Travel AdvisorTravel Advisor

Top 5 najskupljih umjetničkih djela prodanih 2020. godine

Upoznajte top 5 najskupljih umjetničkih djela koja prošle godine prodana na aukcijama

U nastavku ćete se upoznati s top 5 najskupljih umjetničkih djela koja su prodana na raznim aukcijama diljem svijeta u 2020. godini. Godini prepunoj promjena zahvaljujući pandemiji korona virusa i novom normalnom moralo se prilagoditi i tržište umjetnina. Tradicionalne velike sesije u svibnju i studenom u Londonu i New Yorku zamijenile su serije digitalnih događaja i hibridna kombinacija virtualnih događanja i događanja uživo, uz globalnu prodaju uživo. Digitalna revolucija u kombinaciji s procvatom privatne prodaje pomogla je zaustaviti ozbiljniji pad prometa na aukcijama. Usprkos tome, i Christie’s i Sotheby’s ove su godine zabilježili pad u aukcijskoj prodaji.

Ovo je bila prva godina od 2016. godine u kojoj niti jedna ponuda nije premašila granicu od 100 milijuna dolara. Najviše cijene bile su poprilično niže nego prethodnih godina. Međutim, svjedočili smo i prekretnici u razvoju internetskog umjetničkog tržišta. Do razvoja internetske prodaje došlo je zbog ograničenja uvedenih zbog pandemije korona virusa. Ona su onemogućila fizička okupljanja te su ubrzala virtualne transformacije koje su i tako već bile u tijeku. Digitalne aukcijske platforme pokazale su se najpopularnijima, što objašnjava skok u prodaji umjetnina putem interneta u Sotheby’s, Christie’s i Phillipsu između siječnja i kolovoza prošle godine. Internetska prodaja porasla je sa 168,2 milijuna dolara (2019.) na 596,7 milijuna dolara.

Povećala su se internetska nadmetanja, a na visokoj razini bilo je i samopouzdanje u transakcijama zahvaljujući rastu povjerenja u tehnologiju. Zabilježen je porast novih kolekcionara umjetnina, a došlo je do promjena i u demografskim kategorijama jer se povećao broj kupaca mlađih od 40 godina. Sotheby’seve mrežne aukcije su u razdoblju od siječnja do studenog došle do iznosa od 437 milijuna američkih dolara. U odnosu na 2019. godinu, broj novih kupaca u Christie’sovoj internetskoj prodaji povećao se za čak 89%. Phillips je u 2020. ugostio 29 internetskih prodaja, u odnosu na 11 u 2019. godini.

Top 5 najskupljih umjetničkih djela prodanih 2020. godine

1. Francis Bacon, Triptih inspiriran Eshilovom Orestijom (Triptych Inspired by the Oresteia of Aeschylus, 1981.)

© Artsy.net

Ovaj triptih nadahnut Eshilovom trilogijom grčkih tragedija iz 5. st. pr. Kr. je među najambicioznijim djelima Francisa Bacona i obuhvaća cijeli opseg njegove ikonografije. Suvremeni majstor pokušao je rekreirati osjećaje koji su se tijekom ponovnog čitanja Eshila probudili u njemu. Jedan od 28 velikih triptiha u Baconovom opusu pojavio se na dražbi prvi put nakon 2014. godine. Djelo je više od 30 godina bilo u rukama norveškog kolekcionara Hansa Rasmusa Astrupa i njegovog privatnog muzeja u Oslu.

Internetski ponuditelj iz Kine natjecao se s odlučnim telefonskim ponuđačem. Dramatična bitka trajala je desetak minuta, a na kraju je anonimni telefonski ponuđač kupio sliku za 84,6 milijuna dolara. Internetsku aukciju vodio je europski predsjednik i aukcionar Sotheby’sa Oliver Barker u Londonu. Aukcija se istovremeno prenosila uživo iz stožernog studija, dok su kupci preko telefona mogli davati ponude kod stručnjaka u New Yorku, Hong Kongu i Londonu ili putem interneta.

2. Wu Bin, Deset pogleda na stijenu u Lingbiju (Ten Views od Lingbi Rock, 1610.)

© Artsy.net

Ovaj rijetki kineski svitak dinastije Ming je nakon žestokog nadmetanja u trajanju od sat vremena srušio svjetski rekord u cijeni drevne kineske kaligrafije i slikarstva. Time je postao najvrjednije djelo prodano na aukciji u Aziji u 2020. godini, postigavši cijenu između 506 milijuna i 512,9 milijuna kineskih juana (75,4 milijuna – 76,4 milijuna američkih dolara). Zadnji put je bio na aukciji Sotheby’sa u New Yorku 1989. godine i tada je prodan američkom kolekcionaru za 1,2 milijuna dolara te tim iznosom postavljen rekord.

Opisana je kao najneobičnija kamena slika ikad stvorena u Kini. Sastoji se od deset različitih pogleda na kamen Lingbi pronađen u provinciji Anhui na istoku Kine. Naručio ga je kolekcionar Mi Wanzhong koji je bio opsjednut njegovim šiljastim vrhovima i pukotinama. U Kini su se takvim kamenima dugo divili zbog njihove ljepote, neobičnih oblika nalik planinama i glazbenim zvukovima koje su stvarali prilikom udara. Vrlo dugački svitak, čiji se izvještaji o njegovoj punoj duljini nevjerojatno razlikuju, sadrži natpise Mi Wanzhonga koji opisuju svaki pogled. Kako je kamen nestao tijekom Manchusova osvajanja Kine 1644. godine, ova je slika jedini preostali zapis o njemu.

3. Roy Lichtenstein, Akt s veselom slikom (Nude with Joyous Painting, 1994.)

© Artsy.net

Srpanjska Chriestie’sova aukcija “One” zabilježila je veliko globalno sudjelovanje i pokazala je sposobnost ove aukcijske kuće prilagodbi stvarnosti koja se svakodnevno mijenja. Prva aukcija te vrste prenosila se slijedom u stvarnom vremenu od Hong Konga do Pariza, Londona i New Yorka korištenjem streaming tehnologije. Najbolji dio aukcije bilo je ovo remek djelo iz umjetnikove kasne karijere koje prikazuje prekrasnu plavušu u njenoj spavaćoj sobi, golu, a na njoj je samo traka za glavu i crveni ruž za usne. Djelo je naslikao Roy Lichtenstein, a odjekuje nakupinom sićušnih obojenih točkica koje su se koristile za tiskanje stripova sredinom 20. stoljeća. Inače, taj stil točkica naziva se Ben-Day. Sliku je na srpanjskoj aukciji kupio azijski kolekcionar za 46,2 milijuna američkih dolara.

Ana Maria Celis, Christie’sova suvoditeljica večernjih prodaja poslijeratne i suvremene umjetnosti, opisala je djelo kao “najvažniji primjer Lichtensteinove posljednje sjajne serije aktova koji su se ikad pojavili na aukciji”. Za ovaj set od 20 slika se ispostavilo kako je posljednje djelo ovog pop umjetnika.

4. David Hockney, Kanjon Nichols (Nichols Canyon, 1980.)

© Artsy.net

Kroz karijeru Davida Hockneya, vožnja i ceste bili su glavni motivi u njegovim slikama. Slika je nazvana po dugoj zavojitoj ulici na području Hollywood Hillsa, a naslikao ju je neposredno nakon što se tamo preselio. Kultni Kanjon Nichols ujedno je i prikaz njegovog kratkog putovanja na posao jer se njegov studio nalazio na bulevaru Santa Monica. Tu su crvene, zelene, žute i plave boje po uzoru na Matissea te prikazi bujne vegetacije tog područja. Hockney je fasciniran iskustvom putovanja kroz krajolik. Predložio je da se gledateljevo oko kreće “oko slike otprilike istom brzinom kao što automobil vozi cestom”. Izbjegavajući ravne linije, zaljubio se u zavojite prometnice Hollywood Hillsa kojima je vozio, a koje su zatim postale dio njegovih djela. Početak ove slike predstavlja vijugava crta povučena po sredini platna.

Ovu sliku, zajedno s još jednom Hockneyevom slikom iz 1980. godine – Razgovor (The Conversation), stekao je André Emmerich, jedan od najutjecajnijih trgovaca umjetninama u New Yorku. Zatim je američki kolekcionar 1982. godine kupio djelo od Emmericha i od tada nije promijenilo vlasnika. Kanjon Nichols je debitirao na Phillipsovoj večernjoj aukciji u prosincu 2020. godine te je postavio rekord za krajolik umjetnika. Slika je prodana za nešto više od 41 milijun dolara.

5. Ren Renfa, Pet pijanih prinčeva vraćaju se na konjima (Five Drunken Princes Returning on Horseback, kraj 13./početak 14. stoljeća)

© Artsy.net

Dužine gotovo sedam metara, najvrjednija slika kineskog svitka u boji koju je Sotheby’s Hong Kong ikada prodao prikazuje pet pijanih prinčeva od kojih je jedan kasnije postao car dinastije TangLi Longji. Djelo Ren Renfe, proslavljenog slikara konja i visokog dužnosnika dinastije Yuan čiji se radovi uglavnom čuvaju u muzejima ili privatnim kolekcijama. Ovaj široko reproducirani svitak jedno je od rijetkih preživjelih umjetnikovih djela koja su izašla na tržište.

Čuvana je u carskoj kolekciji dinastije Qing, a nakon njihovog pada, sliku je iz Zabranjenog grada 1922. godine prenio Pu Yi, posljednji kineski car. Na kraju ju je stekao Walter Hochstadter, poznat trgovac kineskim umjetninama. Ponuđena je na aukciji „Fine Classical Chinese Paintings“ te je izazvala preko 100 ponuda tijekom 75-minutne bitke prije nego ju je kupio Long Museum u Šangaju. Upravo se tamo nalazi jedna od najboljih drevnih kineskih umjetničkih zbirki na svijetu.

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Video sa skijanje pogledaj ovdje.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleAlpe d’Huez
Next articleFabergeova jaja kao simbol nejvećeg luksuza