Zašto turisti vole Zagreb?

turisti vole zagreb

Iako ne toliko poznat kao hrvatska primorska turistička odredišta, glavni grad Zagreb ima 900 godina dugu povijest i pregršt čari. A što je još važnije, zaista je zanimljiv.

Zagreb nije Dubrovnik. Nema njegove zidine, kule, kale i srednjovjekovne gradske zidine. Ali prednost je što Zagreb ne pohode tolike horde ljudi. Više nije ugodno biti u Dubrovniku u turističkoj sezoni, kada se u grušku luku veže prevelik broj kruzera, a turisti preplave stari grad. Zagreb nije ni kao Split, koji ipak ima malo više stvari pod nadzorom, ali i dalje je turistički grad, također dijelom zahvaljujući Game of Thrones.

turisti vole zagreb

Zagreb, s druge strane, nije postao tako trendi. Čist je, tih i jako uredan. Što je još važnije, jedna je od rijetkih europskih prijestolnica u kojoj se osjeća da stanovnici žive svoj grad i sa svojim gradom. Nije kao neki turistički Disneyland.

U Zagrebu je Muzej prekinutih veza. Svima poznata priroda bolnih prekida i slomljenih srca natjerala je tvorce ovog muzeja da otvore prostor s promjenjivim postavom koji stalno raste u zagrebačkom Gornjem gradu. Ovdje su izložena ljubavna pisma, čizme koje je ostavila bivša djevojka i, posebno tipično za dašnjicu, mobilni telefon poslan bivšoj ljubavnici, tako da je ne može nazvati. Osim što je zabavna, ova kolekcija boli je prekrasno emotivna.

Muzejska scena Zagrba općenito je vrlo bogata.

Kao glavni grad, za očekivati je da Zagreb ima muzeje povijesti i likovne umjetnosti. Gornji grad također ima veliki broj eklektičnih, ekscentričnih institucija poput muzeja osamdesetih, ispunjenog izlošcima pop kulture i Muzej mučenja. Tu su i muzej naivne umjetnosti , školski muzej, pa čak i muzej gljiva.

U Zagrebu je lako pronaći dobar restoran.

turisti vole zagreb

Kuhinja u cijeloj Hrvatskoj vrlo je dobra i na mnogim mjestima se može naći dobru domaću hranu. Naglasak je na lokalnim i sezonskim namirnicama, ukusnim morskim plodovima uz obalu i domaćim sirevima i maslinovom ulju u gotovo svim regijama. Zagreb je uz to i pun kvalitetnih restorana s internacionalnom kuhinjom.

turisti vole zagreb

Nikolaj Tesla lokalni je junak.

Ostali gradovi slave svoje sportaše, političke lidere ili rock zvijezde. U Zagrebu je junak znanstvenik. Grad je dovoljno blizu rodnom mjestu Nikole Tesle, koji je dao veliki doprinos u razvoju naizmjenične struje. Ulice i zgrade nose njegovo ime, njegov identitet priložen je tehničkom muzeju, a na rubu starog grada nalazi se i spomenik ovom geniju.

turisti vole zagreb

Neki barovi podsjećaju na Seattle 90ih.

Omoti albuma koriste se kao ukras, a vinil vrti na gramofonima: Nirvana, Ramones, Talking Heads i Misfits, kao i domaći bendovi. Nije ovo nostalgija. Vrlo je cool. A za neke na sreću, neke na nesreću ovdje još uvijek možete pušiti u barovima.

Postoji u Zagrebu i hotel koji je prava stara šarmantna dama.

Otvoren 1925. godine, hotel Esplanade nekada je imao reputaciju mjesta na kojemu “Balkan završava i civilizacija počinje”. Ta se izjava posebno odnosila na Oleander Terrace, važno mjesto društvenog okupljanja tijekom desetljeća, ali odnosi se na cijeli hotel, čijih je 208 soba i apartmana obnovljeno 2004. godine, što je sačuvalo mnoge lijepe detalje iz doba Art Nouveauua.

U hotelu Esplanade jedan je od najboljih restorana u zemlji.

Neke su lokalne publikacije proglasile Zinfandels najboljim restoranom u Hrvatskoj. U elegantnoj blagovaonici s pogledom na prekrasnu terasu Oleander, večere su aranžmani u više sljedova s naglaskom na najbolje lokalne sastojke i specijalitete iz kontinentalne i mediteranske Hrvatske. Kuharica Ana Grgić, čija je veza s hotelom započela 1999. godine kad je započela s radom u ovom restoranu, vrlo je poznata i radi izvrstan posao.

autor: Ann Abel

izvor: www.forbes.com

Travel Advisor – Alpe Adria

Pretplatite se na naš YouTube kanal.

Mislite da znate sve o Zagrebu?

Festival svjetla Zagreb 2019

Big Berry Art colony u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu