Travel AdvisorTravel Advisor

Transilvanija: što treba vidjeti?

Transilvanija – što treba vidjeti

CLUJ-NAPOCA

Moje putovanje po Transilvaniji sam započela u drugom najvećem gradu Rumunjske, te i ujedno najvećem gradu regije. Cluj- Napoca je simpatičan grad na sjeveru Rumunjske, za koji je dovoljno jedan do dva dana za razgled najbitnijih znamenitosti . S obzirom na to da se nalazi u blizini Mađarske granice, te da je povijesno grad bio pod Mađarskom vlasti, i dan danas u njemu živi velika zajednica mađarskog stanovništva.

U gradu se mogu vidjeti brojne crkve različitih religija koje dominiraju gradom. Najzastupljenije su pravoslavne crkve, jer je to glavna religija u cijelog državi, ali se također mogu naći i brojne katoličke i protestantske crkve diljem grada. Od ostalih znamenitosti bi istaknula glavni gradski trg Unirii Square na kojemu se nalazi predivna barokna crkva Svetog Mihaela, centralni park ” Parcul Central”, te rodnu kuću Ugarskog kralja Matije Korvina.

SALINA TURDA

Svoje putovanje sam nastavila posjetivši bivši rudnik soli koji je danas pretvoren u turističku atrakciju, te se nalazi nekih pola sata od Cluj-a. Salina Turda je definitivno skriveni dijamant Rumunjske koji se isplati posjetiti.

Rudnik je prije par godina u potpunosti renoviran, te danas ima vrlo futuristički izgled nalik nekoj svemirskoj postaji. Također je pretvoren u mini zabavni park, gdje možete isprobati razne atrakcije na više od 100 m ispod zemlje. Cijena dnevne ulaznice je oko 50 kn.

SIGHISOARA

Sighisoara je mali gradić nekih 3 h udaljen od Cluj-a, i on je nezaobilazna stanica tijekom putovanja po Transilvaniji. Sam grad je danas moderan Rumunjski grad, ali glavna atrakcija grada je njegov stari dio koji se nalazi na brdu iznad grada. Sighişoara ima izvrsno sačuvano povijesno središte s citadelom iz 12. stoljeća. Jedan je od rijetkih istočno europskih utvrđenih srednjovjekovnih gradova čije je središte još uvijek naseljeno.

Uz samu povijest grada, ono što najviše privlači posjetitelje je činjenica da se ovdje nalazi rodna kuća Vlada Tepeša poznatijeg kao Drakula. Kuća je danas otvorena za javnost te se za desetak kuna može obići. Unutra će vas prigodno dočekati Drakula u lijesu, te možda čak bude raspoložen i za koji selfie.

BRAŠOV

Brašov je grad smješten u neposrednoj blizini Drakulinog dvorca, te ga se svakako isplati obići na jedan dan . Od glavnih atrakcija tu je glavni gradski trg ”Brasov Council Square”, te velika gotička crkva poznatija i kao ”Crna crkva”. U prošlosti pretrpjela veliki požar koji je skoro uništio cijelu crkvu, i ostavio neobrisivi crni trag po njoj kao podsjetnik na taj nemili događaj. Također na brdu iznad Brašova se može uočiti veliki natpis grada u ”Hollywoodskom stilu ‘.

DRAKULIN DVORAC ( BRAN CASTLE )

Branov dvorac je uvjerljivo najpoznatija turistička destinacija Rumunjske zbog svoje asocijacije i legende o vampiru Drakuli. Sam dvorac se nalazi na nekih pola sata od grada Brašova, te je dovoljno izdvojiti par sati za razgled. Dvorac nije previše velik, te je unutrašnjost dvorca više posvećena samoj povijesti dvorca nego njegovoj asocijaciji s Drakulom. Ja sam bila u doba Halloweena pa je bio još malo prigodno ukrašen.

Što se tiče same legende dvorca, grof Vlad Tepeš poznatiji kao Drakula, nije nikad ovdje živio, već je samo bio neko vrijeme zatočen u dvorcu. Svoj j nadimak je dobio zbog toga što je bio vrlo nemilosrdan prema svojim protivnicima, te bi ih zabadao na kolac i pustio da umru u najgorim mukama. U rumunjskom jeziku riječ ”dracul” znači demon.

Transilvanija je najpoznatija kao mistična zemlja vampira i vukodlaka, no to je daleko od istine. Stotinjak dvoraca i skoro isto toliko crkava su zaslužne za epitet kojim se zadnje vrijeme koriste: Transilvanija- pokrajina muzej.

Tekst i fotke – Tea Majić

Posjetite naš YouTube kanal.

Travel Advisor – Alpe Adria

Previous articleFantastični muzeji oko Zagreba koje moramo posjetiti što prije
Next articleMotovun i vino