Restorani postaju destinacije

Umjesto da samo poslužuju obroke, restorani pomalo postaju destinacije sami za sebe.

 Način uživanja u hrani potpuno se promijenio. Niz mogućnosti pretrage, biranja, otkrivanja i rezervacije putem digitalnih servisa , omogućuju nam da kreiramo personalizirano iskustvo uživanja u obroku. Restorani se trude prilagoditi ovim kulturološkim promjenama. Obrok vani postao je glavni dio svakog, bilo noćnog, bilo dnevnog izlaska.

Restorani su oduvijek bili destinacije, a hrana važan segment pri organizaciji i izboru putovanja. Način na koji kao kultura uživamo u hrani potpuno se izmijenio.

Restorani evoluiraju u samostalne destinacije.

Ipak, restoran ne mora imati Michelinovu zvjezdicu da bi se pozicionirao kao destinacija. Lokalni restorani autori su impresivnih gastronomskih doživljaja. Nude iskustvo kakvo današnji putnik traži i sukladno tome kreiraju ponudu. To nužno ne iziskuje kompliciranu strategiju. Umjesto toga restorani vrijedno rade kako bi razvili specifičnu ponudu i brand.

Restorani postaju važni za izbor destinacije

Restorani rade na stvaranju prepoznatljivog  prostora koji ne samo da stvara osjećaj iskustva koje možete doživjeti samo upravo na tom mjestu, već i da omoguće savršene mogućnosti za djeljenje fotografija svoje ponude i prostora na društvenim mrežama. Ovo se očituje u mnogim sitnicama, od upadljivih menija do zanimljivih podova-bilo što što će učiniti restoran upadljivim i različitim. Na ovaj način društvene mreže bitno su utjecale na promjene u izgledu restorana.

Način na koji planiramo što ćemo i gdje jesti također se promijenio. Zahvaljujući digitalnoj tehnologiji, posebno mobilnim telefonima, svatko ima pristup personaliziranim preporukama baziranim na podacima o kuhinji, lokaciji, pa čak i tome kakva nas glazba očekuje u određenom restoranu.  Startupovi su postali pravi business koji je kanal za otkrivanje, rezervaciju i povratnu informaciju o svakom restoranu. Mnogobrojne aplikacije za rezervaciju restorana omogućuju gostu da pronađe savršenu lokaciju za izlaz i  jelo.  Digitalni vodiči i aplikacije sastavljaju liste mjesta savršenih za svaku prigodu.

Dani standardnih menija su iza nas, chefovi kreiraju ponudu koja prati zahtjeve današnje kulture uživanja u hrani. Sve češće riječ je o tanjurima koji se za stolom dijele i naručuju u više navrata, popraćeni pićem.

I, naravno, što su tanjuri fotogeničniji i efektniji na instagramu, to bolje. Ipak, ako na društvenim mrežama niste objavili sliku svog obroka u restoranu, jeste li zaista tamo jeli ?