Travel AdvisorTravel Advisor

Vukovar – grad heroj i srce Slavonije

Zašto treba posjetiti Vukovar?

Vukovar je najveća hrvatska riječna luka na Dunavu, u hrvatskom dijelu Srijema. Oduševljava njegovo barokno središte, šetnica uz Dunav i brojni muzeji.

Ulice grada su čuvari povijesti jer su preživjele i nadživjele mnoga stoljeća, događaje, ratove, ali i mnoge ljubavi i nježna šaputanja. Ulice su, uz naravno ljude, duša grada. U ovu kasnu jesen, na dan kada se prisjećamo pada Vukovara, otkrivamo što svakako treba vidjeti u ovom gradu.

Vukovarski vodotoranj – ponosni simbol hrvatskog zajedništva

© Mario Cvitković from Pixabay

Simbol Vukovara su hrabri ljudi, bogata povijest i ponosni vodotoranj. Zato i krećemo od građevine koja hrabro stoji kao uspomena na vukovarsku otpornost – vukovarski vodotoranj. Ovaj simbol hrvatskog zajedništva će vas sigurno oduševiti. Vukovar se najčešće i spominje upravo na Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata kada ga posjećuje najveći broj ljudi.

Na Trgu Republike Hrvatske nalazio se prvi vukovarski vodotoranj, a novoizgrađeni, 50 metara visoki div, nalazi se u vukovarskom gradskom naselju Mitnici. Noviji vodotoranj izgrađen je 1968. godine, a tada su se tamo nalazili restoran i kavana s najljepšim pogledom s vidikovca.

Tijekom ratnih devedesetih godina bio je oštećen s više od 600 projektila neprijateljskih granata. Postao je simbolom stradanja i otpora grada Vukovara tijekom rata, a 2020. godine otvoren je obnovljeni vukovarski vodotoranj.

Nakon preuređenja dobiva izgled kakav zaslužuje

© Miroslav Šlafhauzer

Restauracija je trajala tri godine, utrošene su tone materijala, ali vrijedilo je čekati jer je vodotoranj obnovljen od glave do pete ili ako ćemo biti precizniji – od vrha do podnožja. Pored ovog vukovarskog hrabrog diva osjetit ćete strahopoštovanje ne samo prema vodotornju, već i prema gradu i njegovim ljudima koji su ga branili.

Oduševljava predivni panoramski pogled do kojeg možete krenuti panoramskim dizalom s četiri stanice ili pješke, no morate proći 211 stepenica. Uspon stepenicama je poseban doživljaj zbog memorijalne staze uz koju ćete upoznati simboličan put hrvatskog uspona u borbi za neovisnost i slobodu. Multimedijalna staza vodi do vrha, a započinje u memorijalnoj sobi koja daje priliku za upoznavanje vukovarske povijesti.

© Miroslav Šlafhauzer

Na vrhu vodotornja nalaze se tribine, zaštitna ograda, dva dvogleda i osjećaj ponosa koji će vas obuzeti. Tamo se nalazi i hrvatska zastava pored koje su utisnute stope vukovarskih branitelja koji su poginuli postavljajući zastavu na vrh vodotornja.

Obvezno posjetite i suvenirnicu, a pronaći ćete i uređeni parking, dječje igralište i caffe bar.

Okusite tradiciju u restoranu i caffe baru Lola

© Domestic House Lola

Restoran i caffe bar Lola je zasigurno dodatni motiv za posjet Vukovaru jer tamo možete kušati autohtone slavonske specijalitete koji su pripremljeni na moderan način s namirnicama iz malih OPG-ova. Obvezno kušajte šufnudle s trganom janjetinom, tradicionalne taške, brassato od divljači s domaćim kroketima i langoš na Lolin način.

© Domestic House Lola

Interijer je bogat elementima industrijskog stila uz dozu profinjenog i povijesnog. U ovom objektu drvo, koža i baršun igraju posebno skladan spoj u interijeru. Nakon finog ručka uputite se na njihovu terasu gdje možete uživati u kavi i svježem zraku.

Muzej Vučedolske kulture

© Darko Puharić

Nikako ne smijete propustiti otkriti kako, gdje i s kime je počela naša kultura, a to sve možete saznati u Muzeju vučedolske kulture. Davno su se prvi Indoeuropljani odlučili doseliti u Vučedol nakon svog velikog putovanja. Vučedolska kultura se nekoliko tisuća godina prije Krista s ovih prostora između Dunava, Drave i Save proširila na današnjih 13 europskih zemalja. Od Praga do Soluna, od Trsta do Crne Gore i Palagruže, postoji čak 160 lokaliteta vučedolske kulture – najvišeg standarda svojeg vremena.

Ovo je muzej koji prikauje dosege jedne civilizacije i standarda života nekoliko tisuća godina prije Krista. Nalazi se ispod platoa Vinograd Streim, dijela višeslojnog naselja koje je živjelo manje-više od neolitika do srednjega vijeka. No, da budemo još precizniji – nalazište se nalazi na krovu muzeja i tako se zgrada muzeja u potpunosti uklopila u prirodu i društvo ovog nalazišta.

© Muzej vučedolske kulture

Vučedolci su svojim tehnoloških dostignućima, a pogotovo metalurškom revolucijom, osvojili svijet. Sigurno niste znali kako je prva bronca iz vučedolskog sloja u Vinkovcima došla je u Troju, a ne obrnuto.

Mogu se pohvaliti i najstarijim prapovijesnim kolima na četiri kotača, najstarijim indoeuropskim kalendarom, prvoj poznatoj pili na svijetu i još puno drugih zanimljivosti. Mislimo da je ovo dovoljno dobar razlog za posjet ovom jedinstvenom muzeju.

I ljeti ste dobrodošli u Vukovar

© Marko Balaži/TZ grada Vukovara

Možda je trenutno hladno, no uvijek je lijepo sanjariti o ljetu. Zato tijekom toplijih mjeseci nemojte bježati od Vukovara. Možda nema more, no ima pješčani otok nasuprot grada. Ljeto u Vukovaru nezamislivo je bez kupanja u Dunavu na vukovarskoj adi. Pješčani otok svrstan je među deset najljepših i najzanimljivijih plaža u Hrvatskoj na rijekama i jezerima. Svake godine osiguran je besplatan prijevoz za sve one koji traže osvježenje i bijeg od vrućina i užarenog gradskog asfalta. Na adi je moguće i kampirati, zaigrati odbojku na pijesku, a dobra zabava u ugodnom društvu je zagarantirana. Rashladiti se može i na bazenima u suvremenom objektu gradskog Plivališta, ništa manje zabavno i ugodno.

Osim uživanja u kupanju, tu su i drugi sadržaji u kojima turisti ljeti uživaju. Primjerice, u tjednu od 16. do 29. lipnja 2022. je na obali Dunava održan Tjedan dunavske kuhinje. Vukovar obilježava i međunarodni dan Dunava manifestacijom Dunavfest koja je održana 24. i 25. lipnja, a ljubitelji filmova su od 29. lipnja do 3. srpnja mogli uživati u Vukovar Film Festivalu. Grad heroj sigurno i za sljedeće ljeto priprema brojne sadržaje u kojima ćete moći uživati, zato ga nemojte preskočiti.

© Miroslav Šlafhauzer/TZ grada Vukovara

Autor naslovne fotografije: © Ivo Biočina

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleNoni sok ima čudotvorna svojstva i podiže imunitet
Next articleKatar postaje središte nogometne euforije