Travel AdvisorTravel Advisor

Turisti polako dolaze, ali treba biti oprezan: 100.000 turista za produženi vikend

Turisti su, proteklog produljenog vikenda od 11. do 15. lipnja, krenuli dolaziti u Hrvatsku. Navodno je njih boravilo gotovo 100 tisuća, a ostvarili su 511 tisuća noćenja. Od ovog tjedna pa nadalje se očekuje i porast tih brojki zbog ukidanja brojnih ograničenja u Austriji i Njemačkoj, rekao je direktor HTZ-a Kristjan Staničić. Međutim, treba biti oprezan.

Ukidanje austrijskih mjera karantene za Hrvate.

Oko 70 posto su strani turisti

Podatci koji su prikupljani preko eVisitora za protekli vikend pokazuju da je oko 70 posto turista bilo strano, odnosno njih više od 70.000. Oni su ostvarili 380 tisuća noćenja, a najviše ih je bilo iz Njemačke, Slovenije, Austrije i Češke.

Domaći turisti su po prometu bili drugi, iza Nijemaca, a svi ukupno su najviše noćenja ostvarili u kampovima, potom u domaćinstvima te hotelima. Najviše noćenja je bilo na Viru, u Rovinju, Malom Lošinju, Medulinu, Umagu i Poreču.

No, ne znamo ubrajaju li se Hrvati koji žive u tim državama kao “strani turisti”.

Više turista se očekuje tijekom srpnja i kolovoza

“Touroperatori u Njemačkoj polako pokreću programe jer, prema istraživanju njemačke televizije ZDF, 31 posto Nijemaca planira odmor u vlastitoj zemlji, a 13 posto u inozemstvu. Dakle, prednost imaju njemačke destinacije, a nakon njih one u koje se može automobilom, pri čemu je Hrvatska među traženijim odredištima”, naglašava Staničić.

Trenutno je u Hrvatskoj oko 25 tisuća Nijemaca, a više ih se očekuje od početka srpnja, kada u nekim njemačkim pokrajinama počinju školski praznici.

Slično se očekuje i iz Austrije, gdje se ukidaju mjere ograničenja ulaska.

Na ovom linku možete pregledati aktualne mjere restrikcije među državama.

“Potražnja za Hrvatskom u Austriji je vrlo izražena, trenutno je njihovih turista kod nas više od 10 tisuća, a više ih očekujemo do kraja lipnja i dalje u ljetu”, dodaje.

Navodno i Talijani

Na pitanje o ljetnim očekivanjima iz Italije, Staničić ističe da unatoč svim okolnostima u Hrvatskoj trenutno boravi oko dvije tisuće njihovih turista, te da ih se ipak, s obzirom na njihove navike, najviše očekuje krajem srpnja i u kolovozu.

U HTZ-ovom predstavništvu u Milanu ima sve više upita, većinom za Istru, Kvarner i Dalmaciju, no ipak je još rano za prognoze s tog tržišta, pogotovo što više biraju individualna nego organizirana putovanja, kao i ‘last minute’ rezervacije”, kaže Staničić.

Uskoro i kampanja za domaće turiste

“Od početka ove godine do sredine lipnja domaće je tržište bilo vodeće s 1,6 milijuna noćenja, nakon čega slijede Njemačka i Slovenija s gotovo 500 tisuća noćenja. Svjesni važnosti domaćih turista za ukupan turistički promet, vrlo skoro pokrećemo veliku brend kampanju za sve turističke proizvode regija, od Slavonije i Baranje, preko Zagorja, Međimurja i Moslavine do Istre i Kvarnera te srednje i južne Dalmacije”, najavljuje Staničić.

Radit će i “određeni broj inspirativnih medijskih projekata i priloga koji će građanima dati ideje i inspiracije za posjet turistički atraktivnim dijelovima Hrvatske”.

Za jesen planiraju kampanju “Tjedan odmora vrijedan”, u sklopu čega će domaći imati popuste na turističke usluge, a što je zbog pandemije covid-19 s proljeća prebačeno za jesen.

Ostaje nam samo vidjeti koliko je toga svega istinito i nepreuveličano. 

Previous articleNajbolje zaštite od sunca: 10 savjeta
Next articleOtvaranje granica europskih zemalja prije početka ljetne sezone