U jesenskim bojama i mirisima najviše ćete uživati u prirodi

Autor članka:
Podijeli:

U svojih 70 godina postojanja, Nacionalni park Risnjak prostor je očuvanja brojnih biljnih i životinjskih vrsta, ali i mjesto edukacije i prihvata posjetitelja.

Najbolji način za doživjeti prirodu je na planinarskim stazama, a u Nacionalnom parku Risnjak možete uživati u stotinjak kilometara uređenih i markiranih staza. Krenite prema vrhovima planina Risnjak i Snježnik. Uspon na Risnjačke vrhove otvara predivne vizure prema Kvarneru ili zelenoj unutrašnjosti koje su vrijedne uspona.

Za uspon na Risnjak preporučuju se sljedeće tri staze:

Žena na vrhu Risnjaka
© NP Risnjak
  • Staza Vilje koja vodi od parkirališta/ulaza zapadni je i najlakši pristup atraktivnom vrhu Risnjaka. Prvi dio staze od Vilja lagano se uspinje starom šumskom cestom do Medvjeđih vrata (1289 metara), upečatljivog sjecišta planinarskih puteva te se nastavlja planinarskom trasom preko sedla Južnog Malog Risnjaka do Schlosserove livade sve do vrha. Od ishodišta Vilje do vrha Risnjaka potrebno je oko sat vremena, uz savladavanje visinske razlike od 362 metara. Staza je prikladna za planinarenje od proljeća do jeseni, dok se zimi preporučuje samo za iskusne planinare sa zimskom planinarskom opremom. Cijelim putem vodi Vas Kušecova priča o ljubavi ispisana na drvenim totemima. Taman kada se malo umorite, evo prilike za predahnuti.

Za cjelodnevno planinarenje ovdje su dvije duže staze iz Crnog Luga:

  • Horvatova staza je planinarska staza koja od glavnog ulaza u park u Bijeloj Vodici (690 metara) vodi preko Schlosserove livade do vrha Velikog Risnjaka. Staza od Lokaliteta Smrekovac do planinarskog doma naziva se Moravčeva staza, a ime je dobila po kneževskom nadšumaru iz šumarije Bijela Vodica kraj Crnog Luga, na čiji je poticaj izgrađena u izletničke svrhe davne 1899. godine.
  • Staza preko Markovog brloga druga je staza koja također počinje od glavnog ulaza u park. Nadopuna je Horvatovoj stazi u usponu ili silasku s Risnjaka, a slijedi trasu stare šumske ceste izgrađene u drugoj polovici 19. stoljeća te je danas spomenik šumarstva i njegove bogate povijesti. Težina i duljina podjednake su kao i kod Horvatove staze. Vrijeme potrebno za savladavanje 838 metara visinske razlike na obje staze je oko tri sata.

Snježnik je dostupan iz nekoliko smjerova, a preporučuju se ove dvije staze:

  • Staza preko grebena je staza koja vodi na vrh Snježnika po grebenu masiva. Početna točka je na Platku, od kuda se pješači krateći skijašku stazu do granice Nacionalnog parka Risnjak. Na prijevoju zvanom Rimska vrata staza se uspinje lijevo, najprije šumom, a zatim livadama po grebenu do vrha Snježnika. Savladat ćete visinsku razliku od 391 metar, a predviđeno vrijeme za prelazak staze je jedan sat.
  • Staza kroz grlo također vodi do vrha Snježnika. Prvim dijelom ide istom cestom kao i staza preko grebena, da bi se na označenoj lokaciji odvojila lijevo putem kroz tzv. Grlo. Staza najprije prolazi bukovom šumom, zatim planinskom livadom, a nalazi se svega 15 metara ispod samog vrha do kojega treba savladati oštri uspon u stijeni.
Oštri uspon
© NP Risnjak

NP Risnjak u ponudi ima i atraktivne programe

Ako ne želite istraživati i šetati sami prepustite se stručnom vodstvu djelatnika Nacionalnog parka Risnjak kroz nekoliko atraktivnih programa:

  • Rika Jelena: Jesen je doba „ljubavnog zova“. Duboki jelenski bas uokolo često odjekuje sa svih strana, a mužjaci se međusobno nadjačavaju. Rikanjem se mužjaci i odmjeruju, jer intenzitet glasanja pokazuje snagu i kondiciju. Čuvari prirode odvesti će Vas na najbolju lokaciju u parku gdje ćete jasno čuti snažan i prodorni jelenski zov, a možda i ugledate veličanstvenog kralja goranskih šuma.
Jelen
© Marko Vrdoljak
  • Promatranje divokoza: Divokoze s pravom zovu planinskim balerinama. Upravo zapanjuje lakoća i elegancija kojom se sigurno kreću kroz dinarski krš Nacionalnog parka Risnjak. Ako im se želite približiti i kročiti u njihovo stanište, to možete učiniti uz stručno vodstvo NP Risnjak uz program koji se provodi danju. Za ovaj program je ipak potrebno malo kondicije i dobra planinarska obuća jer je stanište divokoza skrovito i teže dostupno.
U staništu divokoza
© NP Risnjak
  • Promatranje životinja na livadi Lazac poseban je doživljaj, mjesto noćnog mira i tišine koju razbija jedino korak šumskih životinja. Prve informacije o parku, flori, fauni i stazama dobit ćete putem od čuvara prirode NP Risnjak dok vas voze na lokaciju promatranja. Dobit ćete i posebne upute za promatranje životinja kako svojim postupcima ne biste preplašili životinje koje se kreću staništem. S obzirom na to da su životinje aktivne uglavnom od sumraka do zore pripremili smo i noćnu optiku kojom možete bolje uočiti „noćne šetače“. Provedite noć u staništu velikih zvijeri, promatrajte i osluškujte.
Lazac
© NP Risnjak

 

 


Autor naslovne fotografije: © Miro Dežulović

Travel Advisor – putovanja

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Ski & OutdoorSavjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave