Travel AdvisorTravel Advisor

Četiri razloga zašto posjetiti Vukovar

Vukovar – grad heroj i srce Slavonije

Vukovar je najveća hrvatska riječna luka na Dunavu, u hrvatskom dijelu Srijema. Oduševljava njegovo barokno središte, šetnica uz Dunav i brojni muzeji.

Ulice grada su čuvari povijesti jer su preživjele i nadživjele mnoga stoljeća, događaje, ratove, ali i mnoge ljubavi i nježna šaputanja. Ulice su, uz naravno ljude, duša grada. U ovu kasnu jesen, na dan kada se prisjećamo pada Vukovara, donosimo tri razloga zašto posjetiti ovaj slavonski grad.

1. Vukovarski vodotoranj – ponosni simbol hrvatskog zajedništva

Simbol Vukovara su hrabri ljudi, bogata povijest i ponosni vodotoranj. Zato i krećemo od građevine koja hrabro stoji kao uspomena na vukovarsku otpornost – vukovarski vodotoranj. Ovaj simbol hrvatskog zajedništva će vas sigurno oduševiti. Vukovar se najčešće i spominje upravo na Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata kada ga posjećuje najveći broj ljudi.

Na Trgu Republike Hrvatske nalazio se prvi vukovarski vodotoranj, a novoizgrađeni, 50 metara visoki div, nalazi se u vukovarskom gradskom naselju Mitnici. Noviji vodotoranj izgrađen je 1968. godine, a tada su se tamo nalazili restoran i kavana s najljepšim pogledom s vidikovca.

Tijekom ratnih devedesetih godina bio je oštećen s više od 600 projektila neprijateljskih granata. Postao je simbolom stradanja i otpora grada Vukovara tijekom rata, a ove godine je dobio izgled kakav zaslužuje.

© Miroslav Šlafhauzer

Nakon preuređenja dobiva izgled kakav zaslužuje

Tri godine je trajala restauracija, utrošene su tone materijala, ali vrijedilo je čekati jer je vodotoranj obnovljen od glave do pete ili ako ćemo biti precizniji – od vrha do podnožja. Pored ovog vukovarskog hrabrog diva osjetit ćete strahopoštovanje ne samo prema vodotornju, već i prema gradu i njegovim ljudima koji su ga branili.

Oduševljava predivni panoramski pogled do kojeg možete krenuti panoramskim dizalom s četiri stanice ili pješke, no morate proći 211 stepenica. Uspon stepenicama je poseban doživljaj zbog memorijalne staze uz koju ćete upoznati simboličan put hrvatskog uspona u borbi za neovisnost i slobodu. Multimedijalna staza vodi do vrha, a započinje u memorijalnoj sobi koja daje priliku za upoznavanje vukovarske povijesti.

© Miroslav Šlafhauzer

Na vrhu vodotornja nalaze se tribine, zaštitna ograda, dva dvogleda i osjećaj ponosa koji će vas obuzeti. Tamo se nalazi i hrvatska zastava pored koje su utisnute stope vukovarskih branitelja koji su poginuli postavljajući zastavu na vrh vodotornja.

Obvezno posjetite i suvenirnicu, a pronaći ćete i uređeni parking, dječje igralište i caffe bar.

3. Provozajte se Magenta 1 Vukovar Waterbusom

Idealan način za upoznati Vukovar je šetnjom po Dunavu uz filmove i filozofiju. Vožnju glavnom europskom ulicom i upoznavanje hrvatskog baroknog grada omogućava Magenta 1 Vukovar Waterbus. Ovaj će vam riječni brod pokazati Vukovar – tamo gdje Dunav ljubi nebo.

Radi se o jedinom elektro-solarnom turističkom panoramskom riječnom brodu koji pruža jedinstven doživljaj bez obzira na godišnje doba. Vukovarski brod plovi 365 dana u godini, a zaista i jest jedini jer na cijelom toku Dunava ne plovi niti jedan drugi takav brod. Jedinstven je po svom dizajnu kao jednopalubno plovilo i skroz ostakljeno što znači  da ćete uživati uz najbolji pogled na grad i sve ono što krasi Vukovar.

© Magenta 1 Vukovar Waterbus

Uz vožnju ovim plovilom možete uživati i u mnogim sadržajima koje je osmislila ekipa s hrpom nagrada za najbolje turističke vodiče, inovacije, ambasadore alternativnih goriva. Tamo možete organizirati i proslave uz izvrsnu Kapetanovu gozbu, vjenčanje i konferencije.

3. Okusite tradiciju u restoranu i caffe baru Lola

Restoran i caffe bar Lola je zasigurno dodatni motiv za posjet Vukovaru jer tamo možete kušati autohtone slavonske specijalitete koji su pripremljeni na moderan način s namirnicama iz malih OPG-ova. Obvezno kušajte šufnudle s trganom janjetinom, tradicionalne taške, brassato od divljači s domaćim kroketima i langoš na Lolin način.

© Domestic House Lola

Interijer je bogat elementima industrijskog stila uz dozu profinjenog i povijesnog. U ovom objektu drvo, koža i baršun igraju posebno skladan spoj u interijeru. Nakon finog ručka uputite se na njihovu terasu gdje možete uživati u kavi i svježem zraku.

© Domestic House Lola

4. Muzej Vučedolske kulture

Nikako ne smijete propustiti otkriti kako, gdje i s kime je počela naša kultura, a to sve možete saznati u Muzeju vučedolske kulture. Davno su se prvi Indoeuropljani odlučili doseliti u Vučedol nakon svog velikog putovanja. Vučedolska kultura se nekoliko tisuća godina prije Krista s ovih prostora između Dunava, Drave i Save proširila na današnjih 13 europskih zemalja. Od Praga do Soluna, od Trsta do Crne Gore i Palagruže, postoji čak 160 lokaliteta vučedolske kulture – najvišeg standarda svojeg vremena.

Ovo je muzej koji prikauje dosege jedne civilizacije i standarda života nekoliko tisuća godina prije Krista. Nalazi se ispod platoa Vinograd Streim, dijela višeslojnog naselja koje je živjelo manje-više od neolitika do srednjega vijeka. No, da budemo još precizniji – nalazište se nalazi na krovu muzeja i tako se zgrada muzeja u potpunosti uklopila u prirodu i društvo ovog nalazišta.

© Darko Puharić

Vučedolci su svojim tehnoloških dostignućima, a pogotovo metalurškom revolucijom, osvojili svijet. Sigurno niste znali kako je prva bronca iz vučedolskog sloja u Vinkovcima došla je u Troju, a ne obrnuto.

Mogu se pohvaliti i najstarijim prapovijesnim kolima na četiri kotača, najstarijim indoeuropskim kalendarom, prvoj poznatoj pili na svijetu i još puno drugih zanimljivosti. Mislimo da je ovo dovoljno dobar razlog za posjet ovom jedinstvenom muzeju.

© Muzej vučedolske kulture

Travel Advisor

Pretplatite se na naš YouTube

Savjetnik za putovanja na FB i IG

Previous articleZermatt okrunjen titulom najboljeg skijališta u Alpama
Next articleRyanair povlači letove prema Hrvatskoj