Travel AdvisorTravel Advisor

Tartufi u Turopolju

 

Ovo nije još jedna lovačka priča…

Tartufi u Turopolju

Želite li se okušati u lovu na tartufe, uskoro ćete to moći u Turopoljskom lugu

 

Jeste čuli da postoje tartufi u Turopolju?  Tartufe ne samo da je moguće naći u Turopolju, nego su tamo otkrivene i neke nove vrste tartufa, među kojima su i turopoljski tartuf koji svoj latinski naziv Tuber prigmenius bos duguje izumrlom turopoljskom govedu, ali i Tuber Kolić, koji je ime dobio po tartufaru koji ga je otkrio

Ako dosad niste čuli za turopoljske tartufe, ništa strašno. Donedavno nisam ni ja. Pa sam, kad je stigao poziv za lov na turopoljske tartufe, pomislila kako se radi o nekom triku. Poziv je za lov na tartufe, no zapravo ćemo otkriti svu raskoš, ne znam… Turopoljskog krumpira…? Bila je to zabluda koja je uskoro odbačena u Turopoljskom Lugu, prapovijesnoj šumi koja se spominje već u 13. stoljeću. Za Turopoljce ova je šuma od iznimnog značaja, prvenstveno zbog tradicionalne turopoljske arhitekture koju odlikuju drvene kuće, čardaci, kurije i slikovite kapelice, a za koje je drvena građa stigla upravo iz šuma Turopoljskog luga.

Turopoljski-Lug-prapovijesna-je-šuma-koja-je-hranila-Turopoljce-i-osiguravala-im-krov-nad-glavom

Osim toga, Turopoljski lug stanište je i autohtone Turopoljske svinje koja nastaje u 19 stoljeću križanjem različitih pasmina. S obzirom na svega 136 jedinki, danas je Turopoljska svinja kritično ugrožena pasmina i pod zaštitom je Nacionalnog programa za očuvanje izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja u Hrvatskoj. Stoga se može reći kako je Turopoljski lug od davnina hranio Turopoljce i osiguravao im krov nad glavom.

A onda su u Turopoljskom lugu otkriveni i tartufi, gomoljaste podzemne prilično skupocjene gljive koje bi sladokusci u nekim davnim vremenima plaćali zlatom, i mi smo pozvani okušati sreću u traženju tartufa. Na mjestu sastanka, u neposrednoj blizini turopoljske kaznionice, dočekao nas je Mario Kolić iz Lekenika. Mario uzgaja pse pasmine Lagotto Romagnolo koji su posebno cijenjeni među tartufarima, a i pionir je u pronalasku tartufa u turopoljskim šumama. Iako domaćin, Mario je pozvao i dvojicu kolega Stjepana Horvata iz Novog Marofa i njegovog 5 godina starog Zagija koji nestrpljivo njuška dok ne prestaje trčkarati po dvorištu, te Nikolu Tarandeka iz Buzeta , grada tartufa, koji je naš vodič u lovu na tartufe, i kojemu su uvijek u blizini Mala i Floki.

Istarski-tartufar-Nikola-Tandarek-i-Mala-u-akciji

Sjedamo u aute, napuštamo asfalt i ulazimo na bijelu cestu koja ispresijeca, čini se beskrajnu površinu Turopoljskog luga. Nakon nekoliko minuta vožnje zaustavljamo se na križanju makadamskih puteva i ulazimo u šumu nestrpljivi i u iščekivanju hoćemo li išta ‘uloviti’. Nestrpljiviji od nas su tek Mala, Floki i Zagi, bez kojih ne bismo imali šanse u ovom lovu. Naime,  jedino oni od svih nas prisutnih mogu osjetiti miris tartufa koji raste najmanje 5 cm (a može i dublje) pod zemljom. ”Psi koji traže tartufe još kao štenad uče da je tartuf nešto fino, kako bi kad nanjuše tartuf ostali uz njega, ne ga samo prošli”, objašnjava nam Nikola Tarandek. I dok on još govori, Mala počinje lajati i grebati po tlu. Nikola priskače s lopaticom i iskopava tartuf tek nešto veći od kestena. Kao u filmu dolazi i Floki i donosi još jedan tartuf. Ovakvu akciju nitko nije očekivao!

Mala-je-strpljivo-čekala-svoju-nagradicu.

Zanimljivo je kako nijedan pas ne jede tartuf, nego strpljivo čeka nagradicu iz Nikoline ruke. Nakon nagrada i pohvala, Nikola zatrpava rupu iz koje je izvađen tartuf. ”Iznimno je važno zatrpati za sobom rupu, jer postoji mogućnost da na istom mjestu izraste novi tartuf. Ostane li rupa otvorena, nema nikakve šanse da tartuf naraste”, govori. Toliko akcije u tako malo vremena, švrljamo još malo šumom, pa donosimo odluku o povratku na mjesto s kojeg smo krenuli. Tamo nas već čekaju jela s tartufima koje su pripremili u velikogoričkom restoranu Mon Ami koji u svojoj ponudi ima jela s turopoljskim tartufima.

…a-i-ja-sam-dočekala-svoju.

Iako se istarski tartufi koji rastu u dolini rijeke Mirne smatraju najkvalitetnijima na svijetu i ovi turopoljski zasigurno će naći svoju nišu. A vjerujte mi, tartuf je bar 30% slađi kad ga sami ‘ulovite’. Pišem vam iz iskustva. Uskoro će se i to moći u Turopoljskom lugu u vođenim turama do 10-ak ljudi u trajanju od 40-ak minuta.  U takvoj ponudi, nakon lova, planiran je i ručak. Zapravo, upravo ovo u čemu sam danas sudjelovala. Prije polaska za Zagreb, pitam Stjepana Horvata može li se po vegetaciji znati gdje bi moglo biti tartufa.

ATTACHMENT DETAILS
06_U-velikogoričkom-restoranu-Mon-Ami-moguće-je-kušati-jela-s-turopoljskim-tartufima

”Pa postoje određene vrste drveća, grmlja, trava, tla po kojima se prepoznaje da bi tu moglo biti tartufa. Zagi, ipak, ima svoje favorite”, diplomatski govori. A onda nakon mog upitnog pogleda uz prefrigani osmijeh dodaje: ”Vjeverice vole kopati tartufe, a Zagi voli vjeverice.” Tko zna, možda ćemo jednom u lov na tartufe i preko vjeverica…

 

Tartufi u Turopolju se mogu pronači uz iskusnog tartufara te se lako organizirati kao dnevni izlet.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Travel Advisor – Hrvatska

Pretplatite se na naš YouTube kanal

Previous articleVjerovali ili ne? Činjenice koje možda niste znali
Next articleJesenska idila u regiji Dalmacija Šibenik