Travel AdvisorTravel Advisor

U Austriji se otvaraju dućani

Austrija će biti prva zemlja koja ponovo otvara trgovine.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz je iznio prijedlog vremenske crte za restart ekonomije. Odvijat će se u nekoliko faze u nužne mjere opreza i sprečavanje novih infekcija. Mjere koje se razmatraju će donijeti koristi posrnuloj ekonomiji , ali su i veliki rizik za javno zdravstvo. Olabaviti mjere sigurnosti može značiti puno, no kontrola će se nastaviti i dalje. Kancelar Kurz je javno zatražio građane da ne slave Uskrs u širem društvu i da ostanu kod kuće u krugu uže obitelji: „…držite se distance u javnosti, izbjegavajte kontakte i poštujte privatni prostor…“ Lockdown u Austriji je na snazi od 16.3. Vijest da su Austriji otvaraju dućani je prva takve vrste u Europi.

Plan za otvaranje

Prema planu će se trgovine, vrtni centri i centri s alatima i građevnim materijalom manji od 400 kvadratnih metara, otvoriti 14.4. Ostali dućani i frizeri bi se trebali otvoriti 1.5. Zaposleni u prostorima trebaju organizirati i paziti na sigurnosnu udaljenost među klijentima. Restorani i kafići su na redu za otvaranje sredinom svibnja. Javna događanja i okupljanja su i dalje zabranjena do srpnja. Nošenje maskica je obavezno u trgovinama i javnom transportu. U Austriji je trenutno više od 12 tisuća pozitivnih na virus Covid-19.
Ovakva odluka se donosi zahvaljujući usporavanju postotka dnevno zaraženih s 40% sredinom ožujka na 2,8% početkom travnja.

Zapadni Tirol je stvorio probleme

Austrija je također imala svojih problema. To je prvenstveno dio zapadnog Tirola u kojem je na nekoliko skijališta zabilježena eksplozija broja zaraženih. Savezna vlada je pokrenula istragu jer se opravdano sumnja da su u početku zaraze zatajile službe u svrhu zarade od turizma. Mondeno skijalište Ischgl je primjer mjesta u kojem je ekonomski interes bio iznad zdravstvenog. Skijalište je bilo otvoreno desetak dana nakon što su zabilježeni prvi slučajevi zaraze. Austrija poput Njemačke vodi politiku što većeg testiranja građana.

Da se u Austriji se otvaraju dućani je optimistična vijest. Sve zemlje će pažljivo motriti na Austriju i rezultate koji će biti direktna posljedica ovog poteza.

Kako se štititi od Corona virusa?

Travel Advisor –business

Posjetite naš YouTube kanal.

Previous articleKLM prizemljen: pogledajte tužne slike aviona
Next articleLufthansa ukida jednu od svojih aviokompanija