Trendovi u avio industriji 2020.

Trendovi u avio industriji

https://www.travel-advisor.eu/najbolji-dani-za-put-avionom/Trendovi u avio industriji 2020.

Nakon 35 godina na čelu Emiratesa, jedne od najvećih avio kompanija, u penziju odlazi Tim Clark. Legenda u avio businessu i inovator bez premca može simbolički označiti kraj rasta zaljevskih kompanija. Posljednjih dvadesetak godina smo bili svjedoci nevjerojatnog rasta Emiratesa, Etihada i Qatara. Nekad nebitne, male kompanije su uspostavile novi režim letenja te duboko ušle u teritorij europskih i američkih rivala. Toliko duboko da su američke avio kompanije pokušale političkim pritiskom onemogućiti konkurenciju na rutama prema Americi. To im nije uspjelo, a sad se pokazuje da nije bilo niti potrebno.

Trendovi u avio industriji
Svijet se ubrzano mijenja pa tako i tehnologije i tržište. Plan i ideje koje su uzdigle zaljevske avio kompanije je bio, u biti, genijalan. Emirates je uveo luksuz u business klasu, ekonomska je bila najbolja, a izgradnja novih mega aerodroma poput onog u Dubaiju su privukli putnike. Sljedeći razlog je bio što su mogli spojiti bilo koja dva velika grada. Dubai, Doha i Abu Dhabi su na najboljoj lokaciji između Dalekog istoka, Afrike, Europe i Amerike. Svi letovi spomenutih kompanija počinju ili završavaju u matičnim lukama iz kojih se leti dalje na odredište. Masivnim širenjem prema gradovima koji nisu imali dobre veze sa svijetom pokupili su veliki dio putnika. Kako svemu dođe kraj, tako i ta komparativna prednost pred drugima polako gubi na vrijednosti.


Nove vrste aviona zamjenjuju stare pa su mogući letovi kojih prije nije bilo. Putnici iz velikih europskih gradova mogu direktno letjeti u mnoge destinacije Afrike i Azije pa nemaju potrebu gubiti vrijeme na presjedanja usred noći. Direktno se leti kraće i brže. Stare mašine poput Boeinga 747 i 777 koje su trošile puno goriva pa su letovi bili skupi se mijenjaju za ekonomičnije nove avione koje imaju duži doseg bez spuštanja. Kada zaista krenu direktni non-stop letovi iz Australije za Europu, potreba za zaljevskim kompanijama će još više oslabjeti.


Kod nekih avio kompanija se pojavio kao veliki problem, inovativni projekt s avionima Airbus 380. Putnici vole taj avion jer je komforan i ima dosta mjesta, no problem je u tome da su letovi izuzetno skupi. Nekoliko avio kompanija primjerice Singapore Airlines i Air France su počeli napuštati te modele iako su samo 12 godina stari. Prema standardima u avio industriji starost od 12 godina se smatra novim avionom.

Trendovi u avio industriji

U najveće stane 615 putnika što treba napuniti. Ponekad to zahtjeva rušenje cijena pa mnogi letovi nisu profitabilni. Mnoge avio kompanije gledaju na svaki let kao posebni poslovni pothvat koji bi morao biti u plusu. Moderni Airbus 350 i Boeing 787 troše puno manje, lakše ih je napuniti i umjesto jednog leta mogu biti dva što je prihvatljivije putnicima jer pruža veći izbor i manje čekanje na presjedanju. Qatar je sada u boljoj poziciji od Emiratesa jer imaju samo deset A380.

Trendovi u avio industriji
To sve, naravno, ne znači da će zaljevske avio kompanije izgubiti posao. Dapače trendovi rasta u Aziji i potreba za prijevozom tih putnika prema Europi i Africi će samo rasti, no više neće biti bez jake konkurencije. Putnici koji mogu birati se ne žele buditi usred noći mijenjati avione. Iz Frankfurta ili Pariza se leti direktno za Bangkok ili Bali pa nema potrebe ići dužim putem. Taj dio tržišta će radije birati KLM, Lufthansu, Air France ili neku drugu avio kompaniju koja leti non-stop prema većim azijskim gradovima, a uskoro i prema Australiji. Za naš dio Europe će i dalje zaljevske kompanije biti značajne za putovanja prema Aziji i Africi.

Trendovi u avio industriji su pokazatelj budućih smjerova razvoja.

Travel Advisorbusiness

Pretplatite se na naš YouTube

travel-advisor

Najbolji dani za put avionom

 

Turistički business mijenjaju velike kompanije