Utječu li objave stranih novinara na broj turističkih posjeta Hrvatskoj?

Autor članka:
Podijeli:

U Hrvatsku svake godine dolazi puno stranih turistički novinara, blogerai influencera. Većini njih put i smještaj plaća Hrvatska turistička zajednica. Imaju li njihove objave efekta i utječu li na broj stranih turista u našoj zemlji?

Na izbor destinacije za odmor utječe niz faktora: imidž destinacije, izvori informiranja, stanje ponude, ekonomski i sigurnosni faktori…Praksa pokazuje znatnu korist od investicija u dolazak stranih novinara.

broj turističkih posjeta Hrvatskoj

Istarska turistička zajednica potroši godišnje oko dva milijuna kuna na karte, smještaj i izlete stranih novinara, a procjenjuje da njihovi tekstovi zatim ostvare reklamnu protuvrijednost od oko 50 milijuna kuna. Za organizaciju studijskih putovanja novinara troši se manje novca nego za oglasni prostor u digitalnim ili tiskanim medijima, a reklamni je doseg vrlo značajan. Ipak treba pažljivo birati koga pozvati i procijeniti kakav to utjecaj može imati.

Posljednjih godina u Hrvatskoj se bilježi porast broja dolazaka i noćenja inozemnih turista. O mjestu svoga odmora, suvremeni turisti sve se više informiraju putem interneta, društvenih mreža i digitalnih medija, a sve manje preko turističkih agencija.

Koliko na njihovu odluku o tome gdje će otići na odmor ili citybreak vikend utječu razni napisi u tisku, objave na televiziji i radiju te u digitalnim medijima u njihovim zemljama?

broj turističkih posjeta Hrvatskoj

Upitali smo predstavnike Hrvatske turističke zajednice (HTZ) i neke od turističkih zajednica u kontinentalnom i jadranskom dijelu Hrvatske na koji način zovu strane novinare, blogere, vlogere i influencere na studijska putovanja u našu zemlju, prate li nakon njihova boravka u
Hrvatskoj njihove napise te jesu li istražili utječu li takva studijska putovanja na povećan dolazak turista u našu zemlju?

Nemjerljiva promotivna vrijednost studijskih putovanja

Hrvatska se u svijetu nastoji prezentirati i promovirati kao destinacija bogate raznolikosti. Budući da živimo u doba interneta i digitalizacije, novi mediji i društvene mreže danas su neizostavan dio alata u provođenju promotivnih aktivnosti te su kanali koji predstavljaju važan izvor informacija kod većine turista i svjetskog stanovništva. Mnogi putem novih medija i kanala komunikacija traže informacije na temelju kojih donose konačne odluke o destinacijama, sadržajima i aktivnostima koja žele doživjeti i iskusiti.

U HTZ-u odavno su prepoznali važnost stalne prisutnosti i komunikacije s novinarima, blogerima, vlogerima, influencerima, ali i fanovima iz cijeloga svijeta putem Facebooka, Twittera, Instagrama i YouTubea.

HTZ sudjeluje u organizaciji studijskih putovanja inozemnih novinara pa tako u toj nacionalnoj turističkoj organizaciji kažu kako u prosjeku godišnje Hrvatsku posjeti oko 600 inozemnih novinara, vlogera, blogera i influencera. Ovisno o emitivnom tržištu s kojeg osobe dolaze, ovisno o mediju i osobnim interesima, novinari i blogeri posjećuju gotovo sve hrvatske destinacije i županije.

Najveći broj novinara dolazi u suradnji s predstavništvima HTZ-a u inozemstvu, a to su uglavnom naša emitivna tržišta poput Njemačke, Austrije, Italije, Francuske, Češke i Poljske, no organiziraju se i studijska putovanja za novinare s dalekih tržišta poput Kine, Južne Koreje, Indije, Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Brazila i Argentine.

U budućnosti će se pozivati još više novinara s dalekih tržišta jer njihov motiv dolaska u Hrvatsku nije sunce, more, plaža i ljeto već otkrivanje novih kulturnopovijesnih
znamenitosti. Ovisno o mediju te temi putovanja, novinari pokrivaju sve segmente turističke ponude – kulturne, enogastronomske, nautičke i ostale turističke ponude u jadranskim i kontinentalnim turističkin odredištima.

broj turističkih posjeta Hrvatskoj

U 2018. godini poseban je naglasak bio na promociji kontinentalnog turizma sužom promocijom Slavonije pa je tako HTZ kreirala posebni promotivni projekt pod nazivom „Visit Slavonija, ShareSlavonia“, koji se na društvenim mrežama provodio pod oznakom („hashtagom“) #VisitSlavonia i #ShareSlavonia.

Riječ je o promociji usmjerenoj na blogove i društvene mreže Facebook, Instagram i Twitter pa su tako Slavoniju, njene turističke lokalitete, običIako se čini kako su takva studijska putovanja iznimno skupa, u HTZ-u kažu kako je promotivna vrijednost tih putovanja gotovo nemjerljiva. To potkrepljuju podatkom kako je primjerice, promotivna vrijednost projekta #VisitSlavonia i #ShareSlavonia iznimno velika jer se procjenjuje da je objave iz Slavonije dnevno pratilo više od milijun fanova diljem svijeta.

U HTZ-u ističu kako im je želja bila svijetu približiti hrvatsku kontinentalnu ponudu, posebice Slavoniju, koja ima veliki potencijal za razvoj cjelogodišnjeg turizma.

Internet je najvažniji kanal informiranja

Što se tiče izvora informiranja o Hrvatskoj koje su koristili turisti koji su posjetili Hrvatsku, osim objava novinara, dostupni su rezultati istraživanja zagrebačkog Instituta za turizam Tomas Ljeto 2017. prema kojem je Internet najvažniji kanal informiranja koji je koristilo 44 posto turista. Unutar Interneta, društvene mreže imaju 30 posto udjela, a zatim slijede tzv. klasični mediji s 25 posto udjela. Unutar njih članci u novinama i časopisima imaju udjel od osam posto. Promatrajući prema emitivnim tržištima važnost klasičnih medija za informiranje o Hrvatskoj, a time i tekstova u novinama i časopisima veća je kod turista s tržišta na kojima se Hrvatska tek treba čvrsto etablirati kao odmorišna destinacija, primjerice Velikoj Britaniji i Rusiji. Slično je i s važnošću društvenih mreža koja je veća kod turista s tržišta Skandinavije, Španjolske i SAD-a.

Općenito se može istaknuti kako su članci o Hrvatskoj koje pišu novinari u tiskanim medijima ili pak blogeri i influenceri važan alat u građenju imidža turističke destinacije jer pružaju drugačiju vrstu informacije nego klasično oglašavanje odnosno informacije koje se o destinaciji mogu pronaći na stranicama online agencija ili websiteovima s recenzijama.

izvor: dznap.hr

by: Sanja Plješa

Travel Advisor – putovanja.

Posjetite naš YouTube kanal.

https://www.travel-advisor.eu/svjetski-turizam-u-brojkama/

13 najsigurnijih, najpovoljnijih i najčistijih zemalja

Najnesigrunije zemlje za putovanja 2019.

 

 

 

Nove objave