Travel AdvisorTravel Advisor

Uspješan i raznolik program 2. Jelsa Wine, Olive & Heritage Festivala oduševio brojne posjetitelje!

Održan 2. Jelsa Wine, Olive & Heritage Festival

Nedavno sam najavila 2. Jelsa Wine, Olive & Heritage Festival te naglasila da ako se zateknete na otoku Hvaru obvezno budete dio ovog događaja. Sada je vrijeme da saznate kako je bilo na festivalu te u čemu su brojni posjetitelji mogli uživati.

Turistička zajednica općine Jelse, manifestacijom “Wine, Olive & Heritage Festival”, pokazala je u svojem drugom izdanju važnost promocije domaćih vinara, maslinara i drugih otočnih proizvoda. Sve je osmišljeno i ciljano u obliku događanja na otvorenom, za domaću i stranu publiku. Osmijesima, radošću, razdraganošću, na izletima po otoku i druženjem u prelijepo uređenom jelšanskom parku – na promenadi svega najbojeg od Hvara” – posjetitelji su pokazali da žele i vole ovakve događaje!

© TZO Jelsa/Julio Frangen Foto

Ideja vodilja direktorice TZ Općine Jelsa, Marije Marjan, je staviti u prvi plan otočke proizvode, pokazati domaćim i stranim turistima važnost otoka Hvara i malih gradića poput Jelse na velikoj karti Mediterana te pozvati i “stare” i nove goste da dođu i upoznaju raznolikost otoka u što većem broju.

Festival se sastojao od dnevnih izleta u vinarije, uljare i OPG-ove na području otoka Hvara. Prvi izlet bio je u najdulje mjesto na otoku – Zastražišće gdje su posjetitelji upoznali OPG-ove Ante Mateljan Babić, Grgo Lučić i Kod Kućere. Ostali su izleti bili u najpoznatije hvarske vinarije i uljare s degustacijama: vina Carić, vinarija Ventus, vina Plančić, vina Matković, vinarija Tomić, PZ Svirče, vina Bojanić, vina Bell’Iakov, uljara Božić, OPG Murvica, Ranč Gabelić, OPG Deanović.

© TZO Jelsa/Julio Frangen Foto

Koje su novosti u odnosu na prvo izdanje festivala?

Novost u odnosu na prvo izdanje ove manifestacije jest spajanje online s međunarodnim mediteranskim Festivalom mladih građanki i građana Mediterana – AJCM (Atelier des Jeunes Citoyens et Citoyennes de la Méditerranée) na kojem je Jelsu, kao članicu hrvatskoga kruga FACM (Fondacije građana i građanki Mediterana), predstavila Andrea Bojanić. Na tom je festivalu sudjelovalo 14 zemalja: putem online radionice “Mediteranski storytelling”, mladi iz svih dijelova Mediterana upoznali su Jelsu kroz povijesni, geografski, mediteranski i eno-gastronomski osvrt.

© TZO Jelsa/Julio Frangen Foto

Večernji program bio je u središnjem jelšanskom parku

Ondje su se predstavili ugostitelji s otoka Hvara uz raznovrsne hvarske specijalitete te prezentacije otočkih proizvoda od lavande, smilja i različitih bilja s otoka Hvara. Kušala su se vina i maslinova ulja, a odaziv je bio izvrstan. Veliku pozornost privukla je Jelšanska gregada koju su, upravo u parku, uživo pripremali predstavnici tri restorana: Nono, Murvica i Davor. Sa svojim ukusnim zalogajima sudjelovali su i restorani: Spizza, Mina Beach Restaurant & lounge, O’mora, Wine bar & Restaurant Artichoke, Konoba Vrisnik, Mojito; Udruga Trim, zadruga Faria, čokolaterija Gamulin, OPG Eva Marija Ćurin, srednja škola Hvar – podružnica Jelsa, slastičari.

© TZO Jelsa/Julio Frangen Foto

U nedjelju, 27. lipnja, ovogodišnji je festival zatvorio vrata na poseban način. Na Trgu Sv. Ivana održana je promocija knjige pjesama na dijalektu “Ča mõre mőre” hvarske pjesnikinje Nele Vrkljan.

© TZO Jelsa/Julio Frangen Foto
© TZO Jelsa/Julio Frangen Foto
© TZO Jelsa/Julio Frangen Foto
© TZO Jelsa/Julio Frangen Foto
© TZO Jelsa/Julio Frangen Foto
© TZO Jelsa/Julio Frangen Foto

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous article6 najboljih otoka za odmor u Europi, a nisu Hrvatska i Grčka.
Next articleŠtajerska je zeleno srce Austrije