moguće sidrenje na postavljenim bovama za vez.

Travel Advisor – Hrvatska

Posjetite naš YouTube kanal.

https://www.travel-advisor.eu/visovac-zastao-u-vremenu/

Čarobni gradić na otoku

Fjaka – životni trend koji je isprika za ne raditi apsolutno ništa

Nove objave