Travel AdvisorTravel Advisor

Trend: kupuju se jednosmjerne aviokarte

Avionski prijevoz je business velikih brojeva.

Jednosmjerne aviokarte su novi trend kod kupovine. Zanimljivi su podaci o ponašanju američkih putnika. Trend koji tamo počinje brzo se prenese u ostale dijelove svijeta, a pogotovo Europu.

Aviokompanije zarađuju

Potisnuta želja za putovanjima ovog ljeta potaknula je putnike da ponovo krenu u nove avanture koje su prekinuli zbog Covid ludila. Potrošači su samo u SAD-u potrošili oko 8,3 milijarde dolara na aviokarte u svibnju, što je povećanje od 6,2 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Savjetnici za putovanja

Zanimljivo je da sve veći broj tih putnika kupuje jednosmjerne karte., Savjetnici za putovanja koji prodaju većinu aviokarata kažu da su ih porast cijena zrakoplovnih karata posljednjih mjeseci i smanjenje broja letova učinili privlačnijim kupcima. Za razliku od laičkog mišljenja većinu aviokarata prodaju agencije ili aviokompanije direktno. Teško je povući crtu između turističke agencije koja prodaje aviokarte i neke web stranice koja nudi isto jer je i to zapravo agencija s automatiziranim kanalom prodaje. Upravo ta automatika i nemogućnost brze reakcije i usluge u slučaju problema sve više putnika vraća na agencije.

Česti putnici tvrde da su prije pandemije povratni letovi bili isplativiji. Čini se da to više nije slučaj. Pažljivim kombiniranjem je isplativije kupiti jednosmjerne karte različitih aviokompanija. To se prvenstveno odnosi na daleke destinacije i aviokarte koje imaju barem jedno presjedanje u itinereru.

Provjeri cijene

Primjerice aviokarta od Zagreba do New Yorka ili Bangkoka ne mora biti jeftinija ako je povratna. Pogotovo ako ne znaš točan datum povratka. Različite aviokompanije imaju ponude i akcije koje ovise o popunjenosti kapaciteta. Ako se vidi da je neki let poluprazan onda se spuštaju cijene u last minute modu pa se jednosmjerna karta, recimo za povratak, može naći jeftinije nego povratna kupljena par mjeseci prije leta.
Trend je u Americi da gotovo 50% putnika ne kupuje povratne karte nego kalkulira s dvije jednosmjerne često na različitim aviokompanijama. Razlog je i manji broj letova što znači da u jednom smjeru može biti dobra veza, a u drugom smiješno dugo čekanje na nekom od aerodroma koje svakako želimo izbjeći. Ako je tako, kupujemo odvojene jednosmjerne karte i biramo najbolju opciju. Nema smisla gubiti vrijeme na aerodromu ako možemo imati bolju vezu s nekom drugom aviokompanijom. Jednosmjerne aviokarte mogu, ali i ne moraju biti povoljnije stoga treba provjeriti cijene.

Odvojene ili vezane aviokarte

To se nikako ne smije usporediti s kupnjom odvojenih aviokarata u istom smjeru. Veliki je rizik ako prvi let kasni, a putnik se ne pojavi zbog, recimo kašnjenja zrakoplova, na drugom letu. Gubi kartu jer se tretira kao “no show” pa ta karta propada. Jedino u slučaju kad je kupljena aviokarta s vezanim letom je putnik zaštićen od strane kompanije. Kada su te karte odvojene nije ničija odgovornost.
Kod niskobudžetnih prijevoznika u Europi je uglavnom tako jer ne prodaju povratne karte. Kupuju se odvojeno jednosmjerne.

Travel Advisor – Putovanja

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleMatija Blažič: Biciklom od Bleda do Dubrovnika
Next articleSinj i cetinska krajina: raj za gurmane u godini jubileja