Travel AdvisorTravel Advisor

Ulaznice za Plitvička jezera drastično poskupile

Plitvice: najskuplji nacionalni park svijeta?

840 kn. za dvoje odraslih i dvoje djece

Za dvije odrasle osobe I dvoje djece od 1.lipnja ove godine će ulaznice koštati 840 kuna. Ni manje ni više. Činilo se da su cijene dosegle plafon nakon travnja 2018., no poskupljenjima nema kraja. Za mnoge domaće posjetitelje je to puno previše.

Plitvice, kada su najljepše, će vidjeti sve manji broj naših građana. No ne samo naših nego i onih iz susjedstva te ostatka Europe. Cijena je enormno visoka.

U Americi koja je po mnogo čemu skuplja I gdje su primanja bitno veća je najskuplja ulaznica oko 150 kn. I to za Yellowstone, Yosemite te još nekoliko.
Jedina skuplja cijena za koju znam je dnevna ulaznica za Kruger N.P. u Južno Afričkoj Republici. Cijena je oko 320 kn. Kruger je veličine gotovo kao kontinentalna Hrvatska.


Što to znači za posjetioce? Kada treba ići na Plitvice?

Ako želite u punoj sezoni onda u  posjet našem najpoznatijem nacionalnom parku valja doći kasno popodne. Tada će se platiti “samo” 200 kn, a djeca 70. To I nije loša ideja jer su tada gužve manje. Treba imati na umu da je lani ovaj park posjetilo oko milijun I pol ljudi. Takva enormna brojka jako loše utječe na eko sustav i čistoću pa je čak UNESCO upozorio kako bi park mogao ostati bez pokroviteljstva.

 

Puna sezona

Od 1.6. do 30.9. su ulaznice za Plitvička jezera 300 kn za odrasle, 200 kn za studente, za djecu od 7 do 18 godina 120 kn, djeca do 7 godina I osobe s posebnim potrebama te invaliditetom preko 50% imaju besplatan ulaz.
Od prvog travnja do prvog lipnja je cijena ulaznica 180 kn za odrasle I 80 za djecu. Posebni popusti se očekuju u tjednu od 10.-19.4. Tada će biti 90 kuna zahvaljujući projektu “Tjedan odmora vrijedan”

Vožnja brodom i vlakom

Cijena ulaznice uključuje prijevoz elektro brodom i panoramskim vlakom u okviru odabranog programa razgledavanja, osiguranje posjetitelja i porez na dodanu vrijednost. Dostupne su putem internet trgovine. Ako nisu rasprodane bit će dostupne na ulazu u park. Internet trgovina funkcionira tako da posjetitelj mora odabrati datum, vrijeme i ulaz na koji želi ući u park.

Pitanje je zašto se uopće naplaćuje ulaznica u nacionalne parkove? U mnogim državama je ulaz besplatan. U redu ako se naplati vožnja vlakićem Ili brodom, no za šetnju šumom oko jezera nema razloga.
Tko zna koliko će ulaznice za Plitvička jezera poskupiti sljedeće godine pa je možda ove godine još jeftino.

Pretplatite se na naš YoutTube kanal.

Travel Advisor – Putovanja

Previous articleJeftino na Island
Next articleLienz: Savjeti za posjetu gradu koji je okupan u suncu