Search
Close this search box.

UNICEF-ov Muzej realnosti predstavlja svjetla koja mijenjaju živote

Autor članka:
Podijeli:

Peto izdanje UNICEF-ovog Muzeja realnosti na Festival svjetla 2022. donosi interaktivna iskustva koja “osvjetljavaju” mogućnosti djece s teškoćama 

O UNICEF-ovom Muzeju realnosti

Muzej realnosti jedinstven je koncept u svijetu koji je pokrenuo UNICEF u Hrvatskoj. Od 2015. godine, u svoja četiri izdanja, privukao je više od 30 tisuća posjetitelja tijekom ukupno 23 dana održavanja. Muzej realnosti je iskustvena platforma koja otvara vrata drugačijim iskustvima stvarnosti te posjetiteljima daje priliku da na trenutak “postanu dio života” djece koja odrastaju u teškim uvjetima, suočena s brojnim izazovima i na margini društva. Prve tri godine Muzej realnosti održavao se u Muzeju iluzija, gdje su uz pomoć iluzija i virtualne stvarnosti posjetiteljima prikazane različite stvarnosti djece. U svojem četvrtom izdanju Muzej realnosti predstavio je interaktivne instalacije u tunelu Grič, u sklopu Adventa u Zagrebu

Muzej realnosti ove je godine dio Festivala svjetla

Informacije vezane uz Muzej realnosti

U suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, UNICEF će ove godine po prvi put svojim projektom Muzeja realnosti biti dio Festivala svjetla, od 16. do 20. ožujka 2022. u Zagrebu.

S porukom U svjetlu mogućnosti”, ovogodišnje izdanje UNICEF-ovog Muzeja realnosti posjetiteljima će kroz interaktivna iskustva “osvijetliti” životne stvarnosti i mogućnosti za djecu s teškoćama, svjetlima koja mijenjaju živote, kakva većina nas inače nema prilike vidjeti. Posebni svjetlosni uređaji koje koriste djeca s teškoćama u razvoju u senzornim sobama te iskustva slijepe i slabovidne djece donose jedinstvenu priču o svjetlima koje nemoguće čine mogućim. 

Što je senzorna soba?

Senzorna soba je višeosjetilni prostor koji se koristi kako bi djeci s teškoćama senzorne integracije osigurali senzornu stimulaciju izlaganjem različitim podražajima ili reducirali senzorne podražaje te im omogućili da se opuste. Senzorne sobe koriste se u radu s djecom s hiperaktivnošću, poremećajem pažnje, kod djece s poremećajem iz autističnog spektra, djece sa senzoričkim i višestrukim teškoćama, intelektualnim teškoćama te kod teškoća regulacije

Posjetitelji će moći osjetiti, dodirnuti i doživjeti svjetla koja djeci s teškoćama pomažu da se razvijaju i lakše uključe u sve aspekte života, kao ravnopravni članovi društva.

Unatoč jačanju svijesti građana o nejednakim prilikama najranjivije djece, nerijetko je slučaj da su ljudi na promjene spremni tek kada i sami nešto dožive. UNICEF-ov Muzej realnosti otvara vrata drugačijem iskustvu stvarnosti. 

Informacije o Muzeju realnosti

“Mi u UNICEF-u vjerujemo da podrška djeci s teškoćama treba biti usmjerena na njihove mogućnosti! Predano radimo na tome da svako dijete s teškoćama u Hrvatskoj dobije podršku koja mu je potrebna. Želimo utjecati na promjene u stavovima, uklanjanje stigme i diskriminacije te graditi svijest o važnosti stvaranja jednakih  mogućnosti za svako dijete, kao temelj za bolje društvo. Posjetite Muzej realnosti, doživite stvarnost očima onih koji svijet “vide” drugačije od vas i otkrijte mogućnosti kojima možemo promijeniti stvarnost djece s teškoćama u Hrvatskoj”, izjavila je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.  

U Muzeju realnosti posjetitelji mogu saznati kako UNICEF pomaže najranjivijoj djeci te se pridružiti UNICEF-ovoj obitelji Čuvara djetinjstva, kako bi doprinijeli poboljšanju života djece s teškoćama u Hrvatskoj.

Ove godine, Muzej realnosti će se održavati tijekom 5 dana Festivala svjetla u Zagrebačkom plesnom centru. Eksponati u Muzeju realnosti pripremljeni su u suradnji s Dnevnim centrom za rehabilitaciju djece i mladeži Mali dom u Zagrebu te tvrtkom E-Glas. 

Dječak u senzornoj sobi

UNICEF-ov Muzej realnosti
Zagrebački plesni centar, Ilica 10
16.3.-20.3.2022. od 18.00 do 23.00 sata

Ulaz je besplatan!

WEB – Muzej realnosti

www.festivalsvjetlazagreb.hr  

Fotografije: UNICEF

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave