Što vidjeti u Bruxellesu?

Glavni grad Belgije, dom belgijske kraljevske obitelji, i glavni grad Europske unije, mali je, ugodan i veličanstveni grad.

Za razliku od izrazito turističkih Brugesa ili Ghenta, Bruxelles je glavni ekonomski i sveučilišni centar Belgije. Iako Bruxelles možda nema atrakcije poput ostalih belgijskih gradova, ima ih više nego dovoljno da bi posjetitelji bili zauzeti par dana.

Top 10 u Bruxellesu:

1.Grand Place

Top 10 u Bruxellesu

Grand Place ili Grote Markt je središnji  gradski trg, a po mnogima i najljepši trg u gradu.
Pod UNESCO-ovom je zaštitom. Tu su i  poznate građevina, Gradska vijećnica i Maison du Roija ili kraljevske kuće. Okolne ulice popločene kamenom odaju dojam starih vremena.

2.Atomium

Top 10 u Bruxellesu

Devet kugli, međusobno spojenih cijevima simbolizira strukturu atoma željeza. Do vrha se može liftom. Odavde je lijep pogled na obližnji Bruparc i Mini-Europe mjesto gdje se u omjeru 1:25 nalaze reprodukcije oko 350 građevina iz 80 europskih gradova. Postoji od 1958., kad je skulptura napravljena za potrebe Svjetske izložbe, trebao je poslužiti samo za privremenu namjenu, ali je ipak ostavljen trajno i svojevrsni je simbo modernog grada.

3.Jubelpark

Top 10 u Bruxellesu

Parc du Cinquantenaire ili Jubelpark predivan je veliki park pokraj Europske četvrti. Ovdje je Slavoluk pobjede, izgrađen 1905. i  najdulji je slavoluk na svijetu. U parku su vrtovi i fontane i nekoliko muzeja.
4.Parlamentarium
Top 10 u Bruxellesu

Centar za posjetitelje Europskog parlamenta sa izložbom na 24 jezika i šest stalnih izložbenih postava. Cilj izložbe je upoznavanje s radom i funkcijom Europskog parlamenta od samih početaka do danas.

5.Mini Europe

Top 10 u Bruxellesu

Mnogima najzanimljivija atrakcija u Bruxellesu, pa i u cijeloj Belgiji.  Park minijatura nalazi se u kod Atomiuma, a prikazuje minijaturne replike poznatih europskih znamenitosti u mjerilu 1:25. Prilika je ovo da vidite Eiffelov toranj, Big Ben, Berlinski zid i mnoge druge europske znamenitosti  na jednom mjestu.

6.Manneken Pis

Top 10 u Bruxellesu

Manneken Pis mnogi smatraju simbolom grada. Radi se o brončanom kipu visine samo 61 cm, i iako nije toliko veliki i upadljiv, postoje mnoge legende o malenom dječaku koje su ga učinile popularnim.

7.Laeken

Top 10 u Bruxellesu

Parc de Laeken najveći je park u gradu. Glavna koju ćete ovdje vidjeti je kraljevski dvorac Laeken, službena rezidencija belgijskog kralja i kraljevske obitelji. Dvorac je okružen vrtom i zaštićenim nekoliko kilometara dugim kamenim zidom.

8.Notre Dame du Sablon

Top 10 u Bruxellesu

Eglise Notre Dame Du Sablon krasi epitet najljepše crkve u Bruxellesu. Jedna je od znamenitosti koje svakako morate posjetiti ako vas put dovede u ovaj zanimljivi grad.

9.Katedrala

Top 10 u Bruxellesu

Posvećena sv. Mihovilu i sv. Guduli ova je gotička crkva osnovana 1225. godine, ali je završena tek u 15. stoljeću. Fasada je impresivna, diže se veličanstveno iznad širokih stepenica. Okrunjena je sa dva 69 metara visoka tornja koje je dizajnirao Jan van Ruysbroeck.

10.Muzej čokolade
Top 10 u Bruxellesu
Bruxelles je definitivno destinacija za sve ljubitelje čokolade. Belgijska čokolada slovi kao najbolja na svijetu. U Bruxellesu se čokolada može pronaći u svim oblicima, bojama i kombinacijama. Jeste li znali kako u Briselu postoji i Muzej povećen čokoladi?
Nakon razgledavanja grada najbolje se odmoriti u nekom od ugodnih restorana ili kafića. Rue des Bouchers jedna od najpoznatijih četvrti u Bruxellesu kada je u pitanju hrana i piće. Svakako isprobajte ovdašnje specijalitete, a to su vafli, čokolada i praline. Želite li popiti belgijsko pivo posjetite trg Place St-Géry gdje se nalazi niz pivnica i barova.

Travel Advisor – Hrvatska

Posjetite naš YouTube kanal.

Bruges ili Gent pitanje je sad?

Turistička ponuda samo za odrasle

5 aplikacija koje olakšavaju putovanja