Travel AdvisorTravel Advisor

Jedna od najdražih zemalja našim turistima od danas otvorena za putovanja

Top 10 gradova u Portugalu

Većina putnika kada za destinaciju odabere Portugal ima na umu Lisabon ili Porto, no u tiop 10 gradova u Portugalu ima i drugih ništa manje zanimljivih.  Ovo su dva najveća i najljepša grada. Međutim, u Portugalu, kako i u svakoj zemlji postoje gradovi i mjesta koja isto tako imaju puno za ponuditi, a znaju biti zapostavljena. Top 10 gradova u Portugalu:

Porto

Photo by Daniel Seßler on Unsplash

 

Drugi po veličini grad u Portugalu, najživlji je u starom dijelu grada. Ribeira je danas dio UNESCO-ove liste svjetske kulturne baštine, a smjestio se na brdima iznad rijeke Douro. Također treba posjetiti i vinske podrume. Mještani su vrlo ponosni na vinsku tradiciju i vinograde. Dobro je povezan avionski linijama s ostatkom Europe.

Evora

 

Smješten unutar starih kamenih zidina, jedan je od najljepših srednjovjekovnih gradova u Portugalu. Evora je puna spomenika iz različitih razdoblja. Šarmantan gradi sa svega 55.000 stanovnika poznat je po dobroj hrani i uživanju.

Lisabon

 

Lisabon je grad kojeg vole turisti. Najzapadniji je glavni grad grad Europe. Smjestio se na ušću rijeke Tejo pri ulazu u Atkantik. Šetnja Lisabonom nezaboravno je i prekrasno iskustvo. U gradu treba ostati barem tri dana kako bi vidjele najvažnije atrakcije. Lisabon je grad u kojem mnogi žele ostati. Vrlo otvoren i prijateljski.

Sve što treba vidjeti u Lisabonu pročitajte ovdje.

Sintra

 

Sintra je još jedan grad u Portugalu koj krije brojne ljepote koje se uglavnom odnose na njegove znamenitosti. Stoji kao svjedok prošlim vremenima, koja su uvelike obilježila razvoj grada kakav je danas. Dnevni izlet iz Lisabona je “must see”. Dobro je povezana vlakom i gradskim prijevozom. Povezuje se s ljetovališetm Caiscais.

Aveiro

 

Šarmantan gradić Aveiro skriva ljepotu na svakom koraku. Poznat je i kao “portugalska Venecija”. Ovaj pitoreskni gradić ima jako lijepe kanale, mostove i šarene kuće. Naš kapetan Radovan Škarica je opisao kako veliki brod ulazi u luku.

Braga

 

U 12. stoljeću Braga je postala sjedište portugalskih nadbiskupa te je odtada najvažnije vjersko središte Portugala. Prekrasna i poviješću bogata. Bogata je crkvama, lijepim parkovima te, kapelama i samostanima. Često se naziva “portugalskim Rimom”. Stari grad obiluje brojnim veličanstvenim objektima iz 18. stoljeća izgrađenim od granita.

Coimbra

 

Coimbra je grad  koji predstavlja sjedište regije Centro te podregije Baixo Mondego. Iako je u srednjem vijeku predstavljao glavni grad regije, danas je najpoznatiji po Sveučilištu u Coimbri koje slovi kao jedan od najstarijih u Europi, te kao najstarija akademska institucija na portugalskom govornom području.

Funchal

 

Već prilikom slijetanja na otok Madeira očarava pogled na strme planine, zelena brda i Funchal. Udobno se smjestio na obali. Malo je mjesta na svijetu gdje ćete vidjeti toliko slikovitih prizora. Funchal je živopisni grad pun boja te okusa i mirisa Atlantika.

Faro

 

Faro je glavni grad područja Algrave na jugu Portugala. Ima vrlo karakterističnu luku koju je stvorila močvarna šuma, nacionalni park. Područje je bogato šarmantnim selima, pješčanim plažama, more je tirkizno i obale pune spektakularnih stijena i špilja. Regija je omiljena među turistima koji dolaze na kupanje u Portugal. Zimi je vrlo ugodna klima.

 

 

Viana do Castelo je grad jedinstvenog šarma, koji se nalazi nekoliko kilometara od španjolske granice, vrlo blizu Galicije. Ocean je na zapadu, tako da ima spektakularne plaže.

Zašto posjetiti Portugal?

Od prekrasne Atlantske obale duge 800 km, prekrasnih gradova, bogate kulture i povijesti, mjesta gdje se staro isprepliće s modernim do srdačnih ljudi. Razloga je nebrojeno, krenite istraživati ovu jedinstvenu europsku zemlju.

Osim ovih Top 10 gradova u Portugalu postoje druga divna mjesta. Ovo je idealna zemlja za otrkivanje.

Travel Advisor – Wine & Gastro

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

Previous articleNacionalni park Brijuni treba što prije posjetiti
Next articleNaučite u pet minuta koje španjolske gradove treba posjetiti