U restoranu Maksimir najavljen 6. Salon pjenušavih vina

Autor članka:
Podijeli:

6. Salon pjenušavih vina održat će se 2. lipnja u Maksimiru

6. Salon pjenušavih vina Zagreb održava se u Maksimiru gdje će posjetitelji uživati u najbolje ocijenjenim pjenušavim vinima mreže Salon of Sparkling Wines. Ondje će biti podijeljena priznanja laureatima.

Na tiskovnoj konferenciji 6. Salona pjenušavih vina u Zagrebu predstavljeno je ovogodišnje “boutique” izdanje Salona koji će se održati u petak, 2. lipnja 2023., od 15 do 21 sat u zelenilu najljepšeg zagrebačkog parka Maksimir – restoranu Maksimir. Okupit će 30-ak vinara iz Hrvatske, Slovenije i Italije te pozvati sve ljubitelje na umjereno uživanje u mjehurićima. Od prošle godine zagrebački i ljubljanski Salon preselili su se na (polu)otvorene prostore, okružene zelenilom i time privukli još više posjetitelja. Uz kušanje pjenušaca i druženje s vinarima, posjetitelji će moći nazočiti na dvije vinske radionice, na koje je ulaz besplatan, uz prethodnu prijavu. Time organizatori i ovaj put ističu važnost edukacije i podizanja kulture stola na višu razinu. 

Konferencija za medije na kojoj je najavljen 6. Salon pjenušavih vina
© Julio Frangen

Važne informacije:

I ove će godine izlagači svoja vina predstaviti u velikoj dvorani, a posjetitelji će moći šetati i sjediti i na terasi restorana Maksimir te u pauzama naručiti jela pripremljena kao poseban “pjenušavi menu restorana Maksimir” za ovu prigodu. Da bi doživljaj bio “kao na filmu” pobrinut će se Elma & Admir iz sastava Filmmusicorkestar, s filmskom glazbom. Za hidrataciju će se pobrinuti voda Cetina, Tvornica Leda uljepšat će prostor ledenim skulpturama, a na radionicama ćemo piti vina iz posebnih čaša tvrtke Riedel”, objasnila je direktorica Salona prof. Marija Vukelić. Nadodaje da se zagrebački događaj već šest godina organizira po slovenskoj licenci mreže “Salon of Sparkling Wines” i da su slovenski proizvođači pjenušavih vina uvijek rado viđeni gosti u Hrvatskoj, kao i Hrvati u Sloveniji. Najavila je i 9. Salon penečih vin Ljubljana koji će se održati tjedan dana nakon zagrebačkog, 9. lipnja 2023.

Terasa Restorana Maksimir
© Julio Frangen

Ocjenjivanje mreže Salon of Sparkling Wines – Hrvati apsolutni pobjednici

Kao i dosadašnjih godina, organizirano je veliko međunarodno ocjenjivanje mreže Salon of Sparkling Wines, održano u Ljubljani, 20. svibnja 2023. u restoranu Pen Klub. Sedmeročlanu komisiju hrvatskih i slovenskih enologa, vinskih akademika/diplomanata londonske škole WSET predvodila je predsjednica izv.prof.dr Ana-Marija Jagatić Korenika s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Komisija je ocijenila 74 uzorka.

Direktorica zagrebačkog Salona, Marija Vukelić ponosno je naglasila da je prvi puta u povijesti zajedničkog ocjenjivanja apolutnu pobjedu odnijela Hrvatska. Najbolji je bio Kopjar Organic Rosé Pinot Noir brut iz Središnje Bregovite Hrvatske, iz Zagorja. Dodatno, s 91,2 boda Kopjarev je rosé odnio titulu najviše ocijene u povijesti ovoga ocjenjivanja. Na drugom je mjestu bijeli pjenušac Jazz brut slavonske vinarije Josipović, a treći najbolji pjenušac je 1288 brut vinarije Pavlomir iz Novog Vinodolskog. Zagorski Rosé Kota 260 estra brut osvojio je odlično 2. mjesto u kategoriji ružičastih vina.

Kopjar vino
© Julio Frangen

 

Ukupni rezultati  

Najviše ocjenjena vina mreže Salon of Sparling wines 2023 (ukupni pobjednici) 

1. mjesto: Kopjar Organic Rosé Pinot Noir, Središnja bregovita Hrvatska; Zagorje-Međimurje (91,20)

2. mjesto: Josipović Jazz, Slavonija i Hrv. Podunavlje, Slavonija (90)

3. mjesto: Pavlomir vina, 1288, Hrvatska Istra i Kvarner; Kvarner i Hrvatsko Primorje (89,60)

Najviše ocenjena vina 6. Salona pjenušavih vina Zagreb 2023 su:

Bijela pjenušava vina, klasična metoda

1. mjesto: Josipović vina, Slavonija i Hrv. Podunavlje, Slavonija (90)

2. mjesto: Pavlomir vina, 1288, Hrvatska Istra i Kvarner; Kvarner i Hrvatsko Primorje (89,60)

3. mjesto: Albiana Wines, Penina Brut, Posavje, Dolenjska; Slovenija (88,60)

Josipović i Pavlomir vino
© Julio Frangen

Rosé pjenušava vina, klasična metoda

1. mjesto: Kopjar Organic Rosé Pinot Noir, Središnja bregovita Hrvatska; Zagorje-Međimurje (91,20)

2. mjesto: Vina Kota, Rosé 260, Središnja bregovita Hr; Zagorje-Međimurje (87,80)

3. mjesto: Radgonske Gorice, Zlata radgonska penina Ciconia Rosé brut, Podravje, Štajerska Slovenija (87,2)

Na konferenciji za medije najavljen je prvi Kvarnerski pjenušavi doručak u vinariji Pavlomir, 24. lipnja 2023. 

Konferencija za medije
© Julio Frangen

Salon pjenušavih vina Zagreb ponosi se time da je jedini vinski festival u Hrvatskoj koji cjelogodišnjim događanjima, promocijama i edukacijama pridonosi izobrazbi hrvatskih ljubitelja pjenušavih vina. Tako je direktorica Marija Vukelić osmislila Pjenušave doručke u vinogradu (od Zagorja, Plešivice, Srijema, Erduta, Međimurja do Kvarnera) te pjenušave marende u Srednjoj i južnoj Dalmaciji. Tim se projektom smišljeno promovira pjenušava destinacija. Na konferenciji za medije predstavljen je prvi Kvarnerski pjenušavi doručak u vinogradu, organiziran u suradnji s TZ Grada Novi Vinodolski i udruženjem Vina Kvarnera, najavljen za 24. lipnja 2023. u vinariji Pavlomir u Novom Vinodolskom.

Na konferenciji za medije govorili su Miroslav Palinkaš iz vinarije Pavlomir i direktorica TZ Grada Novi Vinodolski, Tena Peričić, najavivši veliku 145. obljetnicu organiziranog turizma na svom području. Uz obljetnicu turizma, slavi se 30 godina Međunarodnog ljetnog karnevala te 25 godina vinarstva u Pavlomiru. Ove obljetnice govore o dugoj tradiciji i važnosti ovog povijesnog grada, a jedan od slavljeničkih događaja bit će upravo Kvarnerski Pjenušavi doručak u vinogradu na koji su pozvani svi ljubitelji pjenušaca, domaćih izvornih proizvoda i dobre zabave na otvorenom. 

Sva vina na terasi restorana Maksimir

Partneri i prijatelji 6. Salona pjenušavih vina Zagreb su restoran Maksimir, Miva Galerija Vina/Riedel čaše, voda Cetina, Tvornica leda Zagreb, MB SuperCopy, portali Travel Advisor/Savjetnik za putovanja i Foto Foodie, TZ Grada Novi Vinodolski i vinarija Pavlomir. 


Autor naslovne fotografije: © Julio Frangen

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave