Uz uskrsna jela poslužite uskrsne vinske zvijezde

Autor članka:
Podijeli:

Odabrana su najbolja vina za Uskrs

U zagrebačkoj ESPLANADI, u restoranu Zinfandel​, peteročlana komisija izabrala je vina za Uskrs – najbolje su ocijenjena vina vinarija Degrassi, Ventus i PZ Postup

Na prvi dan proljeća, 21.​ ožujka 2024., stručna komisija ocjenjivala je vina za Uskrs u zagrebačkoj Esplanadi, u restoranu Zinfandel. Najbolje ocijenjena vina su bila crna: najviše bodova dobio je Degrassijev Terre Blanche Cuvée Rouge Riserva 2013 (95), drugi je plavac mali Bura 2021 vinarije Ventus (93), a treći pelješki Postup 2020 PZ Postup (92). Ukupno je pristiglo 25 uzoraka, a od toga je 14 osvojilo zlatna priznanja.

Najbolja vina na ocjenjivanju

U komisiji je bilo pet članova: Jasminka Šaško, enologinja; Adriana Strmotić, sommelierka 1. razine s položenom edukacijom vinara/vinogradara na Agronomskom fakultetu​; Martin Staroveški, student 5. godine Vinarstva i vinogradarstva Agronomskog Fakulteta u Zagrebu, Marija Vukelić, voditeljica projekta i Saša Zec, enolog, predsjednik komisije. Vina je posluživao mladi sommelier Tin Golić.

Komisija koja je ocjenjivala vina

Tema proljetnog ocjenjivanja je preporuka vina za Uskrs

To su ona vina koja bismo rado sparili s klasičnim jelima na uskrsnom stolu, ali i koja pijemo u proljeće. Vina su to koja vinari sami piju za uskrsne blagdane i koja bi predložili ljubiteljima fine kapljice. Bilo je različitih i zanimljivih sorti, pjenušavih i mirnih vina: od bijelih – malvazije istarske, sauvignona, pušipela i škrleta do pošipa i vugave, preko ružičastih do crnih – plavaca i cuvéea. Nakon ocjenjivanja, restoran Zinfandel pripremio je proljetni ručak komisije s posebnom osmišljenim jelovnikom: za predjelo je poslužen mousse od kozje skute, divlje šparoge, gel od citrusa, klice rikole, za glavno jelo – poširani file brancina u gustom umaku od naranče i šafrana, krema od cvjetače, svježa cvjetača, a desert „Badem, masline, ruža i naranča“ oduševio je izgledom i okusom – u njemu je spojen Streusel od badema, krema od naranče i badema članovima, biskvit od maslinovog ulja i ružine vodice, gel od mlijeka i narančine korice.

Hrana na ocjenjivanju
© Julio Frangen

Uz svoju 10. obljetnicu projekt Vinske zvijezde proširio se na digitalnu platformu u obliku jedinoga ​hrvatskog vinskog interaktivnoga časopisa. ​To je jedinstveni projekt u vinskom svijetu Hrvatske (i u okolici); digitalan – dostupan svima u bilo kojem trenutku, s bilo koje platforme (računalo, mobitel, tablet); ​interaktivan – osim čitanja sadržaja, čitatelj istovremeno ima mogućnost pregledavanja videa, online kupnje proizvoda, posjećivanja web stranica, primanja informativnih i edukativnih newslettera, sudjelovanja na društvenim mrežama; moderan – u potpunosti usklađen s današnjim trendovima komunikacije (povezan s društvenim mrežama i Youtube kanalom) i s fantastičnim promotivno-marketinškim mogućnostima! Časopis je besplatan, bez mjesečnih pretplata, prvi broj se može čitati na linku, a u posebnom uskrsnom izdanju ​koje izlazi u utorak, 26. ožujka moći ćete pročitati opise i preporuke vina s ovoga ocjenjivanja​ uz uskrsne recepte naših popularnih gastro blogera.

Ukupni rezultati:

Pet zvjezdica ***** (95-98,9):

  • Degrassi Terre Blanche Cuvée Rouge Riserva 2013 (95)

Četiri zvjezdice **** (90-94,9):

  • Blanc de noir brut Veralda​; Ružica Vinodola brut rosé Pavlomir​; Misal Royal Rosé brut; Rozalia Rosé extra brut Vuglec​; Bolfan rosé 2023 ; Graševina Đurinski 2023​;  Škrlet Voštinić Klasnić 2022​; Škrlet Mons Claudius 2022​; Florijanović​;  Sauvignon blanc Vicinim 2022; Vugava Premier Vislander 2022; Pošip Surreal 2021 Hvar Hills​;
  • Bura 2021 Ventus; Postup 2020 PZ Postup.

Tri zvjezdice *** (bodovi: 85 – 89,9)

  • Memoria brut nature Enosophia; Antique Rosé Extra Brut, Kraljevski vinogradi; Kraljevina Puhelek-Purek 2023; Pušipel Hažić 2022; Chardonnay Ferné Selekcija 2022 Degrassi​;  Dragonada 2021 Klet Romić​; Malvazija Sv.Barbara barrique 2019 Juričić​;  Škrlet 2022 Seletković, La Famille cuvée 2022, Vin de Garage Karleuša

VINSKE ZVIJEZDE – o projektu.

Projekt ocjenjivanja traje već 10 godina. Ocjenjivanje je pozivno-vinari se pozivaju na sudjelovanje ili se sami prijave prateći objave na Facebook stranici. Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri – enolozi, vinari,   ugostitelji, sommelieri, vinski znalci, specijalizirani novinari. Ocjenjuju se vina s hrvatskog tržišta, metodom „OIV 100 bodova“, anonimno i naslijepo. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija; o uzorcima se zna godina berbe, alkohol i kategorija prema ostatku šećera. Komisija zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima, uz ocjene se kratko opišu vina. Javno se objavljuju zlatna i srebrna priznanja. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja. Legenda: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 . Velika zvijezda od 99 do 100 bodova.

Info: vinskezvijezde@gmail.com

Časopis:  www.issuu.com/vinskezvijezde/docs/vinske_zvijezde_br_1/2


Autor naslovne fotografije: © Julio Frangen

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave