Travel AdvisorTravel Advisor

Najljepša mjesta u Portugalu

Većina putnika kada za destinaciju odabere Portugal ima na umu Lisabon ili Porto.  Ovo su dva najveća i najljepša grada. Međutim, u Portugalu, kako i u svakoj zemlji postoje gradovi i mjesta koja isto tako imaju puno za ponuditi, a znaju biti zapostavljena. Top 10 gradova u Portugalu:

Porto

Drugi po veličini grad u Portugalu, najživlji je u starom dijelu grada. Ribeira je danas dio UNESCO-ove liste svjetske kulturne baštine, a smjestio se na brdima iznad rijeke Douro. Također treba posjetiti i vinske podrume. Mještani su vrlo ponosni na vinsku tradiciju i vinograde.

Evora

Smješten unutar starih kamenih zidina, jedan je od najljepših srednjovjekovnih gradova u Portugalu. Evora je puna spomenika iz različitih razdoblja.

Lisabon

Lisabon je najzapadniji grad Europe. Smjestio se na  zapadu Pirinejskog poluotoka na Atlantskom oceanu i ušću rijeke Tejo. Šetnja Lisabonom nezaboravno je i prekrasno iskustvo.

Sintra

Sintra je još jedan grad u Portugalu koji kao i većina drugih krije brojne ljepote koje se uglavnom odnose na njegove znamenitosti. Stoji kao svjedok prošlim vremenima, koja su uvelike obilježila razvoj grada kakav je danas.

Aveiro

Šarmantan gradić Aveiro skriva ljepotu na svakom koraku. Poznat je i kao “portugalska Venecija”. Ovaj pitoreskni gradić ima jako lijepe kanale, mostove i šarene kuće.

Braga

U 12. stoljeću Braga je postala sjedište portugalskih nadbiskupa odtad je najvažnije vjersko središte Portugala. Prekrasna i poviješću bogata. Uz brački crkveni potez tu je bogata zbirka crkava, kapela i samostana, pa se često naziva “portugalskim Rimom”. Stari grad obiluje brojnim veličanstvenim objektima iz 18. stoljeća izgrađenim od granita.

Coimbra

Coimbra je grad  koji predstavlja sjedište regije Centro te podregije Baixo Mondego. Iako je u srednjem vijeku predstavljao glavni grad regije, danas je najpoznatiji po Sveučilištu u Coimbri koje slovi kao jedan od najstarijih u Europi, te kao najstarija akademska institucija na portugalskom govornom području.

Funchal

Već prilikom slijetanja na otok Madeira očarava pogled na strme planine, zelena brda i Funchal. Udobno se smjestio na obali. Malo je mjesta na svijetu gdje ćete vidjeti toliko slikovitih prizora.

Faro

Faro je glavni grad područja Algrave na jugu Portugala. Ima vrlo karakterističnu luku koju je stvorila močvarna šuma, nacionalni park. Područje je bogato šarmantnim selima, pješčanim plažama, more je tirkizno i obale pune spektakularnih stijena i špilja.

Viana do Castelo

Viana do Castelo je grad jedinstvenog šarma, koji se nalazi nekoliko kilometara od španjolske granice, vrlo blizu Galicije. Ocean je na zapadu, tako da ima spektakularne plaže.

Zašto posjetiti Portugal?  Od prekrasne Atlantske obale duge 800 km, prekrasnih gradova, bogate kulture i povijesti, mjesta gdje se staro isprepliće s modernim do srdačnih ljudi. Razloga je nebrojeno, krenite istraživati ovu jedinstvenu europsku zemlju.

Osim ovih Top 10 gradova u Portugalu postoje druga divna mjesta. Ovo je idealna zemlja za otrkivanje.

 

Travel AdvisorEuropa

Posjetite naš YouTube kanal.

TOP 10 doživljaja u Lisabonu

Ana Maria zna sve u surfanju u Portugalu

Kako se odjenuti za put avionom?

 

Previous articleFascinantna Kina
Next articleNajskuplja putovanja