The Best Chef: Najbolji kuhar na svijetu je Španjolac Dabiz Muñoz

Autor članka:
Podijeli:

The Best Chef slavi talentirane kuhare sa svih strana svijeta

Projekt su 2015. pokrenuli poljska neuroznanstvenica Joanna Slusarczyk i talijanski gastronom Cristian Gadau. Ove godine dodjela je održana u Meksiku.

Dvije godine kasnije osnovali su ‘The Best Chef’ nagradu koja donosi rang listu najboljih kuhara na svijetu. Više su puta naglasili da je pritom naglasak na osobe, a ne restorane, destinacije ili lokacije. Poanta je hrana i ono što oni čine s njom, a da je kreativno, inovativno, ide korak naprijed.

thebestchefawards.com

Proces po kojemu se glasa za The Best Chef obuhvaća kuhare iz čitavog svijeta. 180 stručnjaka koji se bave hranom predlože 100 kandidata. Moraju objasniti zašto predlažu chefa te po čemu je on poseban. Zatupljenost kandidata mora biti sa svih kontinenata, a što se tiče samih stručnjaka, dio njih mijenja se svake godine, kako ne bi došlo do manipulacija. Glasovanje se provodi putem sigurne on-line ankete. Što se tiče kriterija kuhara, oni ne moraju imati određeno radno vrijeme i ne moraju imati nikakvo kulinarsko priznanje.

thebestchefawards.com

Najbolji kuhar na svijetu je Dabiz Muñoz, dobio je tu titulu treću godinu zaredom. Na visokom trećem mjestu je Ana Roš, Slovenka.

1. Dabiz Muñoz, DiverXO (Španjolska)

Dabiz Muñoz, rođen u Madridu, ali međunarodno priznat, stekao je reputaciju pionira i kreativnog avanturista. Stalno iznenađuje svojim jedinstvenim pristupom kuhanju, koji opisuje kao ‘brutalni’.

2. Albert Adrià, Enigma (Španjolska)

Albert Adrià rođen je u Hospitaletu 20. listopada 1969. Godine 1985. napustio je studij i pridružio se osoblju elBullija. Krajem 1997. godine, uz pojavu knjige ‘The Desserts of el Bulli’, pokrenuo je radionice.

3. Ana Roš, Hiša Franko (Slovenija)

Ana Roš je slovenska kuharica, ljubiteljica sporta i putovanja, poliglot i još mnogo toga. Diplomirala je međunarodne i diplomatske znanosti u Italiji. Kao samouka kuharica, Ana se ne drži nekog posebnog kulinarskog stila te se njezina kuhinja čvrsto temelji na okolišu koji pruža sve proizvode i beskrajan izvor inspiracije.

4. René Redžepi, Noma (Danska)

René Redžepi poznat je po svom radu na ponovnom otkrivanju i usavršavanju nove nordijske kuhinje i hrane koju karakteriziraju inventivnost i čisti okusi. Kad je po prvi put posjetio El Bulli, 1998. godine, ostao je kao gost, a zatim je tamo radio tijekom sezone 1999.
Vrativši se u Kopenhagen, počeo je raditi u Kongu Hans Kælderu, koji je bio jedan od vodećih gurmanskih restorana u gradu od sredine 1970-ih. Godine 2001. proveo je četiri mjeseca radeći pod vodstvom Thomasa Kellera u The French Laundry u Kaliforniji, ali se vratio u Kong Hans Kælder i Kopenhagen.

5. Andoni Luis Aduriz, Mugaritz (Španjolska)

Andoni Luis Aduriz jedan je od najutjecajnijih kuhara našeg vremena. Tijekom svoje karijere prioritet je davao i kulinarskoj evoluciji i interdisciplinarnom pristupu. To mu je omogućilo da prijeđe ustaljene granice i postane buntovnik u kuhinji.

Adurizov multidisciplinarni pristup obuhvaća inovacije u kuhinji, što je vidljivo kroz njegovo pokroviteljstvo nad Baskijskim kulinarskim centrom i članstvo u Vijeću za prehranu Tufts sa Sveučilišta Tufts, skupini međunarodnih vođa iz različitih sredina koji dijele strast prema prehrani i zdravlju.

6. Rasmus Munk, Alkemičar (Danska)

Rasmus Munk rođen je 1991. u gradu Randers u Jutlandu, Danska. Karijera mu je krenula s 22 godine, kad je postao glavni kuhar u TreeTop u Vejleu. Tamo je počeo kombinirati sastojke, teksture i okuse na nove načine. To je u konačnici dovelo do otvaranja prvog Alchemista u Kopenhagenu 2015. godine.

7. Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch, Disfrutar (Španjolska)

Otvoren od prosinca 2014., restoran Disfrutar (na engleskom ‘Enjoy’) nastao je nakon godina intenzivnog rada u elBulliju. Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch ondje su se upoznali i profesionalno usavršavali, a nakon ponovne potvrde obavljenog posla u Compartiru otvorili su u travnju 2012. u Cadaquésu.

8. Joan Roca, El Celler de Can Roca (Španjolska)

Joan Roca je osnivač i glavni kuhar El Celler de Can Roca. Studirao je u Escola d’Hosteleria de Girona, gdje je kasnije postao učitelj. Radio je s bakom i djedom te roditeljima u njihovom obiteljskom poslu, restoranu tradicionalne katalonske kuhinje. Danas je Joan kuhar vlastitog restorana, zajedno sa svoja dva brata, Josepom (sommelier) i Jordijem (slastičar).

9. Park Junghyun, Atomix (SAD)

Junghyun Park je vlasnik i glavni kuhar Atoboya i Atomixa u četvrti NoMad u New Yorku. Chef koji se često naziva skraćenim imenom ‘JP’, vuče korijene iz Seula u Južnoj Koreji, gdje je rođen i odrastao. Budući da je od djetinjstva odrastao s prirodnom znatiželjom i strašću prema kuhinji i kulturi, posvetio se znanostima o hrani tijekom dodiplomskih godina na Sveučilištu Kyungehee.

10. Rodolfo Guzmán, Boragó (Čile)

Rodolfo Guzman je čileanski kuhar nadaleko priznat kao jedan od najutjecajnijih i najinovativnijih u Latinskoj Americi. Guzman je odrastao okružen okusima i mirisima tradicionalne čileanske kuhinje. Studirao je kulinarstvo u Čileu, a kasnije u Španjolskoj, gdje se usavršavao u najboljim kuhinjama u zemlji, uključujući Mugaritz i El Celler de Can Roca.

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Šarmantni gradić u središtu Provanse

Nove objave